Peste câteva zile va începe un nou an școlar. Un debut aflat, ca mai mereu în ultimul sfert de veac, sub semnul improvizației, al lipsurilor și al tradiției strămoșești ”las-o, bă, că merge și-așa”. Cum stă învățământul românesc în anul de grație 2017, ce-i lipsește și ce-i prisosește, am încercat să aflăm stând de vorbă cu un reputat specialist în educație, domnul Ștefan Vlaston, președinte al Asociației pentru Educație și Cercetare EDU-CER și fost cadru didactic, cu zeci de experiență în sistemul de învățământ românesc.

Domnule Vlaston, doar 44 dintre școlile bucureștene au primit avize de funcționare din partea ISU. Cu celelalte ce facem? Spune doamna Firea o rugăciune și gata, nu mai riscăm să ia foc niciuna?

Situația este dramatică în toată țara. Doar 20% din școlile României au avize de funcționare. Mai grav, nu știe nimeni câte școli stau să cadă în capul elevilor în cazul unui cutremur puternic. Tavanul de la Școala 141 din București a căzut fără victime, pentru că nu erau elevi în clase. Altfel…

Un proiect-pilot al Primăriei Capitalei prevede ca elevii de gimnaziu să fie transportați la școală cu autobuzele. Vi se pare o idee bună? Nu riscă bieții elevi să-i prindă și bacalaureatul în trafic și ei tot să nu fi ajuns la școală?

Este vorba doar de transferul elevilor între două școli, una dintre școli fiind un pericol pentru elevi. Dacă altă soluție nu există, este bună și aceasta.

Ministerul Educației a anunțat introducerea manualului unic, astfel încât toți elevii să învețe aceeași matematică, aceeași română, aceeași istorie. Ne întoarcem la vremurile când manualele erau tot unice, ba începeau toate și cu același portret?

Este o aberație a ministrului Liviu Pop: reîntoarcerea la manuale unice și la editura unică de stat. Ministrul nu a aflat un adevăr elementar: doar competiția generează calitate. Ministrul Pop, deși tânăr, rămâne „virusat” de microbii comunismului.

Elevii de clasa a V – a nu vor mai avea manuale, ci un fel de ghid pentru vreo 15 materii. Păi nu e mai bine așa, ce atâtea manuale? Un singur ghid, să iasă copilul polivalent, că doar Ion Creangă a învățat doar după Ceaslov și ați văzut ce deștept era. Ce părere aveți în legătură cu această inițiativă a domnului Pop?

O altă aberație, cheltuieli inutile, pentru doar două luni, după explicațiile ministrului. Afirmația făcută de Pop, cum că a moștenit de la guvernul anterior situația manualelor, a fost ironizată însă până și de premierul Tudose, care i-a spus ministrului că este o influență „post mortem” a guvernului Cioloș.

Mai mult, pe ReporterVirtual.ro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top