cristian petrescuPreședintele organizației Mișcarea Populară București, Cristian Petrescu spune într-un interviu pentru PaginadePolitica.ro că vrea să candideze la Primăria sectorului 3, adăugând că pentru funcția de primar general s-ar potrivit cel mai bine un lider în genul lui Traian Băsescu.

La sectorul 3, Petrescu va concura cu actualul primar, social-democratul Robert Negoiță.

PaginadePolitică.ro: Domnule Cristian Petrescu, în București, Mișcarea Populară a fost al doilea partid înaintea PNL, înaintea PDL la europarlamentare, cu un procent mediu de 15%. Credeți că veți reuși să mențineți acest trend și la alegerile locale de anul viitor?

Cristian Petrescu: Mişcarea Populară este un partid nou, format în cea mai mare parte din oameni care nu au mai făcut politică şi foarte mulţi tineri. Să ştiţi că întotdeauna tinerii dau semnalul şi în 1989 şi în 2015, la căderea guvernului Ponta, tot ei au luat atitudine. Atâta timp cât proiectele noastre, candidaţii noştri, îndeplinesc cerinţele şi exigenţele cetăţenilor, putem obţine şi peste 20% la alegerile locale, mai ales în Bucureşti, unde există cetăţeni care votează şi ”omul” nu doar partidul.

Sper ca în anul acesta, românii să nu mai cadă în capcanele întinse de unii politicieni, vorbe multe și promisiuni mincinoase. Știți, caracterul unui om se vede din lucruri și gesturi mărunte. Mă întreb, de exemplu în Sectorul 3 al Capitalei, cum ar mai putea cineva să-l creadă pe Robert Negoiță, când, acum 4 ani, critica investițiile primarului în funcție la acea dată și costurile, spunea el, exagerate ale băncilor și amenajărilor urbanistice? Cum să-l crezi când, așa cum ne arată acum Curtea de Conturi, a umflat și el prețurile la cote de Cartea Recordurilor? Cum să-l crezi, când a plătit pentru un coș de gunoi sau o bancă mai mult decât la Las Vegas? Unde credeți ca merg banii ăștia, diferența asta de preț, dacă nu la sponsorii politici și în buzunarul primarului? Știți câte case și apartamente are trecute primarul Robert Negoiță în declarația de avere? Sau câte datorii neplătite? Vă spun eu, are 4 case si 83 de apartamente. Și are în continuare datorii către ANAF de circa 236.677.708.00 lei, către anumite primarii de 1.762.705.11 lei, către banci de 6.200.000 euro și către anumite companii de circa 24.095.164.52 lei! Din banii cui va plăti aceste datorii? Cât ia unui om de rând să-și achite creditul pentru un apartament de 2 camere? Vă spun eu, 35 – 40 de ani! Din această diferență de avere și de valorizare a banului, i se trage disprețul cu care îi privește pe cei care locuiesc în sectorul 3 ca pe proprii argați.

PaginadePolitică.ro: Dvs personal, veți candida la alegerile din acest an?

Cristian Petrescu: Da, voi candida pentru Primăria Sectorului 3. Daca vrei schimbare, ai obligația să te implici și să încerci să schimbi lucrurile. Nu poți doar să stai și să înjuri de pe margine, dacă îți pasă cu adevărat. Asta au făcut și tinerii toamna trecută, după tragedia de la Colectiv. Au hotărât să se implice, să nu stea indiferenți și să acționeze. Au reușit să schimbe un guvern care părea de neclintit. Asta este forța oamenilor care s-au săturat și vor să schimbe lucruri. Am și eu aceeași motivație și dorință de schimbare.

PaginadePolitică.ro: MP a desemnat deja candidații pentru primăriile marilor municipii din țară, pentru toate comunele, orașele, dar și pentru sectoarele din București? Când va fi definitivată lista candidaților la alegerile locale și cele județene?

Cristian Petrescu: Lista este gata, urmează doar să o definitivăm peste câteva zile, în Colegiul Național din data de 16 ianuarie. Iar pe ea se găsesc oameni de valoare, care pot reprezenta cu adevărat comunitățile din care fac parte. Fără să se uite înapoi cu îngrijorare…

PaginadePolitică.ro: Ați analizat toate opțiunile pe care să le puteți fructifica astfel încât Mișcarea Populară să reușească să dea primarul general? Putem asista la o surpriză, iar candidatul MP la primăria Bucureștiului să fie președintele Traian Băsescu?

Cristian Petrescu: Primăria Municipiului București are nevoie de un primar ca domnul președinte Traian Băsescu deoarece, în acest moment, Bucureștiul  este ca un vapor care se scufundă din cauza corupției și a incompetenței. Este nevoie de un om cu experiență administrativă, un om care a dovedit că nu poate fi atins de corupție.  Uitati-vă cât încearcă unele televiziuni ghidate de adversarii politici ai președintelui să-l implice în dosare de corupție, o fac de zeci de ani și tot nu au reușit. De un astfel de om are nevoie Bucureștiul și are nevoie acum. Bineînțeles, este decizia domniei sale dacă își asumă această misiune, aceea de-a reforma Primăria Municipiului București. Imaginați-vă o dezbatere la televizor cu proiectele pe masă între domnul președinte Traian Băsescu și candidatul Cristi Bușoi, de la PNL, asta dacă s-ar prezenta, ceea ce îmi vine greu să cred.

PaginadePolitică.ro: La ce primării estimați că veți obține cel mai bun procentaj?

Cristian Petrescu: La Sectorul 3, bineînțeles, chiar dacă pot fi considerat subiectiv. Altfel, în București, la toate sectoarele sunt probleme cu corupția, parcă s-au îmbolnăvit toți de „coruptivită”. La Sectorul 1, primarul PNL a fost arestat. La Sectorul 5, primarul PSD a fost arestat. La Sectorul 4, primarul UNPR a fost arestat. La Primaria Capitalei, primarul apolitic-PSD a fost arestat. În acest moment, au mai rămas doar 3 primari în funcție, la Sectorul 3 Robert „Borduriță’’ Negoiță, care și el are probleme în ultima perioadă cu umflarea prețurilor de la lucrările efectuate în sector, potrivit Raportului Curții de Conturi. La Sectorul 2 Nicolae Onțanu are probleme cu achizițiile directe, pentru domnia sa nu există licitații, trăiește într-o epocă de mult apusă. Iar la Sectorul 6, Rareș Mănescu este  ”primarul-fantomă”, nimeni nu știe ce a făcut, el doar a moștenit de la ceilalți. Situația din București demonstrează ce dezastru lasă în urmă PNL și PSD  pentru România. Pentru că românii vor folosi alegerile din 2016 pentru a trece aceste partide în cartea de istorie, nu la conducerea țării.

PaginadePolitică.ro: Există parlamentari, chiar și din fostul PDL, care ar dori să vi se alăture în partid de când Băsescu a preluat conducerea partidului?

Cristian Petrescu: Există, e bine că vor să vină, înseamnă că simt succesul acestui proiect. Dar să știți că de la a vrea, până la a veni, e cale lungă. Avem o sită foarte fină care îi cerne, vă dați seama că oamenii curați, capabili nu vor fi refuzați.

PaginadePolitică.ro: Eugen Tomac spunea că una din cele mai mari mize a MP o reprezintă atragerea unui milion de voturi de la românii din străinătate. Cum veți îndeplini acest obiectiv?

Cristian Petrescu: Românii din diaspora merită tot respectul nostru, și datorită lor românii s-au mobilizat, iar Victor Ponta nu a ajuns președinte. Sunt oameni care nu au plecat de bine de aici, ei știu ce a însemnat guvernarea Adrian Năstase – PSD pentru România, ei știu cum era condusă România în vremea lui Iliescu, cum s-au făcut privatizările, cum s-au vândut resursele. În epoca internetului, trebuie doar să vrei să citești și afli tot ce te interesează. Cine va avea un proiect bun pentru România, și vă asigur că este vorba de Mișcarea Populară, va câștiga voturile românilor din diaspora. Ei vor să vină acasă, dar vor ca acasă să traiască ca afară și vor vota pentru acest lucru.

PaginadePolitică.ro: Se vehiculează scenariul potrivit căruia premierul Dacian Cioloş şi Guvernul de tehnocraţi vor rămâne la guvernare şi după 2016, susţinuţi de PSD şi PNL. Credeți în acest scenariu?

Cristian Petrescu: Blatul PSD-PNL este o realitate. Uitați-vă la voturile date în Parlament. Veți vedea că pensiile speciale și le-au trecut împreună. Și-au dat mâna pe furiș, au arătat că USL trăiește și speră că oamenii au amnezie. Lucru pe care o să-l vedeți și în consiliile locale din țară. Însă România are nevoie de un guvern politic, care să răspundă în fața cetățenilor. Guvernul de tehnocrați ar fi o altă palmă dată de PNL și PSD oamenilor care merg la vot pentru un viitor mai bun. Ar fi o dovadă de lașitate, pe modelul pe care l-au promovat. Mimează opoziția în timp ce sunt la putere.

PaginadePolitică.ro: Ce formațiune politică vedeți să preia guvernarea din 2016, încât să poată pune în practică ceea ce au în programul de guvernare?

Ristian Petrescu: Mi-aș dori ca Mișcarea Populară să se bucure de sprijinul românilor în 2016, căci venim cu proiecte reale, credibile, dar, mai ales, necesare: 300 de parlamentari, depolitizarea administrației publice, o lege modernă a sănătații. În acest moment, noi nu căutăm alianțe. Guvernul, însă, este dat de votul Parlamentului, iar după ziua alegerilor vom vedea cine va prelua guvernarea.

PaginadePolitică.ro: Alina Gorghiu spunea că “MP-ul condus de Traian Băsescu va avea în mod cert rezultate mult mai slabe decât cel condus de Elena Udrea” adăugând că fostul președinte ar crede doar „în propria persoană”.  Cum calificați această declarație?

Cristian Petrescu: Era un proverb, „de ce ți-e frică nu scapi”, așa și cu doamna Gorghiu, domnia sa știe că în acest moment domnul președinte Traian Băsescu este cel mai experimentat politician, știe că nu are nimic de pierdut, iar asta înseamnă că nu va face niciun compromis. Președintele Traian Băsescu crede în români și în viitorul pe care pot să îl aibă, din păcate doamna Gorghiu, așa cum ne tot dovedește, crede în blatul cu PSD.

PaginadePolitică.ro: Cum apreciați prețurile foarte mari plătite de primăriile de sector pentru amenajarea spațiilor verzi?

Cristian Petrescu: Am ieșit cu o poziție publică în care am cerut DNA-ului să se sesizeze. Putem să ne întrebăm cum este posibil ca mobilierul stradal să fie mai scump în Sectorul 3 ca Viena, Londra sau New York și vom găsi un singur răspuns, asa cum am mai spus, comisioanele firmelor de casă ale conducerii Primăriei și ale partidelor care mimează interesul pentru cetățean. Iar firmele de casă sunt cunoscute, la fel și politicienii care le sprijină și se bucură de foloase, fie ei din PSD sau PNL. Le-am văzut în acțiune și la contractele de deszăpezire și în plăcile de pavaj proaspat puse care se desprind de parcă au fost montate cu lipici de hârtie. Asta înseamnă administrație dezastruoasă, iar eu nu mai vreau să accept așa ceva și de aceea am decis să mă implic și să arât că se poate face administrație pentru și în interesul cetățenilor. Pentru că imi doresc să-i reprezint, nu doar să îi conduc!

andreea-pocolMaterial realizat de Andreea POCOL – corespondent PaginadePolitica.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to INTERVIU. Cristian Petrescu (MP): Primăria București are nevoie de un primar ca Traian Băsescu

  1. Toma Nicolae spune:

    I-a fost asa de bine lui basescu incat mai vrea o data si este de inteles.,dar, este o vorba; nu este prost cel care vrea sa manance cinci paini ,este prost cine i le da .Cum sa-l mai pui in functia din care a dat dovada de rapacitate ,interese meschine calcand in picioare toate legile si normele bunului simt .Nu cumva faptul ca a ramas nepedepsit il face sa dea cu ratul ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top