Birgitta OhlssonOpiniile aparţin ministrului suedez pentru Afaceri Europene Birgitta Ohlsson (foto) şi au produs iritare la Bucureşti.

Conform Mediafax, ministrul suedez s-a plâns, într-un interviu acordat presei austriece, că „Guvernul român nu a dorit să coopereze la nivel european deşi Suedia a negociat mai multe luni cu România în privinţa folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel încât aceştia să nu mai emigreze”.

„Avem nevoie de alţi actori pentru aceste negocieri”, a apreciat Ohlsson.

Ea crede că autorităţile de la Bucureşti „au blocat proiectul ajutorului extern pentru integrarea romilor” şi pe considerente de mândrie, pentru că „nu se doreşte prezenţa observatorilor din alte ţări”.

Proiectul ar presupune instalarea, la Bucureşti, a unui grup de experţi ai Uniunii Europene astfel încât bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă în mod efectiv la romi.

2204_gypsies_campEste pentru a doua oară în ultimele săptămâni când ministrul suedez pentru Afaceri Europene îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că România ar fi refuzat ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor UE destinate romilor.

„Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona”, spunea Ohlsson pe data de 8 aprilie în timp ce presa suedeză preciza, în context, că 90% dintre cerşetorii din Stockholm sunt români.

Acum, ea crede că „sancţiunile reprezintă un remediu important pe termen lung pentru rezolvarea situaţiei” iar „discriminarea romilor nu este un fenomen românesc, ci afectează multe ţări europene precum Franţa sau Ungaria”.

Ministerul român de Externe a reacţionat la primele acuzaţii ale ministrului Ohlsson.

2204_CorlateanMinistrul Titus Corlăţean a declarat că acesta se află în campanie electorală şi foloseşte tema romilor pentru a câştiga voturi.

„Nu neagă nimeni că există o problemă legată de integrarea romilor în diferite societăţi europene dar a folosi, chiar şi în state nordice, această temă pentru a câştiga voturi şi pentru a ofensa un guvern şi o ţară cum este cazul României e o chestiune inacceptabilă”, a spus Corlăţean.

El a menţionat că în Suedia vor avea loc alegeri în curând iar Brigitta Ohlsson face parte „dintr-un partid liberal micuţ, la limita intrării în Parlament”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top