Cenzura în artă și cultură este ceva specific regimurilor totalitare. Comuniștii, naziștii, fasciștii cenzurau orice contravenea propagandei oficiale sau putea să fie interpretat ca fiind împotriva regimului. În teatre nu aveau loc spectacole, dacă nu treceau de comitetele de cenzură, care vegheau ca nu cumva să fie ceva care contrazice, încalcă, atacă sau contestă propaganda oficială.

 

”Fluturii sunt liberi” este o poveste de dragoste, despre ambiție, vise și dezamăgiri, pusă în scenă la Teatrul Excelsior. Un teatru unde conducerea a început să se practice cenzura în cultură, exact ca pe vremea PCR.

Adică numai fluturii sunt liberi să-și spună mesajul, pe scena acestui teatru, cât timp stau în banca lor și vorbesc despre iubire. Mai este condiția ca fluturii să nu aibă carnet de partid PSD.

Dacă sunt fluturi candidați la Parlament, din partea PSD, pot spune orice pe scena Teatrului Excelsior. Restul fluturilor nu au dreptul să spună ce vor ei, mai ales nu au voie să facă parte din vreun spectacol care ar putea deranja ”conducerea de partid și de stat”.

Conducerea Teatrului Excelsior a decis să interzică prezentarea unui montaj video într-un spectacol care trebuia să aibă loc aici. Montajul conținea imagini de la protestul #REZIST.

Citește și: Cazul unui procuror erou ne explică perfect ce fac astazi Liviu Dragnea, Tudorel Toader & mafia din politică

Spectacolul era organizat de echipa ”Decât o Revistă” (DoR). Este vorba despre o revistă trimestrială de jurnalism narativ. ”Publică povești despre cum trăim azi și care explorează familiarul realității românești, experiențele și trăirile care ne sunt comune”, se arată în prezentarea revistei.

Echipa care editează revista a gândit un spectacol care să ”transpună pe scenă conceptul și dinamica unei reviste”. Pentru că e o revistă care tratează teme din actualitate, subiectul #REZIST era inevitabil în spectacolul de două ore care cuprindea citiri, interpretări, muzică live, dans, teatru și scurtmetraje.

Unul dintre momentele din spectacol îl reprezenta un montaj video de 4 minute despre protestul #REZIST. Acest montaj nu a trecut de ”comitetul de cenzură” format ad-hoc în Teatrul Excelsior.ț

Mai mult, pe ReporterVirtual.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top