colaj_herjeu_basescuRadu Herjeu, fost prezentator de televiziune cu un trecut solid ancorat în temelia trustului Intact, a reuşit o performanţă de neinvidiat în, totuşi, îndelungata sa carieră în mass-media: s-a remarcat, dacă se poate spune aşa, drept unul dintre cei mai şterşi şi mai insipizi oameni puşi vreodată să prezinte ştirile sau să modereze o discuţie într-un studio.

Ultimul post notabil ocupat în presă de Herjeu a fost la România TV. Totuşi, la televiziunea controlată de Ghiţă nu faci mulţi purici dacă nu produci, indiferent de mijloace, rating. Iar prezentatorul Herjeu, expediat să vândă ştirile de noapte, s-a dovedit a fi moartea ratingului.

Ocultat în orice moment al prezenţei sale pe sticlă de un simplu rictus al Paulei Iacob, cetăţeanul în discuţie a mai prezentat ştiri la B1TV, Naţional TV şi Antena 1, pe vremea când Antena 3 nu exista nici măcar sub forma unui vis urât.

Greu de crezut că la oricare dintre companiile menţionate îl mai ţin minte măcar femeile de serviciu, un segment profesional mai puţin expus, totuşi, vicisitudinilor crizei decât segmentul jurnaliştilor.

În sfârşit, anii au trecut, inevitabil. Presa a ajuns ce vedem cu toţii că a ajuns. Radu Herjeu a ajuns, şi el, într-o poziţie mai potrivită, poate, decât cea de jurnalist: graţie susţinerii PSD, el este acum membru titular în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Logica murphyistă şi-a găsit în acest caz o deplină încununare: dacă nu ştii sau nu poţi, atunci eşti bun să conduci.

Dintr-o prezenţă vagă la TV, furnizoare a unor amintiri inconsistente în cel mai fericit caz, Radu Herjeu a ajuns în organismul reglementator, cu rol de watchdog, pentru domeniul radio-TV.

CNA_siglaDin această postură, care obligă, teoretic, la responsabilitate şi prudenţă în exprimare, Radu Herjeu a trântit pe blogul personal un text cu pretenţii de pamflet la adresa fostului preşedinte Traian Băsescu. Un pamflet la adresa unui politician, în particular la adresa unui fost preşedinte încă detestat de mulţi români, nu este ceva în mod automat condamnabil. În funcţie de calitate şi de pertinenţă, un astfel de text poate fi chiar salutar. Cu o condiţie: să respecţi regula jocului dacă ocupi o funcţie de responsabilitate publică.

Regula jocului este încălcată atunci când un cetăţean trimis să supravegheze şi să sancţioneze excesele de limbaj în spaţiul public al audio-vizualului recurge, el însuşi, la înjurături în public.

Un blog este spaţiu public. Scepticii sunt rugaţi să consulte decizia Curţii Supreme în speţa numită Facebook, o reţea socială chiar mai restrictivă, în reguli de expunere, decât un simplu blog.

„Hai sictir” e înjurătură, după dicţionar. De fapt, străvechea sintagmă de origine turcească e, de departe, cea mai reuşită exprimare din textul respectiv, altminteri unul slab, mustind de frustrări ce ar putea face fericită ziua unui psihanalist.

Sigur că modelul exprimării de tip Mircea Badea în spaţiul public poate fi seducător, pentru că e asociatat cu un fel de succes brutal, de largă notorietate.

Însă Badea, care a încălcat două sute cinzeci şi nouă de norme de civilitate şi bun simţ în imprecaţiile lui, are o scuză cât Casa Poporului de mare: el nu ocupă o funcţie de responsabilitate publică (Mă rog, ne-am putea gândi că ocupă una de iresponsabilitate publică, finanţată privat, dar despre asta, altădată:-) Atunci când comite un pocinog, el dă (sau nu, rămâne de văzut) seama din calitatea lui de persoană particulară, cu o anumită expunere la TV şi cu un anumit alai de followeri wannabe.

MAI MULT, aici » ReporterVirtual.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to Omul „plantat” de PSD în CNA, ATAC dur la Băsescu: Încerci să păstrezi „duhoarea” regimului tău | Radu Herjeu

  1. m spune:

    hirjau asta! un rebut uman, ude sta acest pulifrici sigur lasa un miros de dihor imputit, pacat ca asemenea creatura poluiaza natura si aerul!!! cred ca acest avorton trebuia clasat demult la groapa celor lepadati inainte de vreme.

  2. viorica spune:

    Fluxul abundenţei curge întotdeauna către minţile cele mai deschise, care se aşteaptă să reușească în tot ce intreprind. Dacă lași teama să-ți controleze viața, te va împiedeca să-ți împlinești rostul. Tema generează inactivitate, inactivitatea generează frică și ignoranță, Luptătorii prin perseverență biruie, caracterul lor face nu ce este ușor și nu după buna dispoziție, nu caută scuze, caută o soluție. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: csillagirina@yahoo.com

  3. catalin nistorescu spune:

    1. Macovei se scrie ca M… 2 .Nu esti atat de frumos, de la natura, incat sa vb de „chipul si asemanarea ” altora ,indiferent cat de urati sunt ei . 3 . Nu hatarasti tu cine e irecuperabil sau nu … tu vezi pt ce iei salariul tau de bugetar , acolo la CNA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top