ioana-petrescuMiercuri după amiază, în mod bizar, de pe siteul Ministerului de Finanțe a dispărut CV-ul Ioanei Petrescu. Oficialii instituției au evitat inițial să facă declarații, iar ulterior au dat asigurări că este vorba despre o eroare „tehnică” remediabilă (mai multe amănunte despre ciudatul episod pe Hotnews.ro).

La nivel public, despre Ioana Petrescu se știe că este absolventă de doctorat la Harvard, dar și că are oarecari legături cu comuna Cornu din Prahova, acolo unde se află și celebra fermă a lui Adrian Năstase. Acest din urmă aspect a născut anumite speculații. Una dintre ele – de-a dreptul spumoasă – a fost aceea că Ioana Petrescu ar fi fiica lui Marius Petrescu, șeful ORNISS despre care se spune că ar fi și agent SIE (amănunte aici).

În acest context, merită adusă în atenție discuția pe care Ioana Petrescu a avut-o la începutul acestei luni cu Andreea Esca, în urma căreia a rezultat un material publicat de revista ONE. S-a vorbit inclusiv despre familia Ioanei Petrescu.

esca-petrescuCând începe să-ţi vorbească, te dumireşti că i-a plăcut cartea, cum ar zice tata, iar eu o întreb cum mă întreba pe mine mamaie: cine sunt părinţii ei?”, povestește Esca în materialul apărut luna aceasta.

Aflu că sunt doi ingineri care au lăsat-o să crească sănătos la bunici, la ţară, până când a venit vremea şcolii. Aşa că cele mai multe amintiri o leagă de Cornu, „comună care pe vremea când eram eu copil nu era aşa faimoasă ca acum“, spune ea. Cel mai frumos Ioana vorbeşte despre bunica ei, cu care a avut o relaţie specială şi care, dacă ar fi trăit, acum ar fi extrem de mândră de ea. Pentru că bunica nu a fost lăsată să meargă la şcoală decât patru clase, şi-a dorit pentru copii şi nepoţi să înveţe. Singurul ei of era că Ioana a plecat la facultate „departe, printre străini“, dar cu siguranţă acum vede de acolo de sus că s-a întors acasă şi e tare fericită”, mai scria Esca.

Materialul publicat de aceasta conține referiri și la perioada liceului în București, dar și la studiile din America ale Ioanei Petrescu.

Fetiţa Ioana, venită în Bucureşti plină de julituri pe genunchi de la căţăratul prin copaci, devine apoi, încet, încet, eleva silitoare de la „Mihai Viteazul”, care ştia că „acesta este job-ul ei: să fie bună la şcoală“. „Eu chiar aşa vedeam lucrurile: dacă mama şi tata se duceau la serviciu, eu trebuia să merg la şcoală, dacă ei stăteau până târziu, eu trebuia să fac acelaşi lucru la şcoală. Îmi amintesc ce fericită eram în prima zi de şcoală că aveam şi eu o treabă serioasă de făcut, că eram geloasă că toată lumea avea serviciu…“. La liceu a fost într-o clasă de elită, dacă ne gândim că până şi corigentul de la fizică a intrat la Facultatea de Fizică, şi, deşi acum foştii colegi sunt împrăştiaţi prin toată lumea, încă ţin legătura. Iar Ioana speră ca ei, sau alţi tineri asemenea lor, să găsească în ea un model şi să se întoarcă în România pentru a pune umărul. După liceu, Ioana a plecat în America, la Universitatea Wellesley, unde a fost acceptată cu o bursă aproape integrală, şi nu a avut de plătit decât o sumă simbolică de 500 de dolari pe an. După patru ani de economie, Ioana a simţit însă că doar i se deschisese apetitul pentru economie şi a decis să aplice pentru doctorat (masteratul venind la pachet în sistemul respectiv). A fost acceptată de Yale, Berkley, Harvard, University of Pennsylvania şi a ales Harvard pentru că acolo erau cei mai buni profesori în specializarea aleasă: finanţe publice.Wellesley rămâne însă şcoala ei de suflet. Vorbeşte despre oferta instituţiei ca despre „o cutie imensă cu bomboane din care poţi să alegi ce vrei“. De la economie şi matematică, până la film japonez, cultură italiană, geologie sau religii din Africa”.

Un episod evocat în materialul apărut în revista ONE este cel al felului în care Ioana Petrescu spune că a ajuns să fie cooptată în echipa lui Victor Ponta:

L-am cunoscut pe domnul Ponta în Washington, în 2012, în cadrul unei întâlniri cu economişti de la American Entreprise Institute unde eu lucram. De atunci am rămas în relaţii de colaborare, chiar dacă multe fraze ale mele începeau cu: „Ştiu că nu o să vă placă asta, dar trebuie să vă spun că…”. Am ţinut aşadar apoi legătura, mai dădeam ceva sfaturi, fără să fiu plătită, dar realizam că nu e posibil să fac lucrurile pe întreg, de la distanţă. Chiar în decembrie 2012, după alegeri, venită în ţară, m-am plimbat pe lângă Palatul Victoria, cu o cafea în mână şi mă gândeam: Washington sau Palatul Victoria, neştiind dacă să-l caut sau nu pe premier… Nu m-am decis până în iunie, când ştiam clar că vreau să fiu consilier de stat. Ăsta era planul pentru un an, dar s-a schimbat odată cu oferta de ministru, aşa că mi-am îngheţat doi ani universitari la Maryland, unde predam, şi m-am angajat la ceva care începe încet, încet să se mişte.“

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

4 Responses to Misterul Ioana Petrescu. CV-ul dispărut, copilăria la Cornu și întâlnirea cu Ponta

  1. ioan medrea spune:

    Î-mi este greață de ei….grupul de infractori care conduc și fura România…care are si un nume public…

  2. vili spune:

    daca mai era Gorbaciov presedinte ,venea in vizita la noi si iar se lua de presedinte ca promoveaa nepotismul si pilele.noroc pentru ei ca acum e Putin si nu-i baga in seama.

  3. […] În condiţiile în care Ioana Petrescu evită să clarifice subiectul, pe seama familiei ei s-a născut o întreagă mitologie, mai ales că se cunoaşte faptul că titulara portofoliului Finanţelor are rude la Cornu, unde declara într-un interviu că şi-a petrecut copilăria. […]

  4. valli_dinca spune:

    ce va mirati de ascensiunea domnitei!! vine de la Cornu , deci se pare ca duduia s-a ocupat de gestiunea oualor lui Nastase! si cum Victor Viorel era pe vremea aceea ,ordonantza silitoare la maestru , au ramas prieteni si peste ani, iata promovarea!!! curat…romanesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top