migrants_aegeanNumărul migranților și refugiaților care au ajuns în acest an, pe mare și pe uscat, pe continentul european a depășit pragul de 1 milion. Un anunț comun în acest sens a fost făcut marți la Geneva de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrații (OIM).

Tentativele acestor oameni de a ajunge pe continentul european s-au sfârșit deseori tragic: 3600 de migranți și-au pierdut viața sau sau au fost dați dispăruți, conform surselor citate.

Din totalul migranților ajunși în Europa, 972500 de persoane au traversat Mediterana, iar 34 de mii au sosit pe ruta terestră, prin Turcia.

„Una din două persoane care au traversat Meditarana în acest an, adică o jumătate de milion de oameni, a fost un sirian care încerca să fugă de războiul din țara sa. Afganii au fost în procentaj de 20%, iar irakienii, 7%”, precizează cele două organizații internaționale.

Din totalul celor 1005504 de sosiri în Grecia, Bulgaria, Italia, Spania, Malta și Cipru până la data de 21 decembrie, marea majoritate, adică 816752, au fost consemnate în Grecia, afirmă OIM.

„Știm că migrația este inevitabilă, este necesară și este de dorit. Nu este însă suficient să-i numărăm pe cei care sosesc sau pe cei aproape 4000 care au dispărut ori s-au înecat. Trebuie să și acționăm. Migrația trebuie să fie legală și sigură pentru toți, atât pentru migranții înșiși, cât și pentru țările care vor fi noua lor casă”, a declarat directorul general al OIM, William Lacy Swing.

UNHCR se așteaptă ca migrația să continue într-un ritm similar în 2016 dar purtătorul de cuvânt al OIM a subliniat că o prognoza exactă este imposibil de făcut.

La nivel mondial, numărul refugiaților și al persoanelor strămutate intern a depășit 60 de milioane în 2015.

Foto: arhivă

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to ONU anunță că Europa a „împlinit” milionul de migranți și refugiați în 2015

  1. […] arestul preventiv • Parlamentul a decis că politicienii au nevoie de protecţia SPP • ONU anunță că Europa a „împlinit” milionul de migranți și refugiați în 2015 • Tragedie aviatică în India. Un avion ușor s-a prăbușit la decolare în Delhi • […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top