Kunduz_aftermathOrganizația umanitară Medici fără Frontiere (MSF) intenționează să apeleze la un organism creat acum un sfert de secol sub prevederile Convenției de la Geneva pentru a ancheta atacul aerian al forțelor SUA la spitalul din orașul afgan Kunduz.

Comisia Umanitară Internațională de Constatare a Faptelor (IHFFC) nu a mai fost niciodată implicată într-o astfel de investigație, notează BBC.

SUA și-au schimbat de mai multe ori poziția vizavi de tirul în urma căruia 12 lucrători umanitari și 10 pacienți au fost uciși, spitalul fiind incendiat și scos din funcțiune.

Ultima declarație oficială făcută de generalul John Campbell, șeful misiunii americane în Afganistan, arată că atacul asupra spitalului s-a făcut la cererea afganilor, sub pretextul că în locație s-ar adăposti talibani. Decizia de a da curs cererii afgane a aparținut militarilor SUA, a menționat Campbell. Anterior, generalul a spus că spitalul a fost bombardat „din greșeală”.

MSF a condamnat schimbarea declarațiilor oficialilor SUA în acest incident și a comunicat că „nu are încredere” în investigația militară americană. MSF a apreciat că, întrucât a transmis coordonatele spitalului din Kunduz forțelor afgane și celor americane, bombardarea obiectivului nu se putea face din greșeală.

Kunduz_aftermath2MSF spune că demersul de a cere anchetă internațională pleacă de la presupunerea că la Kunduz au fost comise crime de război.

IHFFC, organismul invocat de MSF, este puțin cunoscut: nu este o instanță propriu-zisă, precum Tribunalul Penal Internațional, de exemplu, ci doar o organizație care constată faptele și formulează recomandări.

IHFFC a fost înființată în 1991 pentru a investiga încălcările grave ale legislației umanitare internaționale dar nu a fost niciodată folosită. SUA și Afganistanul nu se numără printre semnatarii înființării acestui organism iar pentru demararea unei anchete IHFFC părțile în dispută trebuie să-și dea acordul, ceea ce, după cum arată declarațiile de până în prezent, pare puțin probabil.

Cerem statelor semnatare să activeze comisia pentru a stabili care este adevărul și pentru a reafirma statutul de obiectiv protejat al spitalelor în zonele de conflict (…) Dacă lăsăm lucrurile așa, dăm un cec în alb (să procedeze similar) oricăror țări aflate în război”, a declarat președintele internațional al MSF, Joanne Liu.

În continuare, declarațiile oficialilor SUA, care s-au schimbat de la o zi la alta după atacul de la Kunduz.

Sâmbătă. Col. Brian Tribus, purtătorul de cuvânt al forțelor SUA în Afganistan:

Forțele SUA au efectuat un atac aerian în orașul Kunduz pe 3 octombrie, la ora locală 02.15, împotriva unor persoane care constituiau o amenințare la adresa militarilor americani. Este posibil ca atacul să fi produs pagube colaterale la o unitate medicală din apropiere. Incidentul este în curs de investigare.”

Duminică. Biroul de presă al Pentagonului:

Forțele SUA au efectuat un atac aerian în orașul Kunduz pe 3 octombrie, la ora locală 02.15, împotriva unor insurgenți care au deschis în mod direct focul asupra militarilor americani, atacul aerian fiind în sprijinul forțelor de securiate afgane din Kunduz. Atacul a fost efectuat în vecinătatea unei unități a Medicilor fără Frontiere”.

Luni. Gen. John Campbell, comandantul misiunii SUA în Afganistan:

Am aflat că pe 3 octombrie forțele afgane au anunțat că asupra lor se execută foc de pe poziții inamice și au cerut ajutorul aerian al SUA. Un atac din aer a fost solicitat pentru a elimina amenințarea talibană și mai mulți civili au fost loviți accidental. Aceasă situație este diferită față de relatările inițiale, care indicau că forțele SUA au fost amenințate iar atacul aerian s-a făcut la cererea lor.”

Marți. Gen. John Campbell, comandantul misiunii SUA în Afganistan, declarație în fața Comisiei Senatului SUA:

Sâmbătă dimineața, forțele noastre au asigurat sprijin aerian din apropiere trupelor afgane, la cererea lor. Pentru a clarifica lucrurile, decizia de a acorda sprijin aerian a fost americană, luată în cadrul lanțului militar de comandă al SUA. Un spital a fost atins din greșeală. Nu am vizat niciodată în mod intenționat o unitate medicală…Vă asigur că ancheta va fi temeinică, obiectivă și transparentă”.

Un aparat de tip AC 130 (foto următor) ar fi fost folosit pentru bombardarea spitalului din Kunduz, conform informațiilor din presa internațională.

AC-130

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

4 Responses to MSF NU se lasă: vor anchetă pentru crime de război după atacul SUA de la Kunduz

  1. […] din 3 octombrie s-a soldat cu peste 30 de civili morți și a intervenit pe fondul operațiunilor comune, afgano-americane, menite să-i elimine pe […]

  2. […] ca în cazul tragediei de la Kunduz – când organizația de caritate a menționat că a transmis americanilor poziția […]

  3. […] Unite vor plăti indemnizații victimelor bombardamentului american asupra spitalului Medici fără Frontiere (MSF) din Kunduz în Afganistan, care a ucis cel puțin 22 de persoane, a anunțat Pentagonul, potrivit […]

  4. […] consideră cazul Kunduz drept crimă de război și a cerut miercuri activarea unui organism internațional de anchetă, anunțând că nu are încreder… MSF respinge teza atacului „din greșeală”, precizând că spitalul nu se află în […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top