JUNCKERIntroducerea de controale în interiorul zonei de liberă circulaţie europene va provoca pierderi economice anuale de 3 miliarde de euro, a estimat, miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (foto). El a invocat în acest sens datale organismului executiv comunitar.

Juncker a vorbit în Parlamentul European, într-un demers menit să transmită un mesaj puternic că măsurile „impulsive” de stopare a valului de migraţie vor afecta economia Europei, notează Agepres, care citează Reuters.

În condiţiile în care 1,7 milioane de lucrători traversează frontierele interne europene în fiecare zi, iar anual se înregistrează 57 de milioane de deplasări transfrontaliere, orice oră de aşteptare la graniţe va avea un cost, a avertizat şeful Comisiei.

Dacă vom închide graniţele, dacă piaţa internă începe să sufere (…), atunci într-o zi ne vom întreba dacă avem, cu adevărat, nevoie de o monedă comună fără piaţă unică şi fără libertate de mişcare a lucrătorilor„, a continuat Juncker.

Chiar dacă 3 miliarde de euro pe an pare puţin raportat la totalul schimburilor comerciale anuale între cele 28 de state membre – estimate la 2800 miliarde de euro – atât Juncker cât şi cancelarul german Angela Merkel au făcut legătura între viitorul monedei euro şi închiderea graniţelor în ultimele săptămâni.

Astfel, încă de săptămâna trecută Juncker a comentat, în prima sa conferinţă de presă din 2016, că pentru cetăţeni va fi mai dificil să-şi găsească locuri de muncă, iar euro nu are rost într-o Europă în care oamenii nu pot călători liber.

Migrants_SerbiaLa rândul său, Angela Merkel a susţinut că soarta monedei euro este „direct legată” de rezolvarea crizei migraţiei.

Comisia Europeană lucrează la o serie de reforme, ce vor fi prezentate în luna martie, cu privire la împărţirea mai echilibrată a responsabilităţii de preluare a solicitanţilor de azil, menţionează sursa citată.

Deocamdată, efectul este că mai multe state est-europene se împotrivesc net, în continuare, preluării obligatorii de migranţi pe sistemul cotelor iar Austria a suspendat temporar aplicarea acordului Schengen. Ministerul austriac al Apărării a anunţat sâmbăta trecută că va desfăşura trupe la graniţă pentru a opri migranţii în tranzit spre Germania.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Nota de plată pentru prăbuşirea Schengen: miliarde de euro anual

  1. […] Perspectiva a fost evocată de premierul olandez Mark Rutte. Anterior, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel au invocat scenarii asemănătoare, având ca finalitate inclusiv dispariţia monedei unice. […]

  2. […] Perspectiva a fost evocată de premierul olandez Mark Rutte. Anterior, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel au invocat scenarii asemănătoare, având ca finalitate inclusiv dispariţia monedei unice. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top