WainwrightGruparea jihadistă Statul Islamic a dezvoltat „o nouă capacitate de luptă în vederea unor atacuri de amploare” concentrate pe continentul european.

Avertismentul a fost formulat luni de directorul Europol, Rob Wainwright (foto), citat de AFP, notează Agerpres.

Prezent la Amsterdam, la inaugurarea unui nou Centru European de Antiterorism, şeful Europol a invocat un document bazat pe opinia experţilor din mai multe state europene. Potrivit acestora, aşa-numitul Stat Islamic are ambiţia de a acţiona global şi dispune de capacitatea de a comite noi atacuri în Europa, în special în Franţa. Raportul experţilor a fost elaborat în urma unei întruniri desfăşurate anul trecut, la trei săptămâni după atentatele de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Wainwright a menţionat că eventualele noi atacuri ar viza cu prioritate ţinte civile, „privilegiate” din cauza impactului pe care l-ar genera.

Schimbarea de strategie a ISIS şi posibilitatea acţiunii la distanţă, departe de bazele din Irak şi Siria, se bazează pe combatanţi locali care cunosc bine spaţiul în care vor acţiona.

„Se pare că luptătorii SI au libertate tactică atunci când îşi aleg ţintele, pentru a-şi adapta planurile la circumstanţe locale specifice, ceea ce îngreunează sarcina forţelor de ordine de a detecta astfel de planuri şi de a identifica într-un stadiu incipient persoanele implicate”, menţionează documentul din care a citat şeful Europol.

Rob Wainwright a mai atras atenţia asupra „comunităţii” formate din 5000 de cetăţeni europeni care s-au radicalizat după ce au participat la conflictele din Siria şi Irak.

Mulţi dintre aceştia au revenit pe continent şi reprezintă un risc major de securitate, potrivit şefului Europol.

Aceste noi avertismente vin după ce duminică ISIS a publicat un nou film de propagandă în care-i prezintă pe nouă dintre atentatorii ce au acţionat la Paris pe 13 noiembrie 2015. Filmul ameninţă toate ţările participante la coaliţia anti-jihadistă condusă de SUA şi formulează un avertisment distinct la adresa premierului britanic David Cameron. O fotografie acestuia este însoţită de mesajul în limba engleză: „Oricine se va aşeza de partea necredincioşilor va fi ţinta săbiilor noastre”.

Guvernul britanic a comunicat, luni, că „va examina” înregistrarea, pe care a calificat-o drept „operaţiune de propagandă” a unei grupări teroriste aflate „în declin”, adaugă sursa citată.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top