UPDATE: Jihadiştii ISIS au publicat pe internet o nouă înregistrare în care interoghează şi ameninţă cu decapitarea persoane ce par a fi soldaţi irakieni capturaţi după ce grosul trupelor guvernamentale s-a retras din faţa asaltului islamist.

Potrivit traducerii difuzate de presa internaţională, insurgenţii mascaţi ordonă prizonierilor să rostească sloganul ISIS, Baqiya, care înseamnă „Statul islamic va dăinui”.

Prizonierii sunt întrebaţi „unde sunt trupele guvernului”, la care unul dintre ei răspunde că „soldaţii au plecat”.

Apoi un insurgent ameninţă că-i va tăia capul unuia dintre captivi.

Această filmare vine după ce ISIS a difuzat, duminică, imagini ce par să înfăţişeze zeci de recruţi şiiţi capturaţi la Tikrit înainte de a fi executaţi. ISIS pretinde că ar fi ucis peste 1700 de şiiţi însă informaţia nu a putut fi confirmată în mod independent.

Responsabilii militari irakieni consideră însă credibile relatările despre execuţiile în masă făcute de ISIS în regiunile pe care gruparea le controlează.

UPDATE: Statele Unite şi Iranul ar putea începe, săptămâna aceasta, discuţii privind situaţia din Irak, în contextul ultimelor asalturi ale insurgenţilor, anunţă The Wall Street Journal, preluat de presa internaţională. Ambele ţări şi-au exprimat, separat, disponibilitatea de a acorda ajutor guvernului irakian în lupta cu combatanţii Statului Islamic al Irakului şi Levantului (ISIS).

Pe de altă parte, diplomaţii americani şi iranieni au pe agendă noi convorbiri la Viena asupra dosarului nuclear al Teheranului însă nu este clar dacă şi subiectul situaţiei din Irak va fi abordat cu această ocazie.

Pe 20 iulie expiră un acord intermediar între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite şi ceilalţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, de cealaltă parte. Acordul prevede o reducere a activităţilor nucleare ale Teheranului concomitent cu o relaxare a sancţiunilor internaţionale.

1606_Iraq

1606_mass_killing2Potrivit Associated Press, surse militare irakiene au confirmat autenticitatea fotografiilor.

Duminică, oraşul Tal Afar, situat în nord-vestul ţării, în provincia Ninive, a căzut în mâinile combatanţilor ISIS, a anunţat CNN, precizând că mulţi dintre locuitori au fugit din calea islamiştilor către Kurdistanul irakian autonom.

Tal Afar este la jumătatea distanţei dintre graniţa cu Siria şi Mosul, oraş cucerit de ISIS săptămâna trecută.

Într-un discurs televizat duminică, premierul irakian Nouri al-Maliki a acuzat, din nou, un complot politic în contextul ofensivei ISIS.

„Mosul nu a căzut, cei care ‘au căzut’ sunt politicienii care au pariat împotriva Irakului”, a spus premierul. El a promis că nu va permite nimănui să divizeze poporul irakian.

1606_mass_killingTot duminică, militanţii ISIS şi trupele guvernamentale s-au ciocnit în apropiere de Baquba, capitala provinciei Diyala, unde majoritatea populaţiei este de religie sunnită, la fel ca şi jihadiştii.

În oraşul Al Khalis, din apropiere de Baquba, un tir cu mortiere a vizat un punct de recrutare deschis pentru civilii care vor să se alăture forţelor guvernamentale în lupta împotriva jihadiştilor. Nu se cunoaşte numărul victimelor. Pe de altă parte, ISIS a comunicat printr-o postare pe internet, săptămâna trecută, că ar fi uciş 1700 de şiiţi însă informaţia nu a putut fi confirmată şi din alte surse.

1606_mass_killing3Baquba se află la 60 de kilometri de Bagdad. Comandanţii militari irakieni au avertizat că dacă oraşul este capturat de ISIS, jihadiştii vor putea asalta capitala din patru provincii, pe trei direcţii: Al Anbar (vest), Ninive şi Saladin (nord) şi Diyala (nord-est).

Între timp, SUA au întărit securitatea ambasadei americane din Bagdad cu un număr între 50 şi 100 de soldaţi, potrivit CNN. Este vorba despre puşcaşi marini cu experienţă în protejarea obiectivelor diplomatice în zonele fierbinţi.

O parte din personalul diplomatic a fost deja mutat la consulatele din Basra şi Erbil, considerate mai sigure. Alţi diplomaţi au fost relocaţi în Iordania. Ambasada SUA din Irak este cea mai mare misiune diplomatică din lume a SUA, cu aproximativ 5000 de funcţionari.

Departamentul de Stat american a anunţat că armata va putea evacua personalul diplomatic pe calea aerului dacă situaţia o va impune.

La Washington, politicienii au început să-şi facă publice poziţiile în favoarea unei cooperări SUA-Iran împotriva ISIS, în ciuda liniei oficiale a actualei administraţii, care a anunţat că „problema insurgenţei jihadiste în Irak nu va fi discutată cu Teheranul”.

1606_aircraft_carrierSenatorul republican Lindsey Graham a declarat că un parteneriat cu Iranul este „incomod” dar, pe de altă parte, SUA s-au aliat în al Doilea Război Mondial cu Uniunea Sovietică a lui Iosif Stalin împotriva lui Adolf Hitler. El a afirmat că America trebuie să facă tot posibilul pentru a evita ca Bagdadul să cadă în mâinile insurgenţilor.

Portavionul George H.W. Bush şi alte două nave americane au fost relocate, duminică, în Golful Persic din ordinul secretarului american al Apărării Chuck Hagel, făcând astfel posibilă iniţierea rapidă unor atacuri aeriene asupra combatanţilor ISIS.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to ISIS a publicat imagini cu ostatici înainte de a fi executaţi

 1. sdfc spune:

  isis este SIIL de fapt, in romana. nu au existat ciocniri intre rebelii siil (care sunt suniti) si armata guvernamentala (care e formata din siiti), pentur simplul motiv ca militarii au fugit inainte ca rebelii sa se apropie… motivul? zona respectiva e majoritar sunita, armata nu avea nicio sansa si risca sa fie prinsa intre rebeli si civili. de altfel, militarii care au fost prinsi au fost masacrati pana la unul. irakul (care e o federatie formata din provinciile sunite, siite si kurde) nu va mai rezista mult ca stat in forma actuala. siitii sunt majoritari, dar nu au acces la resurse si sunt sustinuti de iran, sunitii sunt minoritari, dar sunt sustinuti de statele puternice din jur, iar kurzii, desi nu au sustinere externa prea mare, sunt localizati in zonele cu importante resurse de petrol.

  • Departamentul Internaţional spune:

   (The) Islamic State of Irak and Greater Syria (ISIS) sau (The) Islamic State of Irak and Levant (ISIL) sau SIIL (Statul Islamic al Irakului si Levantului) sunt acronime care desemnează aceeşi grupare insurgentă. Folosirea uneia sau alteia dintre aceste prescurtări ţine de preferinţele fiecărei redacţii.
   Relatările corespondenţilor internaţionali aflaţi la faţa locului rămân, deocamdată, cele mai credibile surse în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei din Irak. Ele documentează şi aspectul semnalat de dumneavoastră – dacă au existat, într-adevăr, lupte între insurgenţi şi guvern. La Tal Afar, de pildă, Associated Press a transmis, citând surse din zonă, că militarii şi-au părăsit poziţiile, ca şi la Mosul, iar lupta a fost dusă de conducătorii tribali locali care, în cele din urmă, s-au predat. În alte părţi, alte relatări acreditează ideea că s-au desfăşurat lupte de mai mică sau mai mare anvergură. În rest, predicţiile pe care le faceţi legat de viitorul Irakului rămân să fie confirmate sau nu. Mulţumim că ne-aţi reamintit faptul că Irakul este o federaţie a provinciilor. Aşa este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top