NY_subMunicipalitatea din New York a blocat planurile unei asociaţii americane pentru libertatea de exprimare care intenţiona să afişeze în metrou un poster în care era caricaturizat profetul Mohammed.

Decizia, votată joi în unanimitate de membrii autorităţii pentru transport, prevede interzicerea afişajelor cu conţinut militant, politic sau religios în sistemul public de transport subteran din metropola americană.

Posterul are o istorie marcată de violenţă: doi bărbaţi au deschis focul la un eveniment din Dallas, Texas, unde erau jurizate desenele înfăţişându-l pe profet. Cei doi au fost ucişi de poliţie. Evenimentul a fost organizat de American Freedom Defense Initiative (AFDI). Desenul propus de AFDI pentru metroul new-yorkez a câştigat locul I la Dallas.

El îl înfăţişează pe Mahommed – un bărbat cu turban şi barbă – care agită o sabie şi ameninţă: „Nu poţi să mă desenezi!” Un artist cu un creion în mână îi dă replica: „Tocmai de aceea te desenez.”

Fondatorul AFDI, Pamela Geller, a criticat dur decizia autorităţilor din New York, calificând-o drept atac la adresa libertăţii de exprimare.

P_GellerGeller (foto dreapta) a scris pe site-ul său că „a recompensa teroarea cu supunere înseamnă o înfrângere completă, absolută”.

„Aceşti laşi ar putea spune că ameliorează siguranţa oamenilor dar îndrăznesc să susţin contrariul: ei fac ca lucrurile să fie mai periculoase pretutindeni pentru americani”, a adăugat Geller.

AFDI nu se află la prima tentativă de a expune public materiale anti-Islam, reuşind în trecutul recent să amplaseze advertoriale în sistemele publice de transport din Chicago, Philadelphia, San Francisco şi Washington.

Criticii descriu AFDI drept o organizaţie care propagă ura. În vreme ce Geller spune că ţinta criticilor sale o reprezintă Islamul radical, adversarii săi o citează drept autoare a afirmaţiei că „Islamul reprezintă cea mai anti-semită şi provocatoare de genocid ideologie din lume”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top