Deși în acest moment Klaus Iohannis și Liviu Dragnea nu sunt candidați asumați de niciun partid pentru alegerile prezidențiale, hârjoneala indirectă dintre cei doi arată că cel puțin în acest moment ambii au ambiții de rămas, respectiv de ajuns la Palatul Cotroceni.

Iohannis, dat deja președinte al Consiliului European de anumiți jurnaliști, a coborât în stradă din nou, fără geaca roșie ce-i drept, dar pe bicicletă – fără cască.

Dezmorțirea președintelui a venit la pachet și cu declarația despre „înţelegeri secrete cu evreii” făcută la adresa președintele PSD, Liviu Dragnea, care printre altele este sfătuit de specialiști din Israel.

Printr-o decizie trecută cu vederea destul de rapid de presă, premierul Viorica Dăncilă l-a făcut pe Herman Berkovits, doctorul personal al lui Netanyahu, consilier personal al său pe 13 aprilie. Între timp, premierul israelian se prezintă la poliție, fiind interogat într-un caz de corupţie care vizează cea mai importantă companie de telecomunicaţii din ţară.

Mulți spun că Iohannis a încercat un atac la naționalismul de fațadă a lui Dragnea, însă în schimb a trebuit să vină cu declarații suplimentare care au anulat complet orice tentantivă de știrbire a imaginii șefului PSD. Atacul lui Iohannis a dovedit din nou modul precipitat în care reacționează la mișcările politice ale rivalilor săi. Vă mai amintiți de referendumul privind lupta împotriva corpției? Da, nici eu.

În acest context, Guvernul aprobă rapid un memorandum pentru mutarea ambasadei României de la Tel Aviv. Și de aici începe scandalul.

Iohannis se trezește din senin că vrea să medieze un conflict între Guvernul PSD și BNR pe tema inflației, în timp ce Dragnea spune că acest conflict nu există. Tot, Administrația Iohannis spune că Guvernul PSD-ALDE nu a cerut părerea președintelui pe subiectul relocării ambasadei. Ce-i drept, mutarea României ar plasa țara într-un club „select” alături de Cehia, Honduras și Paraguai, state care au anunțat decizii similare după anunțul lui Donald Trump.

Așadar, mizele anunțului făcut de Dragnea cu ambasada sunt multiple.

În primul rând, șeful PSD vrea să obțină anvergura europeană de ”băiat rău” și să fie în aceeași linie cu liderii autoritari din Ungaria și Polonia. Probabil că Dragnea ar vrea să fie criticat și de jurnaliștii europeni, fiind plicisit de comentariile acide din media și politica interne.

O imagine controversată la nivel european l-ar ajuta pe Dragnea într-o eventuală tentantivă de candidatură la prezidențiale – rețeta victimizării ar funcționa foarte bine, cu un Dragnea care ar spune că este criticat de liderii europeni pentru că susține naționalismul economic – legenda cu susținerea capitalului românesc și punerea ”la respect” a multinaționalelor.

Criticile externe la adresa lui Dragnea i-ar alimenta imaginea internă a șefului PSD, iar această mișcare l-ar forța și pe Iohannis să iasă la atac. Dacă chiar vrea un nou mandat, Iohannis ar putea să fie nevoit să răspundă la atacuri frivole venite din tabăra PSD.

Dar, Iohannis ar putea să ignore PSD după cum a făcut-o și până acum. Stilul de conducere plictisitor, fără ruperi majore de ritm, pare să atragă într-un mod ciudat electoratul român.

Mai mult, pe ReporterVirtual.ro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top