Laurentiu CiocazanuMai întâi, deoarece va începe Marea Competiţie Naţională pentru vocea-ntâi a opoziţiei. La start, au intrat, ca de obicei în arhiva noastră postrevoluţionară, felurite multe şi mărunte  formaţiuni „de centru-dreapta”. E înghesuială mare, dar va fi şi mai mare când PNL va intra şi el în hora asta anti-putere.

PDL avea până acum ca principal adversar (duşman pentru unii,mai ales unele, doamne rănite în orgoliul lor feminin de existenţa inexorabilă a Elenei Udrea, vezi Raluca Turcan, Adriana Săftoiu, etc.) Partidul Mişcarea Populară (PMP). Apariţia PNL în acest peisaj de opoziţie va face PDL sandviş. Pedeliştii vor sta într-un şpagat din ce în ce mai forţat între PNL şi PMP până într-acolo încât nu-i exclus ca la un moment dat să-i pârâie încheieturile. Pentru a-şi justifica „existenţa” de opozant politic, Blaga&comp se vor agăţa atât de imaginea lui Traian Băsescu/PMP, cât şi de cea a lui Antonescu/PNL. Cu primul, din nevoia de nu se dezlipi total de cel mai puternic brand de al opoziţiei (Băsescu), cu al doilea, din dorinţa de a menţine opţiunea unei viitoare alianţe PNL-PDL (opozanţi „nebăsişti fundamentalişti”, „liberali” şi unii, şi alţii, posibili fraţi de cruce chiar într-o viitoare fuziune pentru „întărirea polului liberal”).

Electoratul de opoziţie se va împărţi în două mari categorii: „băsiştii” (PMP) şi ceilalţi („nebăsişti”, „antibăsişti”, indiferenţi). Cea din urmă categorie va fi majoritar clientela PNL. Ce mai rămâne pentru PDL? Prea puţin. Oamenii lui Vasile Blaga vor intra într-un joc tot mai haotic şi nehotărât pentru a-şi face auzită vocea distinctă, dar nu vor avea multe piste fezabile. Discursul teoretic al PDL e simplu: la PMP atacăm cu Udrea, la PNL, cu USL. „Noi suntem opoziţia adevărată”, sună sloganul încă nescris al pedeliştilor, dar oare câtă lume va putea convinge. Băsescu, PMP, plus primarii „PDL” din marile oraşe (Boc, Scripcaru, Falcă, Pinalti, Hava), posibilii aliaţi FC şi PNŢCD vor trage cât mai mult spuza opoziţie pe turta lor. De partea cealaltă, PNL vine cu aura lui Crin Antonescu, şifonată, ce-i drept, dar resuscitabilă de viaţa vie în afara guvernării Ponta, odată cu ruperea USL. Antonescu are handicapul mariajului cu Ponta&Voiculescu şi toate bubele aferente, dar are şi avantajul recunoaşterii greşelii şi al despărţirii de „dracul” PSD, cu care a încercat să treacă puntea. Nu în ultimul rând, ne place sau nu, liderul liberal este om de imagine, orator şi figură cu notorietate infinit mai mare decât Blaga sau Predoiu.

Alegerile europarlamentare vor fi un prim semn al felului în care se va poziţiona electoratul de opoziţie în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă. Nu decisiv, dar elocvent pentru ce va să vină. Sigur, contează pe cine va paria PSD, dar şi PMP&asociaţii, plus neprevăzutul. Cătălin Predoiu are imagine curată, dar e privit ca un „cuminte. Or, toamna se anunţă bătălie pe viaţă şi pe moarte. La prima vedere, PDL va suferi cel mai mult de pe urma ruperii PNL, dar să-i lăsăm partidului căruia Băsescu i-a urat „adio” şansa de ne ne oferi o ultimă surpriză.

Laurenţiu Ciocăzanu

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to PDL, marele perdant din ruperea USL. Şpagat între PNL şi PMP

  1. Liviu spune:

    Dimpotriva…eu cred ca marele castigator va fi PDL….sa ma explic…….nici nu mai conteaza ponderea parlamentara a PDL…in schimb, dupa cum, poate, va mai amintiti, la nivelul consiliilor locale si judetene, inclusiv prin redistribuire, PDL, a obtinut, la nivel national, la localele din 2012 (inclusiv, sub umbrela unor aliante locale), o pondere de 25-27% in aceste consilii….pozitii pe care nu le-a pierdut, caci….spre deosebire de parlamentari…..retragerea sprijinului politic la nivel de consilier local/judetean echivaleaza cu pierderea pozitiei de consilier….si n-a avut nimeni interes sa piarda pozitia, ci sa asculte „indicatiile” de partid…….altfel spus, ruperea USL le permite sa reintre in joc, in combinatii la nivel teritorial, sa recapete o parte din influenta, sa conditioneze distribuiririle de fonduri in teritoriu, la nivel judetean, permitandu-le sa recastige si o parte semnificativa din primarii pierduti ” cu sufletul”……..pe scurt, ruperea USL echivaleaza la nivel teritorial, cu reintrarea in joc, in combinatii, a PDL, cu recuperarea unei importante parti a influentei…….Dvs. priviti lucrurile mai mult dintr-o perspectiva filosofica, eu le privesc dintr-o perspectiva reala, palpabila, pragmatica……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top