"serghei lavrov john kerry"Statele Unite ale Americii și Rusia au anunțat un acord sâmbătă care ar urma să susțină pașii spre pace în Siria, incluzând și încetarea focului pe teritoriului acestui stat.

„Astăzi, Serghei Lavrov și eu, în numele președinților și țărilor noastre ceremi tuturor părților din Siria să sprijine planul SUA și al Rusiei…pentru a înceta acest conflict catastrofal printr-un proces politic”, a spus secretarul de stat american John Kerry.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că în ciuda lipsei de încredere, cele două părți au redactat cinci documente care ar permite lupta coordonată împotriva grupărilor armate și reînvierea acordului pentru încetarea focului în Siria.

„Astfel sunt create condițiile pentru reluarea procesului politic care a fost blocat mult timp”, a spus Lavrov.

Cele două puteri sprijină părți adversare în conflict. Moscova este de partea guvernului președintelui Bashar al-Assad, în timp ce americanii susțin o coaliție de grupări rebele.

Dacă Rusia va pune presiune pe Assad să respecte acordul de încetare a focului pentru o săptămână, SUA și Rusia ar putea stabili în comun ținte pe care să le bombardeze, potrivit Al Jazeera.

„Am căzut de acord asupra zonelor care trebuie atacate”, a spus Lavrov. Acesta a adăugat că Moscova nu va putea garanta „100 la sută” că toate părțile vor respecta acordul de încetare a focului.

„Guvernul sirian a fost informat de noi în legătură cu aceste aranjamente, și este gata să le îndeplinească”, a adăugat oficialul rus.

Circa 400.000 de oameni au murit în urma conflictului din Siria, iar alte câteva milioane de persoane au părăsit țara.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top