Platforma România 100, ONG-ul fondat de ex-premierul Dacian Cioloș, cere demisia ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru „degringolada” creată de ”experimentul PSD-ALDE cu salarizarea publică”.

„PSD şi ALDE au pus la cale o înşelătorie: au crescut salariile, dar, în acelaşi timp, au crescut şi impozitarea, astfel încât efectul pe buget să fie aproape zero. Legea salarizării şi Codul fiscal au devenit indisolubil legate: creşterea salarială cu 25% a salariului brut din legea salarizării a fost anihilată prin creşterea contribuţiilor la 35% din salariul brut, prin Codul fiscal. (…) Salariul brut a crescut, dar contribuţiile au crescut în acelaşi ritm, astfel încât salariul net (…) a crescut cu maxim 2%. Platforma România 100 a atras atenţia asupra acestor riscuri încă din august 2017. (…) Degringolada creată este rezultatul unei combinaţii fatale a şase factori care definesc modul în care guvernele PSD – ALDE au lucrat pe acest subiect: iresponsabilitate, nepricepere, nepăsare, lipsă de transparenţă, aroganţă şi minciună. Pentru toate acestea, Platforma România 100 solicită demisia imediată a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, doamna Lia Olguţa Vasilescu”, se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, guvernarea PSD – ALDE a dat dovadă de „iresponsabilitate”, întrucât „banii nu rămân în buzunarele oamenilor, ci sunt pierduţi prin creşterea preţurilor/ inflaţie şi a ratei dobânzii, afectând în primul rând categoriile cel mai dezavantajate din societate”.

Ca soluţie, Platforma România 100 consideră că salariile din sectorul public trebuie să crească gradual, „pentru a asigura menţinerea/atragerea de resurse umane competente în domenii cheie cum ar fi educaţie, sănătate, administraţie publică, apărare etc.”

„Creşterile salariale trebuie să fie dublate de reforme structurale menite să crească performanţa acestor sectoare şi să fie în linie cu evoluţia pieţei forţei de muncă. Prin modul de abordare a politicii salariale, Guvernul trebuie să transforme cheltuiala salarială în investiţie în capitalul uman. Este esenţial să avem cumpătare şi gradualitate în creşterea cheltuielilor salariale, pentru a permite o evoluţie firească a investiţiilor, care să ofere economiei sănătatea necesară susţinerii durabile a finanţelor publice”, se precizează în comunicat.

Totodată, Platforma 100 consideră că actuala coaliţie de guvernare a dat dovadă de „nepricepere”, pentru că „implementarea Legii 153/2017 nu ţine cont de principiile sistemului de salarizare conform bunelor practici în domeniu şi de angajamentele României la nivel internaţional (Organizaţia Internaţională a Muncii), România căzând astfel în rândul ţărilor cu cel mai haotic sistem de salarizare la nivelul UE”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top