UN-HeadquarterAmbasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat că atacul asupra cursei MH 17 a Malaysia Airlines „urmează modelul” acţiunilor separatiştilor ucraineni, susţinuţi de Rusia.

Potrivit acesteia, SUA consideră că o rachetă SA-11 (Buk) a fost lansată dintr-o arie controlată de separatişti iar aceştia au fost aprovizionaţi de Moscova cu astfel de armament.

SUA nu pot exclude rolul Rusiei„, a adăugat Power.

Una dintre cele mai dure poziţii la ONU a fost exprimată de Mark Lyall Grant, ambasadorul Marii Britanii, ţară care a pierdut 9 cetăţeni în tragedia de joi.

E clar în ce parte este responsabilitatea: la separatiştii înarmaţi care comit violenţe fără sens şi la cei care îi sprijină. Fără suportul Rusiei, separatiştii s-ar stinge”, a spus diplomatul, care a cerut Moscovei o condamnare fără echivoc a insurgenţilor.

Pe de altă parte, Grant a afirmat că „ONU trebuie să facă mai mult decât declaraţii de presă” şi a solicitat organizaţiei să ceară rebelilor să depună armele.

Secretarul general ONU Ban Ki-moon s-a declarat, la rândul său, alarmat de relatările credibile şi numeroase care sugerează că „o rachetă sofisticată sol-aer” a doborât aeronava din Malaysia.crash_site_3

Între timp, alte relatări spun că o delegaţie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a ajuns la locul prăbuşirii.

BBC mai anunţă că, potrivit agenţiei ruse Interfax, SBU, serviciul de securitate ucrainean, ar fi confiscat înregistrările conversaţiilor dintre controlorii de trafic aerian şi echipajul MH 17.

UPDATE: Preşedintele SUA Barack Obama susţine o conferinţă de presă vineri seară, pe tema dezastrului MH 17 în Ucraina. Conform unui oficial de la Washington, citat de CNN, la bordul aeronavei prăbuşite nu se aflau cetăţeni cu paşaport american. Se fac încă verificări în ceea ce priveşte posibilitatea ca unele victime să fi avut dublă cetăţenie.

UPDATE: O încetare a focul în estul Ucrainei trebuie să intre imediat în vigoare, a spus liderul de la Washington, adăugând că această măsură este absolut necesară anchetei în cazul MH 17.

UPDATE1807_ObamaNu vrem să o luăm înaintea faptelor. Nu ştim încă ce s-a întâmplat. Dar ştim că separatiştii sunt bine antrenaţi şi înarmaţi şi asta datorită Rusiei, nu printr-un accident. Sunt doar câteva tipuri de rachete care pot lovi un avion la 10 mii de metri altitudine şi avem convingerea că racheta a plecat din teritoriile controlate de insurgenţi.
(…)  Putin trebuie să ia o decizie. El deţine controlul acestei situaţii. Dacă încetează fluxul de combatanţi şi arme din Rusia, separatiştii vor fi determinaţi să vină la negocieri”, a spus Obama, care a evocat posibilitatea unei noi înăspriri a sancţiunilor la adresa Rusiei.

Obama a mai spus că între cele 298 de victime se află o singură persoană cu dublă cetăţenie, inclusiv americană.

UPDATE: Thomas Greminger, ambasadorul elveţian la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) a acuzat faptul că observatorilor organizaţiei li s-a permis doar un „acces limitat” la locul prăbuşirii din Ucraina.

Greminger spune că delegaţia OSCE a fost oprită de separatiştii înarmaţi. Elveţia este ţara care deţine preşedinţia temporară a OSCE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Catastrofa MH 17. Obama: racheta a plecat din teritoriul controlat de separatişti!

  1. […] Vlad MIXICH: Vine o zi când tragedia nu mai poate fi închisă printr-o apăsare de buton • Catastrofa MH 17. Obama: racheta a plecat din teritoriul controlat de separatişti! • CLUJ. Papahagi către un jurnalist: „Du-te-n p…. mă-tii, măi boule!” • Silviu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top