The Kremlin is reflected in the polishedMesajul a avut succes pe scară largă. Cele mai mari companii miniere, petroliere, de extracţie a gazului sau din retail au mutat active corporative de zeci de miliarde în Olanda dar şi în alte ţări europene, folosite adesea pentru regimul fiscal permisiv şi pentru transferurile de capital, precum Luxemburg, Cipru, Elveţia şi Irlanda.

Între aceste firme se numără Rosneft, Gazprom, Lukoil şi Gunvor Group, ultima având sediul la Geneva şi fiind co-fondată de un apropiat al lui Vladimir Putin care figurează în prezent pe lista celor sancţionaţi de SUA, scrie Bloomberg.

Astfel, câteva paradisuri fiscale europene au ajuns să deţină cheia strategiei de a determina Rusia să facă „pasul înapoi” în Ucraina.

Utilizarea extensivă a subsidiarelor străine de către cei mai bogaţi afacerişti ai Rusiei expune activele acestora la riscul sancţiunilor. Pe de altă parte, exploatarea acestei vulnerabilităţi a oligarhilor ruşi presupune colaborarea ţărilor care se bazează pe transferul de capital rusesc şi care, în mod tradiţional, şi-au protejat investitorii împotriva legilor altor state.

„Dacă se poate demonstra că proprietarii, prin intermediul acestor structuri olandeze, sunt persoane supuse sancţiunilor, nu încape nicio îndoială că activele pot fi îngheţate”, a declarat Jack Blum, fost anchetator al Senatului SUA, expert în investigarea spălărilor de bani şi a paradisurilor fiscale.

„Întrebarea este – cât de departe este cineva dispus să meargă? Sunt elveţienii şi olandezii şi cei din Luxemburg pregătiţi să facă asta? Toată lumea ştie că povestea durează de ani de zile”, a comentat Blum, conform sursei citate.

Olanda, Cipru, Luxemburg şi Irlanda fac parte din Uniunea Europeană şi trebuie să se conformeze sancţiunilor decise împotriva Rusiei, în timp ce Elveţia nu este parte a blocului comunitar.

Multe state europene s-au comportat prudent sau ambivalent în privinţa sancţiunilor la adresa Rusiei, pentru că depind de gazul rusesc sau pentru că Rusia a investit semnificativ în economiile lor.

0505_markets_russiaTotuşi, voinţa politică ar putea trece peste aceste calcule după cum a arătat cancelarul german Angela Merkel: aceasta a anunţat că este gata să sprijine sancţiunile la adresa Rusiei dacă Moscova se amestecă în alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Între cele 19 companii sancţionate de SUA până în prezent se numără Volga Group, cu sediul la Luxemburg. Acest stat are, de altfel, cele mai multe investiţii directe în Rusia, la nivelul lui 2012, urmat de Olanda şi Irlanda, conform datelor băncii centrale de la Moscova.

Mai multe detalii aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top