Indonezia, Malaysia şi Thailanda au decis măsuri radicale menite să stopeze intrarea în aceste ţări a imigranţilor din Myanmar şi Bangladesh, care fug de sărăcie şi de persecuţii, notează BBC.
Astfel, pescarii din provincia indoneziană Aceh spun că oficialităţile le-au interzis să salveze imigranţii aflaţi în ambarcaţiuni chiar dacă aceştia sunt pe cale să se înece.
Informaţia vine în contextul în care circa 700 de oameni – musulmani rohingya din Myanmar, care nu sunt recunoscuți drept cetățeni, şi fugari din Bangladesh – au fost recuperaţi săptămâna trecută de pescarii indonezieni. Mulţi alţii sunt, probabil, sinistraţi pe mare. Relatări ale celor salvaţi povestesc despre lupte pe viaţă şi pe moarte pentru mâncare la bordul ambarcaţiunilor cărora nu li se permite să se apropie de ţărm.
Un oficial militar indonezian a spus că orice intrare a imigranţilor în ţară este ilegală.
Ajutorarea cu hrană, apă și combustibil este permisă dar aducerea la țărm a celor din bărci este infracțiune, a precizat purtătorul de cuvânt Fuad Basya.
Usman Abdullah, primarul din Langsa, unde au ajuns cele câteva sute de refugiați de pe mare, spune că nu a primit niciun ajutor de la guvernul central din Jakarta deși orașul nu dispune de un buget care să facă față crizei umanitare.
Nu doar Indonezia a adoptat o linie dură contra imigranţilor. Malaysia şi-a închis, la rândul său, frontiera maritimă nord-vestică. Thailanda a ajutat mai multe ambarcaţiuni cu probleme la motor dar le-a expediat apoi în afara apelor sale teritoriale în ciuda condiţiei precare a celor de la bord, afectaţi de foamete şi boli.
Aceste decizii au fost luate în ciuda apelului ONU adresat țărilor din zonă, de a le acorda refugiaților adăpost.
Cele trei state cred însă că doar prin măsuri dure pot evita un aflux masiv de imigranți.
În Europa, care se confruntă la rândul său cu o criză a imigranților din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, se conturează o soluție similară, ca duritate: președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană nu-i poate primi pe toți imigranții care fug din țările lor. Tusk a invocat necesitatea elaborării unei „politici de returnare” pentru rezolvarea problemei.
Sunt realist și cred că în primul rând trebuie să elaborăm o nouă politică de returnare, o politică de trimitere înapoi (…) Cei care spun să deschidem larg ușa sunt cinici, deoarece știu că acest lucru nu este posibil”, a spus președintele Consiliului European într-un interviu semnalat de Agerpres.
Comisia Europeană intenționează să adopte înainte de sfârșitul anului un mecanism permanent privind repartizarea pe cote obligatorii a imigranților între statele membre ale Uniunii Europene, în funcție de nivelul economic al țărilor și de numărul de locuitori. Planul a primit deja critici dure din partea Marii Britanii, Poloniei şi Ungariei.
În paralel, liderii europeni iau în calcul acţiuni militare contra ambarcaţiunilor folosite de traficanţii de persoane. Circa 1800 de imigranţi aflaţi la bordul unor bărci care traversau Meditarana au murit în naufragii produse anul acesta.
Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
[…] Niciun guvern european nu vrea aşa ceva. De fapt, niciun guvern naţional, indiferent de continent, nu vrea aşa ceva. Donald Tusk, un lider european dintr-o ţară greu încercată de istoria recentă, a dat ipocrizia la o parte în mod total atipic pentru un politician şi a spus-o foarte clar. […]
Si uite-asa se islamizeaza Europa, deschizand portile si pentru extremismul islamic… Acceptand emigratia ilegala. UE trebuie sa interzica cu desavarsire emigratia ilegala