Deși cei mai mulți dintre noi au impresia că prin Parlament mișună numai loaze care fac biluțe-n nas și freacă toată ziua tabletele pe pornache, să știți că lucrurile nu stau chiar așa. Mai există și excepții, adică aleși care chiar muncesc. Și nu neapărat la făcut legi, ci fizic, cu mânuțele alea două din dotare. Un asemenea exemplu este deputatul liberal Pavel Popescu, autorul unei inițiative care ar putea revoluționa modul de abordare al politicienilor, în campania electorală și nu numai: munca în folosul comunității, la propriu!

Domnule deputat, după tragedia de la Colectiv v-ați implicat pentru transferul mai multor pacienți la spitale din Norvegia. Mai recent, după furtunile din Timiș, ați sărit iar să dați o mână de ajutor sinistraților. N-aveți vreo rețetă pentru a da abnegația asta colegilor din Parlament, poate s-or molipsi și ei de empatie față de românii care i-au votat?

În cazul #Colectiv m-am implicat alături de un grup de voluntari în transferul mai multor pacienți în spitalele din Europa. În Norvegia a ajuns doar un rănit, dar medicii norvegieni și finlandezi pe care i-am adus au fost printre cei cărora le datorăm evaluarea pacienților și urgentarea transferurilor. Lumea în care vreau să cred eu că trăiesc este o lume plină de empatie și dragoste față de semeni. Rețeta pentru a te molipsi de empatie e simplă: privirea către Cel care ne-a creat, Tatăl Ceresc, sursa supremă de empatie. Poate mai puțin televizor și mai multe cărți, mai puține cuvinte urâte aruncate și mai multă acțiune?

După ce ați debarasat, cu drujba, copacii căzuți în Timișoara, ați zis că, dacă tot o aveți, să tăiați și lemne de foc, pentru cei interesați. V-a contactat cineva?

În primul rând vreau să menționez faptul că nu am fost singur. Desigur, eu am preluat inițiativa, dar răspunsul celor care au venit alături de mine a fost atât de încurajator! Și aș vrea să le mulțumesc tuturor pe această cale. Am cumpărat drujba deoarece un grup de angajați ai unei firme de stat (nu am să îi dau numele) refuzau să foloseasca drujbele din dotare în locul în care au fost trimiși, pe modelul binecunoscutului “Dorel”. Ei nu știau că sunt deputat, pentru că am decis să nu le spun, dar, când le-am văzut modul de acțiune, am devenit ușor iritat și am decis să îmi cumpăr eu o drujbă pentru a-mi putea desfășura activitatea. Dar dacă tot dai 2000 de lei pe o drujbă, de ce nu ai folosi-o și pe viitor? Eu am trăit la țară, în Giroc, lângă Timișoara. Pentru mine era mereu o plăcere să ies iarna ca să tai lemne de foc în gospodărie, dar de multe ori îmi spuneam: “Ce bine mi-ar prinde o drujbă!” Așa că am decis să folosesc drujbă pentru cetățenii pe care îi reprezint, și mă refer aici la cei din zonele defavorizate, care ar avea nevoie oricând de cineva să îi ajute cu tăiatul lemnelor, de exemplu. Încă din ziua respectivă am primit telefoane pentru “debarasarea” unor pomi căzuți în gospodarii, dar și programări pentru luna noiembrie când oamenii își vor cumpără lemne.

Până acum, partidele dădeau în campania electorală zahăr și ulei. Credeți că inițiativa dvs le va face să schimbe unghiul de abordare față de alegători și, în loc de zahăr, să le taie  alegătorilor lemne, să le vopsească gardul și alte treburi casnice?

Este extrem de trist faptul că viitorul acestei țări a fost decis în ultimii 27 de ani pe baza unor pungi de zahăr și sticle de ulei. Unghiul de abordare și propunerea mea sunt relativ simple: Fii om! Nu uita niciodată că între tine și cel care te-a votat (oricine ar fi el) nu există nici o diferență. Ba mai mult, votul lui te-a trimis acolo, în Parlament. Desigur, rolul nostru de aleși este să facem legi. Dar în toate vizitele pe care le fac în teritoriu, mă izbesc adesea de probleme reale, ce necesită inclusiv muncă fizică.  Asta pentru că România este o țară atipică. Nu voi merge să le tai lemne celor aflați în putere sau să le vopsesc gardul celor care au posibilitatea să o facă singuri, dar o voi face pentru cei care nu au altă alternativă. Sunt sigur că, dacă mai mulți politicieni ar promova constant inițiative civice pe astfel de teme, tot mai mulți cetățeni ar fi încurajați de puterea exemplului și i-ar urma.

Nu vă temeți că, dacă vă văd cu drujba în mână, propagandiștii roșii o să vă acuze că sunteți omul lui Soroș și ați venit să ne tăiați pădurile?

Deși pentru un politician imaginea reprezintă totul, nu-mi păsă și nu-mi va păsa vreodată de propaganda celor al căror scop a fost și va fi mereu să semene discordie, ură și dezbinare între cetățenii acestei țări. Nu îmi e teamă de ei. Știți ce cred eu? Că Soros este ultimul nostru dușman. Inclusiv cei care ne-au tăiat pădurile în acești ani au făcut-o tot prin noi. Să nu-mi spuneți că au venit mii de angajați străini în România pentru a ne tăia pădurile și pentru a cumpăra peste 30% din terenurile agricole ale țării fără acceptul nostru, al tuturor. Din păcate, proverbul “Cel mai mare dușman al tău, ești tu însuți” se potrivește ca o mănușă nației noastre.

Sunteți un exemplu de implicare civică. De ce credeți că nu se mai implică românii?

Avem exemple de implicare civică în fața cărora exemplul meu pălește. Avem oameni din societatea civilă care contribuie într-un mod incredibil în societate, prin acțiuni care, deseori, te lasă înmărmurit. Lipsa de implicare a românilor survine, în special, din lipsa educației. Pe de altă parte, în toți acești ani, acest popor a fost mințit la fiecare scrutin. Românii s-au săturat, s-au scârbit pur și simplu de minciunile și promisiunile deșarte ale politicienilor. Aș aminti și o altă cauză: în țara noastră cultura voluntariatului este atât de slabă! În țările civilizate, europene și nu numai, cetățenii se implică în societate. Pe când la noi e mai ușor să dai vina pe administrația locală  sau pe oricine altcineva pentru gunoiul din fața casei tale.

Mai mult, pe ReporterVirtual.ro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top