monkeys3Una din primele chestii deștepte și definitorii pentru traiectoria speciei umane prin univers a fost fix faza aia în care o maimuță a descoperit că-i poate crăpa capul unei alte maimuțe cu un femur baban găsit în praful preistoriei.

Scena a fost ilustrată în Odiseea spațială 2001 și ce vedeți azi, în România, la televizor și în afara lumii din televizor, este o consecință a acestei mărețe descoperiri. Evident, a existat un anumit progres iar păpuşarii lumii de azi nu sunt ăia care crapă, ei înşişi, capete, ci ăia care-i conving pe alţii să crape, cu zel, capetele unor terţi.

Azi, nestimații mei adoratori ai ecranului cu vid intelectual, față de care cu greu mă abțin să-mi exprim disprețul, vom vorbi un pic despre ură și răspândirea ei socială.

Ura e un sentiment puternic, autoîntreținut și fatalmente distructiv. Adeseori e la fel de puternic ca frica și se întâmplă să fie, câteodată, mai puternic.

Este un instrument perfect pentru controlul minților slabe iar controlul minților slabe e esențial pentru specimene ca mine și pentru stăpânii mei: cum altfel am putea trăi bine, dacă agregatul social n-ar fi divizat în gloate care-și dau la cap una alteia, la semn?

Cum am putea prospera dacă oamenii i-ar căuta pe adevărații vinovați, și nu pe ăia pe care-i desemnăm noi? Cum am mai putea să ne vedem de business dacă s-ar apuca unii să se întrebe cum am ajuns noi unde am ajuns?

Așa că, bă popor, urâți ce vă zic io. Subiectul emisiunii e Diaspora dar, dacă sunteți cuminți și facem rating, de mâine s-ar putea să ne întoarcem la băsiști. Sau la curvele moldovence. Inepuizabile subiecte, între noi fie vorba.

Așadar, Diaspora. S-o zicem din start: niște javre. Cum, bă, să-ți lași neamurile în țară și să pleci ca să trăiești TU mai bine printre străini? Nenorocitule!

Pentru asta au îngrășat cernoziomul patriei Gelu, Glad, Menumorut și dacii de pe Columna lui Traian? Reţineţi în treacăt că, spre deosebire de voi, ăia măcar aveau o meserie: ştiau să cresteze cu sabia şi puteau să se facă mercenari, dacă iubeau lovelele. În fine… Pentru asta s-a murit la Plevna? La Oituz? La ‘907? Pentru asta a îndurat dom’ profesor anii de umilinţă la Direcţia Aport Valutar, făcând bani pentru alţii şi aşteptând nerăbdător zbuciumul din Decembrie?

Bă, nesimţit ordinar şi venetic care terfeleşte sfântul nume de român: adevărata şi singura viaţă e aia în limitele ţarcului naţional, unde toţi plătesc impozite, unde sărăcia e uniform distribuită între 90% din populaţia de ciumpalaci iar ura faţă de duşman e obligaţie Ciuvică. Pardon, civică. Restul sunt rahaturi, precum cozile de anul trecut, de pe la ambasade. Nişte nostalgici ceauşişti, transfugii ăştia diasporişti! Ce, în România mai sunt cozi? Ok, lumea n-are bani, deci nu face cozi la marfă pe care n-are cum s-o cumpere. Dar măcar NU MAI SUNT COZI, corect? Lăsaţi-o p-aia cu ajutoarele: până la campania viitoare mai e de aşteptat.

E reconfortant, bă, să urăşti, ascultaţi-mă pe mine. Cu timpul, ura îşi creează un fel de legitimitate şi devine un soi de religie. Sau chiar o religie adevărată.

Ce poate fi mai liniştitor pentru spiritul fragil decât să trăieşti cu ideea că vinovaţii pentru rahatul în care te zbaţi sunt întotdeauna alţii, nu tu? Că ăia pe care ţi-i indică ayatollahul TV sunt sursa răului şi trebuie jugulaţi, arşi, băgaţi în malaxor şi spulberaţi în patru vânturi? Puterea autosugestiei va face ca până şi rahatul de care vorbeam mai devreme să miroasă mai frumos, deşi nu dispare.

Bun, să terminăm odată: Diaspora e ticăloasă, punct. Ne sfidează, punct. Ne strică imaginea externă pentru că vorbeşte prostii, fără să cunoască realităţile din ţară, punct. Nu plăteşte impozite în ţară, punct. Face şoriciul gros pe mii de parai în timp ce bieţii noştri pensionari se chinuie cu 300 de lei pe lună, punct. A votat cu Iohannis care îşi preumblă carcasa în limuzină de lux pe banii poporului, punct.

Are Diaspora pretenţii să voteze precum românii adevăraţi, înrădăcinaţi până la moarte între Carei şi Teleorman? Păi să vină, nenicule, acasă. Şi să-şi declare valuta la aeroport, iar ce trece de limita legală pentru tranzit să fie confiscat!

Bă, atât vă mai zic, citând un pic din mine: dacă ar fi să văd vreun diasporist dintr-ăsta accidentat pe marginea drumului, aş accelera şi aş da uitării numărul 112.

Atât pentru azi. Acum dau o fugă să-mi verific inbox-ul pentru că Dănuţ şi Sorin preferă feedback-ul prompt, oriunde s-ar afla, chiar şi la brutărie. Ne vedem mâine. Nu vă pup, că nu-i igienic. Hitler era maniac cu microbii iar Ceauşescu cerea spirt medicinal să se spele pe mâni după contactele oficiale, ce, nu ştiaţi? Nişte adevăraţi. Hai, pa, din partea lui Mirciulică şi Răducu.

Nota autorului: Acesta este un pamflet inspirat de realităţile din mass-media autohtone.

Capturi foto: 2001: A space odissey

monkey

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

6 Responses to Mircea Banciu & Diaspora sau moldovencele

 1. Florin spune:

  Pe langa complimentele oferite de d-na Nitov (talent scriitoricesc si inteligenta), completez d-le Iclozan, ca sunteti un si un om foarte cult.

  Eram la un sprit la Dragasani la socri, iar cumnatul socrului meu zicea ca articolul scris de un ziarist este bun doar daca pe parcursul lecturarii acestuia cauti cel putin un cuvant in DEX.

  Cam asa se intampla si cu cele scrise de dvs., n-ai cum sa nu aceesezi macar o data DEX (on line) pentru a patrunde mai bine sensurile anumitor cuvinte folosite pe parcursul expunerii.

 2. Dan Andrei spune:

  Valentin Iclozan: E cam greu sa restabilesti „ordinea”(a se citi ) in dezordinea organizata a mass-media autohtone.
  Tonic ramane, insa, sa poti scrie celor care nu au uitat sa aprecieze un articol bine scris, iar, la capitolul asta ma bucur sa-ti urmaresc traiectoria „My way”-ului de pe acest site.
  La cat mai multe articole scrise cu har si cititori pe masura!….

  • Valentin Iclozan spune:

   Multumesc pentru aprecieri. Probabil că am mai spus asta dar mă voi repeta: deşi sunt sceptic din fire, cred că presa se va vindeca la un moment dat. De ce spun asta: presa nu există „de capul ei”, doar pentru că nişte infractori rudimentari, proprietari de buticuri TV, au descoperit ce avantaje pot trage avantaje jucând „noaptea minţii” cu telespectatorii. Presa, de la Gutenberg încoace, răspunde unei nevoi importante, în conexiune directa cu nevoile vitale. E vorba de nevoia de informare. Cât timp va exista umanitate, va exista şi această nevoie. Dacă izbucneşte undeva un război sau o epidemie, vrei să ştii, nu? Ca să nu te duci acolo. Dacă mâine primeşti o deducere de impozit, vrei să ştii, nu? Ca să nu plăteşti în plus. Dacă alegerile sunt pe cale să fie confiscate de clona lui Kim Jong un, vrei să votezi, nu? Ca să îndepărtezi pericolul. În forma actuală, presa mainstream (adică TV) răspunde deloc sau în mică măsură dezideratului unei informări corecte. De aceea, la un moment dat, când nu va mai putea trăi doar din pomeni guvernamentale (reclamă dirijată preferenţial) şi din finanţări oculte, presa mainstream va fi silită să se transforme iar ambalajul soios şi plin de minciuni din prezent va trebui să dispară. Va fi nevoie, poate, de alţi investitori. Va fi nevoie, poate (de fapt, sigur va fi nevoie) de o LEGE şi de reglementări mai bune decât cele din prezent, cel puţin pe zona de audio-vizual. Va fi nevoie de un filtru organizaţional, care să opereze uniform la nivelul breslei şi care să oprească oamenii nocivi pentru această meserie să ajungă să profeseze în branşă. Va fi nevoie de reclădirea punţilor de încredere cu publicul. De ce s-ar întâmpla toate astea? Nu pentru că ar vrea presa, aşa cum arată ea azi, ci pentru că va exista presiunea unei nevoi a publicului. Şi cineva, la un moment dat, va specula această nevoie. Sigur, eu şi alţii din generaţia mea (sau mai bătrâni) s-ar putea să nu mai prindem vremurile noi. Dar asta nu înseamnă că ele nu vor veni.

 3. nadia nitov spune:

  ma repet dar asta e: sunteti talentat de putiti! si inteligent. citesc pe nerasuflate ce scrieti si apoi mai citesc inca o data sa retin umorul ca informatia o inteleg intocmai cum o intelegeti si dumneavoastra. ce mai, sunt fan Valentin Iclozan! felicitari pentru talent si inteligenta!

  • Valentin Iclozan spune:

   Mulţumesc pentru comentariu. Acum, sunt două posibilităţi: 1) fie tipul acesta de materiale va câştiga aderenţi şi vom învia un pic vremurile trecute – când editorialele sau pamfletele unor oameni precum Cristoiu, Nistorescu, CTP, Cristache, Pleşu etc se citeau pe scară largă şi înşişi cei numiţi aveau altă „greutate” şi altă conduită în mass-media; 2) fie vom constata că suntem tot mai puţini pe zi ce trece aceia care gustă tipul de presă din vremuri apuse, dar mai sănătoase.

   • nadia nitov spune:

    desi sunteti floarea cu care nu se face primavara, tot e bine ca existati! este atat de reconfortant sa citesti articole scrise cu umor, inteligenta si cunoastere nepartinitoare a situatiei din romania. pentru ca, pana acum, n-am simtit nicio secunda ca ati avea simpatii politice si cred, cu tarie, ca doar oamenii care au inteles ca politicienii actuali sunt toti o apa si-un pamant, adica NOROI, vor putea schimba ceva in tara asta. sunteti o gura de aer proaspat intr-o camera de gazare! cu timpul, insumand gurile de oxigen si oprind scurgerile de zyklon B, poate ajungem sa vedem cum e sa traiesti in tara asta nu cum sa supravietuiesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top