obama castro bunDecizie istorică la Washington. Barack Obama a depus în faţa Congresului documentele necesare pentru a scoate Cuba de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul. Gestul său a venit la scurt timp după ce liderul de la Casa Albă a purtat discuţii separate cu omologul său din Havana, Raul Castro, în timpul Summitului Americilor, desfăşurat în Panama. A fost prima întrevedere de acest fel înregistrată între liderii celor două ţări, în ultimii 50 de ani. Motiv pentru care, analiştii au catalogat-o drept un eveniment istoric, ce ar putea marca un moment de cotitură în normalizarea relaţiilor Havana-Washington.
În scrisoarea sa către Congres, Obama a afirmat că “autorităţile cubaneze nu au mai furnizat niciun fel de suport terorismului internaţional în ultimele şase luni şi au dat asigurări că nu vor sprijini nici un act terorist pe viitor”.
Congresul are la dispoziţie 45 de zile pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui. Este însă puţin probabil ca Legislativul să încerce să blocheze acest demers, deoarece, există un consens general în rândul majorităţii politicientulor din SUA, conform căruia, Cuba îndeplineşte în prezent condiţiile pentru a fi scoasă de pe lista ţărilor ce sponsorizează terorismul.
farcInsula a fost inclusă pe această listă în 1982, când a fost acuzată că ar sprijini gruparea separatistă bască ETA şi gherilele armate din America Latină. De atunci, însă, lucrurile s-au schimbat destul de mult. ETA a devenit aproape inactivă, iar Havana s-a delimitat oficial de orice acţiune a sa. În plus, demnitarii cubanezi au denunţat, în mod repetat, în ultima vreme, orice formă de terorism iar în prezent, isnula găzduieşte o serie de discuţii de pace între Guvernul Columbian şi Gruparea de extremă stângă FARC (Forţele Revoluţionare Armate din Columbia).
“Circumstanţele s-au schimbat mult din 1982. Emisfera noastră şi întreaga lume arată complet diferit în acest moment faţă de acum 33 de ani. Am ajuns la concluzia că a venit vremea să scoatem Cuba de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul”, a declarat Secretarul de Stat American, John Kerry.
Deciza a fost primită cu aplauze şi la Havana. Potrivit unui reprezentant al Ministerului de Externe, însărcinat cu afacerile ce au legătură cu SUA, Josefina Vida, “Guvernul Columbian recunoaşte decizia corectă luată de preşedintele Statelor Unite, de a elimina Cuba de pe această listă, pe care nu ar fi trebuit să apară niciodată, mai ales că ţara noastră a fost victima a sute de acte de terorism, care au curmat 3.478 de vieţi şi au mutilat 2.099 de cetăţeni ”
Odată cu scoaterea de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul, Cuba s-ar putea bucura şi de anumite privilegii economice. Acestea vor veni însă mai târziu, deoarece insula se află sub un embargo extrem strict din partea SUA, care nu poate fi ridicat decât de Congres.
În prezent, pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul internaţional se mai află doar trei state: Iranul, Sudanul şi Siria.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top