kosovoOpoziția kosovară a blocat vineri în două rânduri lucrările parlamentului cu gaze lacrimogene, pentru a încerca să obțină renunțarea la acordurile vizând normalizarea relațiilor cu Serbia, a transmis un corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului.

În pofida măsurilor de securitate întărite adoptate pentru a evita astfel de incidente, un deputat al opoziției a reușit să pătrundă în sala de ședință cu o bombă lacrimogenă pe care a activat-o. Gazul s-a răspândit, iar președintele parlamentului a suspendat ședința.

„Vom face tot ce ne stă în putere pentru a bloca lucrările parlamentului”, a declarat Glauk Konjufca, vicepreședinte al partidului Vetëvendosje (Autodeterminare), care conduce mișcarea de protest.

„Guvernul provoacă o criză căutând să convoace aceste sesiuni. Asta nu face decât să înrăutățească situația”, a adăugat el.

După acest incident, guvernul a decis să îi convoace din nou pe deputați. Un membru al opoziției a reușit din nou să declanșeze o bombă lacrimogenă în sala parlamentului, în pofida prezenței a peste 100 de polițiști având misiunea de a-i separa pe deputații favorabili executivului de cei ai opoziției.

 

Opoziția dorește să obțină abandonarea unui acord încheiat în 2013 și care vizează normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia, dar și a unei înțelegeri care prevede trasarea graniței cu Muntenegru.

Înțelegerea cu Serbia acordă zonelor cu etnici sârbi din Kosovo puteri locale mai mari și posibilitatea de a primit finanțare din partea Belgradului.

Opoziția, și în principal Vetëvendosje, este împotriva dialogului desfășurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, susținând că acesta compromite independența proclamată unilateral în 2008 de fosta provincie sârbă.

Joi, cele 28 de țări membre ale UE au dat undă verde pentru semnarea „acordului de stabilizare și asociere”, prima etapă pe lungul drum al aderării Kosovo la UE.

AGERPRES

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top