Condamnat să rămână în Opoziție în continuare și cu suficient timp pentru analiză în perioada următoare, PNL ar putea decide să schimbe radical strategia și să renunțe la actualul președinte Alina Gorghiu.

Deși scorul obținut de PNL pare să fie sub cel de la locale, unde partidul lua aproape 32%, ne amintim că liberalii au pierdut în iunie toate primăriile din Capitală. O înfrângere umilitoare în fața PSD, venită după ce PNL s-a sucit de trei ori cu candidatul.

Între timp, PNL a pierdut unul dintre lideri, Vasile Blaga, ajuns pe mâna DNA, iar viitorul lui Gorghiu la conducerea partidului pare incert.

După ce promitea în campanie că Dacian Cioloș va fi noul premier, liberalii se află în fața unor decizii dificile. Fie continuă cu Gorghiu și fac Opoziție ca în vremea guvernării lui Victor Ponta – știm cu ce rezultat – sau îl aduc chiar pe Cioloș la conducerea partidului.

Cum actualul premier încă are un capital neștirbit de imagine, cu care ar putea trage PNL din mocirla în care pare să se afunde tot mai mult, nu este exclus ca acesta să ajungă destul de rapid la vârful partidului.

Astfel, liberalii ar putea construi o Opoziție veritabilă cu ajutorul USR, la noul Guvern din jurul PSD.

Dacă adăugm și PMP, care speră să intre în Parlament și să facă opoziție dură la PSD, avem ingredientele construcției unui bloc dur care să „toace mărunt” un nou Executiv.

Probabil că nici social-democrații nu vor sta cu mâinile în sân și nu putem exclude tentativa acestora de a convinge liberali și useriști să intre în PSD sau să susțină partidul în schimbul unor beneficii, inclusiv funcții.

Un lucru este clar – scenariul în care Cioloș va fi în continuare premier pare tot mai greu de realizat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top