Publicația New York Times a publicat un articol în care descrie cum guvernul chinez a îngreunat operațiunile Agenției Centrale de Informații (CIA) prin uciderea sau trimiterea în pușcării unui număr de 18 până la 20 de spioni sau surse pe parcursul a 2 ani începând cu 2010.

„Începând cu ultimele săptămâni din 2010 până spre finalul anului 2012, potrivit unor foști oficiali americani, chinezii au ucis câteva zeci de surse CIA. Potrivit a trei oficiali, unul a fost împușcat în fața colegilor în curtea unei clădiri guvernamentale – un mesaj pentru alții care ar fi putut să lucreze pentru CIA”, potrivit NYT.

Publicația arată că informațiile strânse de CIA din China „erau printre cele mai bune din ultimii ani” la începutul lui 2010, dar din anul următor fluxul de informații s-a redus, iar CIA a realizat că pierde rapid surse în China.

CIA și Biroul Federal de Investigații (FBI) au lansat o investigație pentru a afla ce se întâmplă cu operațiunile de spionaj din Beijing.

„Unii investigatori au crezut că chinezii au spart metoda de încriptare pe care CIA o folosea pentru a comunica cu sursele sale. Alții au suspectat un trădător din CIA”, potrivit publicației.

Principalul suspect erau un cetățean chinez-american care părăsise CIA cu scurt timp înainte ca sursele serviciului secret să dispară.

„Unii investigatori au crezut că el devenise nemulțumit și începuse să spioneze pentru China. Un oficial a spus că bărbatul avea acces la identitățile informatorilor CIA și se potrivea cu toți indicatorii din matricea folosită pentru identificarea amenințărilor de spionaj”.

Din 2013, CIA și FBI au derminat că succesul precedent al Chinei în găsirea și stoparea surselor CIA a fost slăbit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top