1906_obamaObama a confirmat că SUA derulează misiuni de recunoaştere şi supraveghere deasupra Irakului iar, dacă va fi nevoie, acţiuni „precise şi bine ţintite” vor fi decise la momentul potrivit.

Preşedintele american a apreciat, pe de altă parte, că formarea unui nou guvern ar putea conduce la diminuarea tensiunilor între facţiunile sectare.

„Liderii irakieni trebuie să se ridice deasupra divergenţelor şi să se reunească în jurul unui plan pentru viitorul ţării. Şiiţii, sunniţii, kurzii trebuie să fie încrezători că interesele lor pot fi împlinite printr-un proces politic, nu prin violenţă. Rezultatul alegerilor fiind stabilit, noul Parlament ar trebui să se reunească pe cât de repede posibil iar formarea unui nou guvern ar fi o ocazie pentru un dialog autentic şi pentru crearea unei structuri de conducere în care toate interesele legitime ale irakienilor sunt reprezentate”, a declarat Obama.

În prezent, divizarea sectară este profundă şi, cât timp va continua, va fi dificil pentru Guvernul de la Bagdad să răspundă militar ofensivei ISIS, a estimat el.

Un nou cabinet ar duce la un parteneriat Irak – SUA mult mai puternic decât în prezent, a adăugat liderul de la Washington.

El a subliniat însă că SUA nu impun liderii irakienilor.

Şeful Executivului american a comentat şi implicarea Iranului în conflictul dintre ISIS şi autorităţile de la Bagdad.

Potrivit lui Obama, o implicare a Iranului este benefică atâta vreme cât ea se suprapune perspectivei SUA, care insistă că, în Irak, trebuie să se ţină cont şi de interesele sunniţilor, şi de cele ale kurzilor.

Dacă însă Iranul acţionează cu forţa armelor de partea şiiţilor, nu va face decât să înrăutăţească situaţia, a mai afirmat preşedintele american.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Obama a vorbit deschis, în premieră, despre o schimbare de guvern în Irak

  1. […] că ar trebui să ia în calcul retragerea din funcţie: preşedintele american Barack Obama a declarat că un nou guvern care să reprezinte toate interesele legitime ale irakienilor ar urma să aibă […]

  2. […] lui al-Maliki a primit, joi, o lovitură din partea preşedintelui Barack Obama: aceasta a comentat că “un nou guvern”, care să aplaneze divergenţele sectare, ar putea avea un […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top