L-ați văzut în zeci de filme și piese de teatru, i-ați admirat talentul uriaș, dar poate că multora nu v-a plăcut implicarea lui în politică. Mircea Diaconu e însă încredințat că trebuia să joace și acest rol, de om politic, și promite să apere drepturile celor ce l-au ales și ale românilor, în general, cum poate el mai bine, chiar și de la Bruxelles. Cum vede distinsul artist situația, din România și din lume, v-o spune chiar el, verde în față, cum ne-a obișnuit.

Stimate domnule Diaconu, pentru început aș vrea să vă întreb de ce ați dat actoria pe politică? Atunci când erați actor vă iubea toată lumea, acum, de când sunteți politician, mulți nu vă mai iubesc, din cauza opiniilor politice diferite. A meritat trocul?

Cu povestea cu ”vă iubea toată lumea” nu sunt de acord, e greșită. Niciodată nu se poate să te iubească toată lumea. Și-acum sunt actor, n-am dat nimic pe nimic, dar, la vremea când eram doar actor, publicul meu în niciun caz nu era publicul de manele sau de șușe și așa mai departe. O foarte mare a publicului nici nu intra în sălile de teatru în care jucam eu, ci în altele. Acum, chiar dacă prestația mea e pe alte scene și cu alte metode, până la urmă ascultătorii mei sunt tot de calitatea celor pe care i-am avut când eram doar actor de teatru.

Cum se vede, în momentul de față, România de la Bruxelles? Suntem mai apreciați, ca țară, decât atunci când am intrat în UE?

Nici aici nu poți face o judecată globală. Sunt zone din Europa care, ca să vorbim tot în cheia de mai sus, „nu ne iubesc” sau, mai bine zis, când au perioade electorale, folosesc ca argument absolut mizerabil pentru a câștiga voturi, anti-românismul. Dar, în același timp, sunt zone extrem de importante care îi apreciază din plin pe români, pe IT, pe orice zonă de competență. Pe de altă parte, dacă discutăm de Bruxelles în sensul politic, acolo nu există generalizări, cum se practică în România. Bruxelles-ul nu e o entitate unitară, acolo sunt toate părerile, toate opțiunile, deciziile se tranșează mereu numai prin vot și niciodată nu poți spune ”Asta crede Bruxelles-ul sau asta a zis Bruxelles-ul”. Puține au fost momentele în care a trebuit să se discute acolo despre România – unul fiind legat de situația de la începutul anului, cu manifestațiile de la noi. Atunci s-a pus în discuție problema României și s-a tranșat foarte corect, după părerea mea. Am izbutit asta, câțiva dintre noi, căci o  parte dintre europarlamentarii români nu știau cum să arunce lături și perdele de fum asupra problemelor de acasă. Și eu am cerut un lucru care mi se pare de bun simț: să fie lăsată România în pace, să-și găsească singură calea, căci nicio variantă nu e acceptată dacă vine de afară, dacă este impusă.

Ați susținut, într-o postare pe Facebook, că Soroș vi se pare ”extrem de periculos”. Cum poate fi periculos un bătrânel de aproape 90 de ani, care probabil că nici nu mai știe prea bine cum îl cheamă, la ora asta?

Probabil că nu mai știe, dar el nu funcționează singur! El deține un fel de armată nevăzută, civilă, care nu funcționează la comanda lui strictă, probabil. Acolo e un capital uriaș și orice capital are ținte. Capitalul lui e la nivel global și nu se concentrează pe domnul Dragnea, să zicem, ci pe zone întregi ale globului, între care în mod sigur intră și România. Dar Soroș deține o armată nevăzută, care funcționează singură pe țintele ei, nu mai așteaptă comenzi de la el.

Mai mult, pe ReporterVirtual.ro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top