sturzuLiderul tineretului social-democrat (TSD), Mihai Sturzu, a furnizat unul dintre momentele inedite de la Congresul Extraordinar PSD, cerând invalidarea alegerilor la care noul președinte a fost ales cu 97% și apreciind că partidul ar trebui „să ceară iertare” pentru mineriadele din anii ’90.

Sturzu (foto) candidează pentru un post de vicepreședinte în conducerea PSD, notează Agerpres.

„Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceaușescu și bine a făcut. Evident că nu am ce să reproșez domnului Dragnea (…) Vreau să le reproșez că nu au avut curaj sau nu au știut să ducă până la capăt candidatura celor care nu au mai candidat, pentru că ne-au pus astfel în situația în care am avut un singur candidat (…) Acest Congres trebuie să valideze alegerile de săptămâna trecută, adică să valideze comuniștii. Vă propun ca acest Congres să nu valideze alegerile, fiindcă sunt convins că PSD ar putea da minim doi candidați la președinție și sigur se vor găsi 500 de mii de oameni care să vină la vot și atunci vom face un puternic gest împotriva comunismului„, a afirmat Sturzu.

El a abordat și problema reconcilierii cu trecutul și a insistat că PSD trebuie să își asume și greșelile, între care se numără primele mineriade.

Trebuie să avem curaj să spunem că nu am fost perfecți și suntem datori tinerilor din România să le cerem iertare pentru (…) mineriadele din ’90, pentru oamenii care au suferit atunci (…) Echitatea într-un partid înseamnă o dezbatere corectă, în care să fim cu toții egali, în care fiecare punct de vedere să fie ascultat (…) Nu cumva să uităm cine suntem și să luăm decizii seara, la restaurant, într-un grup restrâns, iar a doua zi la ședință să se vină să se comunice ce decizii s-au luat”, a afirmat liderul TSD.

Curtea Supremă a decis în martie anul curent redeschiderea dosarului mineriadei din iunie 1990, între cei vizați de o eventuală urmărire penală aflându-se și fostul președinte Ion Iliescu. Totuși, cercetările nu au progresat de atunci.

Noul președinte PSD Liviu Dragnea a evocat și el reconcilierea cu trecutul, îndemnând la un moment de reculegere în memoria victimelor regimului comunist.

PSD_Dragnea„Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluție. Tratamentul politic aplicat unor supraviețuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderația și respectul cu care trebuiau tratați acei oameni (…) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovați. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărțirii de un trecut care ne mai urmărește și azi. Vreau să ne ridicăm în picioare și să ținem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste și să ne cerem iertare României și românilor că nu am făcut acest gest până acum„, a spus Dragnea.

Reamintim, la Congresul extraordinar PSD, desfășurat duminică la Sala Palatului din Capitală, delegații au validat, în unanimitate, alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al formațiunii. Dragnea a fost ales duminica trecută într-un scrutin la care au fost mobilizați toți membrii de partid, cu 442 650 de voturi „pentru” dintr-un total de 457 764 exprimate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

4 Responses to Liderul TSD, atac la Iliescu: Ar trebui să cerem iertare pentru mineriade

  1. […] este că Mihai Sturzu, liderul Tineretului Social Democrat, care a avut un discurs critic la adresa alegerilor din partid, la congresul de ieri, nu a fost lăsat să participe la […]

  2. […] este că Mihai Sturzu, liderul Tineretului Social Democrat, care a avut un discurs critic la adresa alegerilor din partid, la congresul de ieri, nu a fost lăsat să participe la […]

  3. […] Filat • Udrea, pe Facebook: Asistăm la preluarea puterii de către un grup de generali • Liderul TSD, atac la Iliescu: Ar trebui să cerem iertare pentru mineriade • Baronul Oprișan cere schimbarea „blestematei” legi a incompatibilităților […]

  4. […] Filat • Udrea, pe Facebook: Asistăm la preluarea puterii de către un grup de generali • Liderul TSD, atac la Iliescu: Ar trebui să cerem iertare pentru mineriade • Baronul Oprișan cere schimbarea „blestematei” legi a incompatibilităților […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top