Liderii europeni au făcut apel la turci să caute cel mai larg consens pentru adoptarea modificărilor la Constituție, care vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-una prezidențială.

„Având în vedere rezultatul strâns al referendumului și implicațiile profunde ale amendamentelor constituționale, facem apel la autoritățile turce să caute cel mai larg consens național posibil în implementarea acestora”, arată un comunicat comun semnat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și de comisarul european pentru extinderea UE, Johannes Hahn.

„Amendamentele constituționale și în special aplicarea lor concretă vor fi evaluate în lumina obligațiilor Turciei în calitate de candidat la Uniunea Europeană și de membru al Consiliului Europei”, subliniază liderii europeni.

Potrivit rezultatelor provizorii anunțate de către Înalta Comisie Electorală de la Ankara, la referendumul pentru sporirea atribuțiilor președintelui au votat „Da” 51,3% din alegătorii turci. Președintele Recep Erdogan a anunțat victoria taberei „Da” la referendum.

„Asigurarea independenței puterii judiciare este de maximă importanță în conformitate cu principiul statului de drept consfințit în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a subliniat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un comunicat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Liderii UE fac apel la consens după votul din Turcia

  1. […] se așteaptă ‘Propaganda'” • Klaus Iohannis, vizită privată în Spania • Liderii UE fac apel la consens după votul din Turcia • Erdogan proclamă victoria „Da” în referendum | Opoziția cere renumărarea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top