patriarhul-danielPatriarhia Română susține că proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului se află într-un stadiu avansat și trebuie finalizat, adăugînd că trebuie continuată finanțarea publică pentru ridicarea acestui edificiu.

Patriarhia arată că ideea construciției unei catedrale dateză de acum 130 de ani și că în prezent „proiectul a devenit o realitate, construcția este avansată şi poate fi finalizată până în anul 2018”.

Instituția de cult a reacționat astfel la inițiativa deputatului independent Remus Cernea. Acesta ceruse ca printr-un proiect de lege ca finanțarea construcției Catedralei Mântuirii Neamului să fie asigurată de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuții din bugetele Ministerului Culturii și Cultelor, autorităților administrației publice locale ori alte altor instituții publice.

„Afirmația domnului deputat Remus Cernea că obiectivul Catedrala Mântuirii Neamului nu ar trebui să se mai afle în programul România 100, menit să marcheze, în anul 2018, o sută de ani de la constituirea Statului unitar Român, arată lipsa de respect și de adeziune a domnului Remus Cernea față de istoria și credinţa poporului român”, arată Patriarhia.

catedrala mantuirii neamului_proiect

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului se va finaliza în 2018, potrivit Patriarhiei | Aceasta este localizată lângă Palatul Parlamentului

Instituția spune că inițiativa lui Cernea este discriminatoare deoarece alte culte religiose recunoscute în România vor fi sprijinite în continuare de statul român.

„Menţionăm că în alte state din lume, marile catedrale s-au construit şi cu sprijinul financiar al Statului sau prin acordarea de facilități fiscale pentru societățile comerciale care au contribuit la edificarea acestora. De exemplu, Catedrala Națională din Washington DC (SUA), Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova (Rusia), Catedrala Sfântul Sava din Belgrad (Serbia) etc”, potrivit Patriarhei.

cernea

Remus Cernea vrea ca BOR să plătească pentru ridicarea Catedralei Mânturii Neamului

Totodată, Patriarhia arată că toate catedralele și bisericile mari construite după 1990 au primit bani de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit legislației în vigoare. Mai mult, instituția susține că aurtoritățile române ar finanța Catedreala Mântuirii Neamului drept „reparație morală” pentru bisericile demolate sau mutate pentru construcția Casei Poporului, care găzduiește în prezent Parlamentului și alte instituții ale statului.

„Autorităţile Statului român au înţeles necesitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului ca necesitate practică, dar şi ca simbol al demnității şi unității naţionale prin adoptarea în unanimitate a Legii Catedralei nr. 261/2005, precum şi ca o reparație morală pentru bisericile demolate sau translate din Bucureşti pentru a construi în locul lor Casa Poporului. În art. 1 alin. (2) al acestei legi se prevede că fondurile necesare construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita alocărilor bugetare anuale, precum și de organele administrației publice locale”, se arată în comunicat.

Patriarhia arată că noua catedrală va putea găzdui mai mulți credincioși și că există alte obiective reprezentative pentru București – Biblioteca Naţională, Teatrul Național şi Arena Națională finanțate din bani publici, „deși nu toți cetăţenii merg la bibliotecă, teatru sau stadion”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to Patriarhia, despre finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului din bani publici: Este o „reparație morală” pentru bisericile demolate când s-a construit Casa Poporului

 1. macarie spune:

  unde era tovarasul Teoctist cand s-a demolat SF. VINERI? era in vizita de lucru…iar actualul patriarh tovarasul colonel isi dadea doctoratul in Franta! noi pe timpul comunismului vedeam granita in poze…noi de ce nu am dat doctorate in Franta?

 2. moshu49 spune:

  nu vreţi voi ca această „reparație morală” să o cereţi de la cei care au demolat sau mutat bisericile?
  şi încă ceva: biblioteca, teatrul ori stadionul nu tîmpesc. punct! 🙁

 3. Dan Andrei spune:

  Prefect, Eugen!…
  Ai sustinerea mea.

 4. Eugen spune:

  cu alte cuvinte victimele comunismului (poporul român) trebuie să compenseze moral o instituție care a trăit în simbioză cu regimul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top