colectiv1Când oamenii circulă la pas pe I.C. Brătianu, de la Unirii spre Universitate, cu încuviințarea poliției, înseamnă că se întâmplă ceva în România.

A doua noapte cu zeci de mii de români în stradă a arătat că oamenii cu simț civic au o intuiție excepțională și că plecarea din funcții a unor politicieni detestați, considerați simboluri ale corupției și minciunii, este insuficientă. Din punctul lor de vedere.

A trecut aproape un sfert secol de când – student fiind – auzeam în jurul meu tineri comentând blestemata de politică.

Miercuri noaptea, în drum către centru, am auzit din nou, după atâta vreme, tineri vorbind politică.

„- Oana a zis că nu vine, că ea nu crede în democrație.”

„- Dar tu de ce ai venit? Că tot timpul îl lauzi pe nea Nicu!” (râsete).

Mă uit la ei și-mi amintesc de mine la 18 – 19 ani. Iar mulțimea aproape compactă în rondul de la Universitate strigă și sfidează un pic gravitația:

Cine nu sare / Nu vrea schimbare!” E printre scandările cel mai des folosite. O alta: „Toate partidele / Aceeași mizerie„. Colectiv, clubul-cimitir care a amorsat protestele masive, este invocat în răstimpuri.

colectiv2Focul și moartea par să fie implicate, printr-o simbioză tragică, în revoltele vremurilor moderne. În 2010, Mohamed Bouazizi, un comerciant tunisian de 26 de ani, batjocorit și bătut de poliție, cu marfa confiscată, pus în imposibilitatea de a-și întreține familia, și-a dat foc în public. Într-o explozie de vapori de benzină, exitul său din viață a mobilizat în stradă un val uriaș de oameni, care au măturat, după aproape patru săptămâni de revolte, un președinte detestat și un guvern represiv și corupt.

În România lui 2015, guvernul Ponta a rezistat doar câteva ore furiei și frustrării exprimate de 25 de mii de cetățeni pentru alte milioane de cetățeni, rămași, marți, în case, dar mâine, cine știe?

În paranteză fie spus, amploarea protestului de marți a arătat câte parale face creșterea economică mult-trâmbițată de Ponta și cât valorează perspectivele oferite românilor, în general, de guvernul care a demisionat miercuri: zero barat.

Globalizarea, informația propagată cvasi-instantaneu, internetul, rețelele sociale oferă azi repere și alternative pe care nu le poți oculta cu salam mai ieftin sau cu creșteri salariale care vin prea târziu și prea puțin și care, mai mult ca sigur, decise populist fiind, vor trage ca o piatră de moară de bugetul pe anul viitor.

Nu sunt – am mai spus-o – vreun mare sociolog sau psiholog. Dar am fost în stradă și pe vremea Pieței Universității, în 1990, și la protestele din 2012. Și am ieșit și miercuri seară, după ce marți n-am avut cum, fiind plecat din țară. Așa cum am văzut că au făcut și alți oameni cu bună-credință, simț civic, cont de Facebook și exprimare relativ coerentă în scris, împărtășesc, la rândul meu, câteva gânduri. Gândurile sunt pentru cei care au pus la pământ un guvern și care au promis să iasă în stradă zi de zi, până asanează mediul politic autohnon.

colectiv3* Aveți o forță uriașă, care poate dărâma guverne și care-i înspăimântă pe actualii politicieni mai mult decât DNA-ul. Cu procurorii mai poți negocia, eventual, o procedură simplificată și o pedeapsă redusă. Clemența justiției poate aduce chiar o pedeapsă cu suspendare.

Cu strada, marja de negociere e minimă spre zero. Zecile de mii de oamenii adunați numai în Capitală plus alte câteva mii strânși în mai multe orașe te strivesc și te mătură ca pe un gândac, dacă, politician fiind, ți-ai atras eticheta de corupt și mincinos.

* Forța asta este, momentan, ca un torent devastator. Ea trebuie canalizată către obiective realizabile.  Există câteve dorințe legitime, dar foarte generale. Stârpirea corupției politice și reformarea, din temelii, a clasei de politicieni sună minunat. Dar pentru a îndrăzni, măcar, să speri că obiectivele astea sunt posibile și persistente, e nevoie de lideri recunoscuți de cei din stradă, care să se angajeze față de cei din stradă că se înhamă la o astfel de muncă sisifică. Așadar, desemnați-vă liderii. Ar fi minunat să fie chiar din rândurile voastre. Ar fi ok să fie din generația de tineri politicieni care nu s-au maculat în vreunul dintre partidele mari. Ar fi ok multe alte profile de lideri, dar depide doar de voi să-i identificați și să-i investiți cu reprezentativitate.

Listele cu nume circulă pe net. Unele nume sunt susținute de o anumită reputație. Altele sunt dătătoare fiori reci pe șira spinării, pentru că e vorba de oportuniști cu gura mare, care au păcălit non-stop viața și sunt într-o perpetuă căutare a ocaziilor de a-și clădi prosperitatea pe prostirea și nefericirea altora.

Până la urmă, metoda contează mai puțin. Ce contează cu adevărat este aderența la mase – pentru a obține recunoașterea. Și mecanismul de coerciție al angajamentului public – pentru a înlătura rapid reprezentantul, dacă acesta „deraiază”.

colectiv4* Nu vă pierdeți pe drum. Victoria obținută în fața lui Ponta arată cât de putred este sistemul pe care unii încercau mai ieri-alaltăieri să-l vândă drept invincibil și perpetuu, în sprijinul ideii perverse, demobilizatoare, că e inutil să te lupți cu el pe termen lung. Însă victoria de săptămâna asta este doar una de etapă. Pe modelul tradițional actual, un nou guvern, fie rezultat în urma negocierilor politice, fie în urma anticipatelor, are toate șansele să-l moștenească, în rău, pe cel vechi și să fie tributar următoarei liste de priorități: a) satisfacerea famigliei politice care care l-a generat; b) controlul și manipularea populației; c) dacă mai rămâne ceva după ce s-a furat întru realizarea punctului a), satisfacerea nevoilor populației.

Politicienii maturi din generația actuală sunt maeștri în a atinge aceste obiective prin manevre de culise, negocieri de anduranță și lovituri sub centura adversarului. Voi trebuie să învățați din mers să-i contracarați, amintindu-le, eventual, cât de mare este forța străzii atunci când frustrarea, furia și disperarea nu mai pot fi ținute în frâu nici măcar de teama zilei de mâine, dacă mâine se anunță la fel de cenușiu și lipsit de perspective precum azi.

Colectiv7* 16 noiembrie este replicabil. Revoluția Facebook este repetabilă. Când spun 16 noiembrie, atribui acelui moment sensul salvării de ultimă instanță. NU sensul alegerii politice în favoarea unui lider și în defavoarea altuia.

Unii, sceptici din fire, se vor fi întrebat de unde vine forța asta care a antrenat în nici o săptămână zeci de mii de oameni în stradă și sute de mii sau milioane pe rețelele sociale, într-un demers aproape ireal.

Cred că știu de unde. Și vă invit să mă contraziceți sau să mă completați.

Sistemul actual a croit o Românie în care generația tânără, în special, și oamenii de rând, în general, au parte de meniu fix pregătit de chefii politicieni: umilințe, bariere și restricții, dublate de o aproape-sărăcie larg răspândită. Sistemul a transformat țara într-o etuvă în care tu, cetățean educat, cu vise și speranțe altoite pe onestitate și meritocrație, arzi mocnit, de viu, într-o irosire a propriei existente mai tristă decât o lumânare. Asta, dacă nu cumva alegi să pleci cât mai poți, așa cum au făcut-o mulți alții.

Ieșind în stradă la București, în Timișoara, Cluj, Constanța, Focșani, Deva și în multe alte orașe ale României, oamenii, în special cei mai tineri dintre ei, s-au simțit, după mult timp, la ei acasă, și nu într-o etuvă ucigașă.

Foto: Facebook, Twitter

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

11 Responses to Ok, aveți forța. Găsiți-vă liderii

 1. G -Grig spune:

  Sa speram ca ratiunea va invinge-am pornit dar trebuie sa stim cand sa ne oprim.Multi nu s-au dus la vot(vreo 60 %),ei sau parintii lor,unii din lehamite pentru sistem ,lasand sa aleaga,sa hotarasca cam aceeasi oameni ,de fiecare data.Deci vina,responsabilitatea pentru ca s-a ajuns aici o avem multi.Iar multe dintre solicitarile oamenilor nu se pot rezolva pe loc sau in curand,pentru ca nu-i permite Constitutia Presedintelui ,si multe cereri se vor rezolva doar prin referendum.Cred ca Presedintele a gresit-ceea ce este de inteles,neavand experienta si,se pare,nici consilieri buni-sub presiunea,emotia momentului ;nu trebuia sa initieze intalnirea de azi.Protestatarii se pot organiza , se pot grupa in ONG,-uri,unde isi pot sintetiza ideile,cererile,prin care ONG-uri pot urmari,sanctiona greselile alesilor,prin sesizari la CCR,Avocatul poporului.Si ceva important-la alegeri vor putea si trebuie sa fie prezenti ca observatori pentru a nu permite fraudarea votului.Sunt atati tineri,studenti, in tara,care se pot implica,in acest fel in mersul societatii,in luarea deciziilor.In tari dezvoltate,in SUA de exemplu,la alegeri,candidatii „curteaza”,incearca sa-si atraga de partea lor mari fundatii,asociatii,ONG-uri.Trebuie sa se intareasca puterea CCR(a carui atributiuni Ponta le-a redus sau le-a facut consultative)dupa modelul german de exemplu.

  • Valentin Iclozan spune:

   Eu cred că întâlnirea de la Cotroceni n-a fost chiar inutilă. Ca semnal, a fost un element pozitiv. Iar pentru cei care au ieșit în stradă poate fi un factor motivațional să se organizeze și să pună bazele unei structuri calificate pentru dialogul politic. Sunt de acord cu existența permanentă a factorului de coerciție. Adică, mai pe românește, e foarte bine ca oamenii să fie dispuși să iasă oricând, în număr mare, în stradă, pentru a corecta derapajele politicienilor. Pe de altă parte, dacă vor să fie mai mult decât factor de coerciție, dacă vor să devină jucători în piesa politică pe care în acest moment o detestă – pentru că vechii actori sunt compromiși – atunci românii din stradă trebuie să se organizeze în CEVA. Rămâne de văzut în ce. Iar discuția cu Iohannis, repet, s-ar putea să fie factorul motivațional în acest sens.

   • G -Grig spune:

    Bravo,d-le Iclozan ,si multumesc.Sunteti un „tanar”inteligent, cum speram.Dupa ore de manipulari,acuzatii,lamentari pe toate canalele si site-uri,acum mi-ati facut o bucurie-o adevarata revelatie.Da,Iohannis,prin provocarea,chiar fortarea lor sa se grupeze ,i-a motivat sa se organizeze.Cu poticniri,nepotriviri,suspiciuni dar s-au grupat,deocamdata in numar mic,in viitor,daca sunt inteligenti si motivati,mai structurat.Trebuie doar sa nu se lase manipulati,influentati -deja pare ca se incearca.Si sa fie atenti ce lideri aleg.Se doreste si este necesara inlocuirea,intinerirea clasei politice si mai ales,trebuie sa se castige in valoare-ajunge cu mecanici-de profesie auto,sefi de gara,bisnitari,patroni de tarabe,repetenti de doua- trei ori,plagiator icu trei-patru neveste la activ, care sa hotarasca destinele tinerilor.Trebuie oameni educati,reprezentativi.Poate imi spuneti cand va demisiona L.Georgescu de la CNA,care a distrus orice imagine de mass-media obiectiva,de calitate?Abuzurile ei trebuie sanctionate.

    • Valentin Iclozan spune:

     Aș vrea, sincer, să vă spun când va demisiona Laura Georgescu de la CNA dar habar n-am. Oricum, CNA-ul e o batjocură de organism de reglementare, la ani lumină distanță de ce ar trebui să fie. Din păcate, o eventuală revocare a persoanei respective ține de mult-hulitul Parlament. Aveți aici o referință la mecanismul legislativ care ar face posibil acest lucru: http://bit.ly/1WDoJKo Însă, cum bine știm, PSD controlează încă actualul Parlament.

     • G -Grig spune:

      Mai exista varianta demisiei de onoare dar oare are onoare ?

     • Valentin Iclozan spune:

      Nu prea fac pariuri (întrucât le cam pierd) dar aici aș băga mâna-n foc că n-are. După tot circul cu înregistrările alea, de la începutul anului…După scandalul generat de urmărirea sa penală… http://bit.ly/1rc3RVc Trebuia să-și dea demisia de vreo 10 ori.

   • G -Grig spune:

    Acest text se vrea continuare a celui de mai jos !!!
    .Dupa minute de gandire,mi-am dat seama ce a mai reusit sa faca.Luni si marti,cei 35000 oameni isi striga fiecare lozinca,durerea iar joi dimineata ,vine Presedintele si le lanseaza provocarea sa-si aleaga purtatori de cuvant,lideri.Pur si simplu i-a facut sa se priveasca unii pe altii,sa intre in discutie,sa schimbe idei,sa-si sintetizeze doleantele.Inteligent.Aproape ca imi vine sa zic ca l-au subestimat,toti denigratorii sinecuristi.

 2. abas spune:

  Domnule VALENTIN ICLOZAN, felicitari, iarasi. Ceia ce faceti nu sunt simple articole, sunt articole de fond. Nic nu puteti fi acuzat de superficialitate pentru ca nimeni nu poate sa atinga multitudinea de aspecte, nici vorba sa poate solutiona vreo problema din cele ce rasar. De fapt fiecare solutionare trebuie sa fie colectiva. Spuneam cindva: daca toti gresim, nimeni nu-i vinovat.
  Trec peste „generația tânără”, foarte importanta dar nici .. celelalte generatii nu sunt de colea. De fapt fara „celelalte”, urmatoarele nici n-ar fi existat.
  Victoria contra lui Ponta putea foarte bine sa fie si contra lui Johannis (nici o diferenta) si nu semnifica decit o tuica fiarta in frigul de afara.
  Mers la pas, incuvintarea politiei, lozinci, glume, mediatizare = organizare si manipulare.
  A pune la pamint un guvern nu inseamnanici pe de departe „asanarea mediului politic autohnon”. De fapt, ce mai este autohton in Romania? Au fost in conducere fanarioti, tatari, albanezi, sasi si in subterana rusi, americani si .. UE-isti. Deci vorbim de o tara aservita intereselor straine. Acest EVENIMENT mare cit o lumanare de ceara a fost perceput in strainatate ca „ultima picatura”. Nimic mai mult. Si de fapt acesta-i adevarul. Realistic, rechinii straini isi fac calculele cit vor pierde pina ce romanii vor restabili situatia politica – sa stie si ei, strainii, cine vor fi urmatorii corupti cu care se va putea negocia TOTUL de la inceput. Deci pina aici .. nada schimbare.
  Sunt insa doua elemente in articol, asupra carora ati insistat mai mult in articol. Si pe drept merita: „forță uriașă a strazii cu marja de negociere minimă spre zero” si „desemnați-vă liderii. Ar fi minunat să fie chiar din rândurile voastre” ca „obiective realizabile”. Deci .. „Nu vă pierdeți pe drum”.. „atunci când frustrarea, furia și disperarea” se vor stinge .. ca un fum. Nu m-am putut abtine sa recitesc Srisoarea a III-a. Da, imi place dar nu ma incinta. Si de fapt nici nu vreau sa ma incinte, vreau ca flacara sa arda vesnic ca atentionare si pentru romani si pentru straini deopotriva.
  Parerea mea este ca aceasta .. detronare nu trebuia sa aibe loc. Nu acuma pe nepregatitelea. In sistemul existent, structurat cum este, va urma exact acelas bilci arhicunoscut. Partidele exista asa cum sunt, alti candidati nu au loc si nici sansa, ideia de subordonare fata de puterile straine a ramas (fara investitori nu se poate face nimic), nimeni nu are habar si nici nu pune un pret pe prioritatile nationale. Deci .. nada gindiristica. In razboi te lupti, dar lupta o pregatesti in pacea premergatoare razboiului. Cum se mai spune, cu picioarele in apa rece. Am spus-o mereu inainte (cine stia ca va arde Clubul?), trebuie schimbata Constitutia, trebuie restructurata administratia (guvern, sena, presedentie, chiar ministere si primarii), trebuie creata o platforma noua educativa civica (am apreciat foarte mult ideia sustinuta de o lege privind „coexistenta diverselor grupuri sociale in cadrul unei natiuni, fara a afecta identitatea, valorile, istoria si aspiratiile acelei natiuni”). Fireste metodologia amenzilor are un ton de impunere si „dragoste cu sila” nu a tinut niciodata. Fostul guvern, sub aceiasi presiune ar fi consimtit la toate schimbarile, pe rind sau deodata, daca ar fi fost gindire si organizare in acest sens. Dezbina si stapineste sau invrazbeste si manipuleaza sau orice altceva asemanator a fost mai tare si mai promt, ca intotdeauna. Si mai usor, fireste.
  Acuma de plecat va fi ceva mai greu, concurenta imigrantilor, Anglia si Germania se vor pune deacord cu intarirea controlului lor asupra UE, FMI si BCE au pus haturi noi privind imprumuturile guvernamentale ale Romaniei (nici n-au asteptat sa se termine alea vechi si nici nu le-a pasat daca Romania are proritati nationale privind propria economie – continui sa cred ca economia romaneasca si cea a UE nu au prea multe lucruri in comun). Toate organizatiile mediatizeaza ca totul este spre bine si la vara cald.
  Dragii mei, pe timp de pace se puteau face multe dar cu cap. Acuma ori o sa se faca cine stie cind ori cu o adevarata revolutie – pentru ca cei care vor fi pusi pe tava sa-i alegeti vor fi unul si unul ca sa va treaca cheful de nazbitii.

  • Valentin Iclozan spune:

   In naivitatea mea, eu sper ca de asta data va fi altfel si ca aceasta miscare nu se va irosi. Chiar daca oamenii din strada nu vor reusi sa produca lideri in termenul nefericit impus de Iohannis (6 ore!), eu cred ca pana la urma vor genera ceva viabil dpdv politic – poate chiar o miscare sau un partid. Poate va renaste, vorba unui coleg mai tanar, Piata Universitatii din 1990, cu corturi si adunari zilnice. Daca nu, sper, totusi, sa iasa in strada zi de zi, pana ce clasa politica va curata prin mecanisme endogene, de frica. Multumesc pentru comentariu.

 3. Levitchi Crisan Alexandru spune:

  Vai de tine scumpa Romanie. Sper sa fi sosit momentul adevarului si sa ne dam seama ca timp de 25 de ani am pus mana, nu pe o democratie asa cum o prezinta unii, ci pe o adevarata ANARHIE. Nu ai bani, nu ai relatii, nu faci parte din inalta societate, nu esti VIP, nu ai nici o sansa in fata justitiei, in fata institutiilor statului, in fata administartiei de orice fel. Vrei sa rezolvi o problema, faci sesizare si te trezesti cu o formulare, un raspuns care te duce cu gandul ca ti se va rezolva cazul. Raspunsul precizeaza ca solictarea ta a fost trimisa spe „competenta solutionare”, dar la cine credeti ca ajunge, la institutia care a facut abuzul. A trebuit sa se umple paharul. Abuzul, abuzurile administratiei unui Stat care numai de DREPT nu este s-a soldat cu infernul de la clubul Colective. Ma bucur si felicit toti participantii la mitingurile din ultimile zile. Numai ca un necaz soldat cu moartea unui singur om care atunci cand constata ca terenul ii este ocupat abuziv de un VIP, face infarct cu final deces. Colaboreaza la acest caz institutiile statului : un Oficiu de castru plin de specialisti care tin in evidentle statului un teren neidentificabil i n spatiu, o primarie care falsifica documentatia cadastrala si o comisie a legii 18/1991 care face puneri in posesie pe un teren care nu era la dispozitia comisiei. Jusrtitia nu cunaoste pozitia punctelor cardinale, dentificare unui teren dureaza in justitie 10 ani, se apeleaza la experti corupti si art. 565 din Codul civil nu este luat in considerare. Sunt multe de spus. Ma alatur si ma consider fondatorf al unui partid al disciplinei, al drteptati, egalitatii si libertatii de exprimare. Sa auzim numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top