Jurnalistul Grigore Cartianu a povestit pe pagina sa de Facebook o întâmplare tragicomică, petrecută chiar în 22 decembrie 89, care l-a propulsat pe Toni Greblă (stânga) în politica mare, după prăbuşirea diacturii ceauşiste. Pe atunci, Greblă era un „pârlit” de jurist local, care nu trecea nici măcar drept mare meseriaş în breasla avocaţilor. Întâmplarea a făcut însă că s-a aflat în locul potrivit, la momentul potrivit: pe scaunul fostului prim-secretar PCR al judeţului Gorj, pe care s-a aşezat atunci când revoluţioanarii au spart sediul „judeţenei de partid” şi din care nu s-a mai ridicat trei zile! Aşa a ajuns Toni Greblă mare fesenist, pesedist şi mai apoi judecător la Curtea Constituţională, azi acuzat de corupţie. Povesteşte Grigore Cartianu:
Toni Greblă – „luptător remarcat prin fapte deosebite pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989”. Așa scrie pe certificat, un carton aducător de mari privilegii pentru un „descurcăreț” ca Greblă.
Știți care au fost faptele deosebite ale Greblei gorjene? În după-amiaza de 22 decembrie 1989, după ce s-a anunțat la televizor că „dictatorul a fugit”, tovarășul avocat Toni Greblă s-a instalat pe scaunul primului-secretar PCR, în Județeana de Partid.
Cu o vitejie rară, Greblă și-a apărat scaunul timp de trei zile (în fața altor pretendenți), până când a sunat telefonul de la București, iar vocea suavă a lui Ion Iliescu l-a numit oficial șef peste județ, din partea CFSN.
În aceste trei zile, Greblă s-a ridicat de pe scaun doar pentru a merge la WC sau pentru a ține câte-un discurs de la balcon. În aceste momente, scaunul de șef era păzit cu strășnicie de un prieten al avocatului avid de putere.
Mulțimea din piață își amintește că gesturile de maxim curaj ale lui Greblă au fost măscărirea tablourilor lui Ceaușescu (căruia i-a scos ochii, i-a pus mustăți și i-a desenat colți de vampir) și arderea unor cărți avându-i ca autori pe „odiosul dictator și sinistra sa consoartă”. Toate astea se întâmplau când soții Ceaușescu nu mai aveau nicio putere, fiind arestați la Târgoviște.
Gorjenii adunați sub balcon au mai reținut o replică istorică a lui Greblă, baricadat în Județeana de Partid, atunci când alți conjudețeni forțau intrarea în clădire, pentru a ajunge și ei la cașcavalul puterii: „Bă, nu mai împingeți de ușă, că și-așa suntem destui înăuntru, și suntem nemâncați și nepișați de trei zile!”
Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
[…] Jurnalistul Grigore Cartianu a povestit pe pagina sa de Facebook cum a ajuns Toni Greblă revoluționar. În 1989, era jurist în Gorj. […]
[…] Jurnalistul Grigore Cartianu a povestit pe pagina sa de Facebook cum a ajuns Toni Greblă revoluționar. În 1989, era jurist în Gorj. […]
Macar domnul Cartianu ne spune cine a fost GREBLA IN ,,TRECUT ”ASA ne mai luminam si noi de ce suntem in aceasta stare de confuzie ,hos …Nu mai am cuvinte ce sa mai zic …!PS Are certificat de revolutionar ?!BLEHHHHH ! Am o scarba ….
Tardiv, dle Cartianu.
Acum „e usor a scrie versuri…” care trebuiau scrise atunci sau cel putin in perioada imediat urmatoare anului ’89. Ati avut vreme doua decenii sa tot depanati amintiri. N-ati facut-o!
Degeaba va amintiti abia astazi ce-a facut Grebla acum 25 de ani. Grebla este si el un snapan odios, ca majoritatea (absoluta) a politicienilor care s-au infipt in fotolii, acum 25 de ani, si de-atunci nu le mai lasa de sub cur ci doar le schimba intre ei, transpartinic si, bineinteles, cu acordul si in aplauzele romanilor care, de 25 de ani, tot pe ei ii voteaza.
Voiati sa se raceasca locul?
Unul din primele lucruri pe care le-a facut Grebla ca presedinte al FSN a fost sa destituie seful de la sport, din judet, cel care facuse stadionul si hotelul de alaturi, un tip de mare isprava. Motivul? Il daduse afara pe fiu-hahalera al unui stab comunist, angajat (evident, fara sa munceasca) la hotelul sportivilor de linga stadion. Grebla a fost avocatul pustiului si, desi era inainte de 89, a pierdut procesul, pentru ca seful consilului pentru sport era bine vazut mai sus de gloaba pe care o apara el. Acesta este un caz stiut de mine, or fi fost si altele. Ei bine, ministru adjuct la sport era Cornel Dinu, caruia i s-a spus: „Bine, procuroare, a ajuns un pirlit de avocat de provincie sa va dea oamenii afara?”. Si masura a fost anulata!
Asa-zisii revolutionari, fsn-ul incropit (la indicatie Iliescu, in locul PCR) au facut multe abuzuri atunci, iar presedintii pe judet, pe orase mari erau pusi, din umbra, tot de PCR si securitate!
[…] CONTINUĂ pe PaginadePolitica.ro […]