alexandru-lele (1)Lele, care acum este avocat, a făcut afirmația în contextul în care a povestit pentru o publicație locală din Cluj în ce fel l-a ajutat pe regizorul Tudor Giurgiu la realizarea filmului „Cristian”, care evocă exact moartea lui Cristian Panait din urmă cu 12 ani, în împrejurări tulburi.

E o documentare foarte laborioasă pe care a făcut-o (Giurgiu, n.r.). Dar nu numai la mine. A avut acces inclusiv la dosarele parchetului, în special la dosarul privind moartea violentă a lui Panait, un dosar pe care și eu l-am văzut la un moment dat, a stat de vorbă cu colegii lui, e o documentare pe care puține persoane ar făcut-o. Dar filmul nu-i documentar, filmul este un film artistic în care pune problema tânărului procuror care este în situația de a opta să-ți faci corect meseria și să dea soluție corectă bazată pe probe sau să răspundă unor comenzi politice cu prețul de a formula acuzații nereale, nedovedite, neîntemeiate numai ca să servească unor alte interese. Din păcate aici e vorba de interesele serviciilor secrete”, a declarat Lele pentru clujust.ro

Tudor Giurgiu spunea într-un interviu că s-ar bucura dacă filmul „Cristian” ar redeschide cazul procurorului Panait, iar acum Alexandru Lele a comentat această posibilitate.

Nu știu dacă se va reuși chestiunea asta pentru că e aproape la limita prescrierii sinuciderea. Cum s-ar putea justifica redeschiderea: verificând tot ce s-a întâmplat sub aspectul infracțiunii de determinare a sinuciderii, asta nu-i prescrisă. Și atunci într-adevăr s-ar putea face asta. Pentru că toate presiunile care s-au făcut au avut în final rezultanta morții violente. Și atunci nu știu dacă poate fi vorba de o sinucidere, poate e chiar omor”, spune fostul procuror.

Alexandru Lele afirmă că intenționează să evoce într-o carte episodul din anul 2002. „Eu aș avea obligația să scriu despre astea dar viața e dură, îți mănâncă timpul. Cred că o să scriu și o să public în același timp cu filmul”, a declarat Lele.

A fost sau nu implicat Ponta?

panait-pontaFostul procuror declara recent că moartea procurorului Panait a fost „provocată”, iar premierul Victor Ponta s-ar teme de aflarea adevărului.

Mie îmi este clar că Victor Ponta este unul dintre cei mai puţin interesaţi să se stabilească adevărul cu privire la moartea lui Cristian Panait. În realitate, Ponta se teme de acest adevăr. Oricum, şi dacă ar mima un oarecare demers instituţional pentru “redeschiderea” dosarului, el ştie că va fi iarăşi urecheat dacă vorbeşte fără aprobare despre acest subiect”, spunea Lele într-un interviu pentru „Bursa” de acum trei luni.

Fostul procuror afirma că Ponta era „rezerva ținută la încălzire”, adică ar fi trebuit să preia ancheta la adresa sa, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza morții lui Cristian Panait.

Ponta – “rezerva” ţinută la încălzire, care încă de pe atunci avea mare apetenţă pentru publicitate – s-a trezit vorbind şi abia l-au scos din vâltoare. După moartea procurorului Panait, nu le-a rămas decât varianta temporizării, parchetul asumându-şi restituirea pentru refacerea urmăririi penale a dosarului penal ce mă privea şi, apoi, în faza următoare, scoaterea mea definitivă de sub urmărire penală. Era aceeaşi soluţie pe care procurorul Panait o dispusese în urmă cu circa şase ani şi pentru care a plătit atât de scump. “Vina” pentru care nu l-au iertat pe Cristian a fost că i-a forţat pe dinozauri să se implice direct în caz”, a spus Alexandru Lele.

Iată un scurt istoric, realizat pe baza relatărilor de presă, al celor întâmplate în urmă cu 12 ani:

Totul a pornit de la ancheta lui Alexandru Lele pe numele unui afacerist local, Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD al județului, Aurel Tărău. Imediat, premierul Adrian Năstase a reacționat declarând că „nu crede în arestările de vineri seară”, iar după scurt timp procurorul Lele (care susținea că din actele pe care le cercetase „se vede imixtiunea premierului”) a devenit din acuzator, acuzat.

Cel trimis să-l ancheteze pe Alexandru Lele a fost tânărul procuror de la Parchetul General, Cristian Panait. Acesta a mers să percheziționeze domiciliul lui Lele, dar totul s-a transformat într-un scandal la care era prezentă presa (Lele chemase o televiziune locală). După câteva zile, procurorul Panait a cerut scoaterea de sub urmărire penală a lui Alexandru Lele, dar solicitarea i-a fost respinsă de superiori. La puțin timp, se sinucide aruncându-se de la etajul 10 al blocului unde locuia cu mătușa sa. Autoritățile au decis în urma unei expertize post-mortem că era „labil psihic”.

Amănuntul cel mai interesant este că în caz a fost implicat și numele lui Victor Ponta, despre care mătușa lui Panait a susținut că l-ar fi vizitat pe acesta înainte de a muri.

Misterul din jurul morții lui Cristian Panait și mai ales întrebările despre rolul lui Victor Ponta în această tragedie reprezintă un adevărat „schelet din dulap” pentru premier, subiectul putând fi repus pe tapet în campania pentru prezidențiale. Că Ponta însuși se așteaptă ca subiectul să fie readus în discuție, este clar și dintr-o declarație făcută de Ponta înainte de alegerile din 2012 („Probabil o să aflați despre mine, că am violat bătrâne, că am omorât pe cineva”, comenta Ponta posibilele acuzații ce ar mai fi putut să-i fie aduse după povestea plagiatului).

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Lele:„Dosarul Panait poate fi redeschis”

 1. S.C. spune:

  Stimati basisti ar fi bine sa terminati cu mizerile .Fiecare pasere pe limba ei piere!

  • ion spune:

   Vrei un presedinte plagiator si asasin????
   Daca as fi omorat pe cineva acum 16 ani…acum eram liber…. Vai saracutu’…
   Liber si merituos sa fie PRESEDINTE?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top