MRU„Pentru cele 32 de locuri rezervate României, legea permite partidelor înscrierea unor liste cu maximum 42 de candidaţi (32+10). MRU a constatat că este exact numărul judeţelor României (41) + Bucureşti. Drept urmare, a rezervat fiecărei filiale a Forţei Civice un loc pe listă, în ordinea alfabetică a judeţelor. În caz că partidul lui MRU va depăşi pragul de 5%, mandatele nu vor reveni însă candidaţilor (cel puţin doi) de pe primele poziţii ale listei, cum se întâmplă la celelalte partide, ci acelora care au obţinut cele mai bune procente judeţene.

Avantajul este că toţi cei 42 de candidaţi au şanse egale, fiind la fel de eligibili. De aceea, e de aşteptat ca fiecare să se implice energic în campania electorală din judeţul său, jucându-şi şansa de a ajunge la Bruxelles şi contribuind astfel la zestrea electorală a partidului.
Or, la listele clasice, se cam ştie câţi au şanse „să se aleagă”. De exemplu, PNL, care şi-a propus cel puţin 20%, se aşteaptă la 6-7, hai 8 mandate. Ce motiv ar avea candidatul de pe poziţia a 15-a, a 25-a sau a 42-a să tragă tare în campanie? Absolut niciunul.
Ingenios sistemul lui MRU. În alte ţări a mai fost aplicat, la noi niciodată. Poate şi pentru că şefii de partide n-au vrut să piardă privilegiul de a decide ei cine merge la Bruxelles şi cine rămâne acasă. Vorba aia: <<pâinea şi cuţitul>>, adică infinite posibilităţi de negociere şi dijmuială.”, scrie jurnalistul Grigore Cartianu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Planul lui MRU pentru a duce Forţa Civică la Bruxelles

  1. […] Acesta a mai spus că Forța Civică își menține strategia prin care dorește să stimuleze competiția între organizațiile sale pentru strângerea cât mai multor voturi. Detalii despre cum dorește MRU să bage Forța Civică în PE, aici. […]

  2. Stefan RADOVEANU spune:

    Mai multi candidati pe lista este solutia când exista o lista alba unde pot fi votati candidati doriti ! Exista in ROMANIA electorat cu educatia candidatului dorit sau candidatul care cumpara electoratul ? In ELVETIA exista acest mod de vot pe liste dar si lista alba unde iti manifesti votul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top