Platforma România 100, ONG-ul fondat de Dacian Cioloș, subliniază într-un comunicat că actuala coaliție PSD-ALDE a „sacrificat” dezvoltarea României pe termen lung, economia fiind vulnerabilă în cazul unei crize.

Asociația mai acuză coaliția că ar fi crescut sărăcia în țară.

„Din analiza Platformei România 100 reiese că prin modul în care s-au cheltuit banii publici s-a sacrificat dezvoltarea pe termen lung a României, iar ţara este vulnerabilă în cazul unei crize. Politica fiscal-bugetară nu mai stimulează creşterea economică, ci măreşte dezechilibrele macroeconomice şi îndatorează generaţiile viitoare, fără măcar a le lăsa moştenire o autostradă. Cheltuielile salariale şi de asistenţă socială au fost scăpate de sub control şi au condus la reducerea la minim a cheltuielilor de investiţii. Deficitul bugetar este de trei ori mai mare decât limita de deficit bugetar structural şi cu 5 miliarde de lei mai mare decât cheltuielile de capital. Creşterea economică este însoţită de deficit bugetar exagerat, de importuri masive şi deficit extern, precum şi de creşterea sărăciei”, se arată în comunicat.

Totodată, susţin semnatarii acestuia, dezechilibrele bugetare au afectat imediat populaţia, prin creşterea dobânzilor şi deprecierea monedei naţionale.

„Fondurile europene atrase de Guvernul PSD – ALDE sunt cu aproximativ un miliard de lei mai mici decât cele atrase de Guvernul Cioloş. Chiar şi faţă de propriul program bugetar, Guvernul PSD – ALDE se poate „lăuda” cu o absorbţie de numai 50%. Un eşec total al colectării. Veniturile totale ale bugetului general consolidat au totalizat 251,8 miliarde lei, ceea ce denotă un real eşec al colectării în comparaţie cu anul 2016 şi chiar faţă de programul asumat prin Legea bugetului. Comparând datele din bugetul iniţial cu cele din execuţie, se remarcă o nerealizare de venituri de 2,9 miliarde de lei. O umflare artificială a sumelor. S-au majorat artificial veniturile cu 12 miliarde de lei aferente plăţilor directe pentru agricultură, sume care nu s-au înregistrat în buget până în anul 2017″, subliniază sursa citată.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top