catalin cristache_pmp galatiPreședintele filialei PMP Galați, Cătălin Cristache (dreapta foto), susține că în anul 2016 vom asista la „finalul USL-ismului” și că liberalii vor primi o lecție din partea electoratului, similară cu cea primită de Victor Ponta la prezidențialele din 2014.

Între timp, Cristache spune că vizează funcția de primar al municipului Galați, afirmând că orașul a fost ținut „ostatic” de PSD, PC și PNL în ultimii 25 de ani.

 

PaginadePolitică.ro: Ați fost consilier local municipal PDL până în vara anului 2013, când ați fost exclus din partid şi v-ați pierdut mandatul. După excludere însă, ați preluat preşedinţia PMP Galaţi. Care este motivul pentru care s-a decis excluderea dvs din PDL?

Cătălin Cristache: Eu consider capitolul PDL ca fiind încheiat. Motivele au fost legate în principal, de opțiunea politică de a nu sprijini alegerea lui Vasile Blaga în funcția de președinte al partidului. Am fost exclus, pentru că așa au considerat de cuviință conducătorii de la acea vreme, iar acum, văzând cum au vândut practic PDL-ul exact acelora cu care ne-am luptat, consider că drumul pe care l-am ales atunci a fost corect, indiferent care au fost consecințele imediate. Este, așa cum spuneam, un capitol pe care l-am încheiat și știu că l-am încheiat în picioare, cu fruntea sus.

Fără să fiu membru fondator, adică semnatar al actului de constituire a partidului, fac parte din echipa mișcării populare din prima zi de funcționare.

PaginadePolitică.ro: În februarie anunțați că intenționați să candidați la șefia PMP, după retragerea Elenei Udrea din funcție. De ce v-ați răzgândit?

Cătălin Cristache: Candidatura mea a avut valoare strategică la acea dată, făcându-i pe mulți să înțeleagă că pentru acest proiect sunt gata să îmi asum orice luptă, cu oricine încearcă să-l deturneze de la scopurile și valorile inițiale. Mesajul a fost perceput corect, de toți cei cărora le-a fost adresat. Atunci când lucrurile au intrat în firesc, am renunțat la candidatură și mi-am anunțat sprijinul pentru primul și actualul președinte al partidului, Eugen Tomac.

PaginadePolitică.ro: Vizați funcția de primar al Galațiului. De ce ați decis să candidați și la ce rezultat vă așteptați la alegeri?

Cătălin Cristache: Candidez pentru că vreau să căștig! Șansele nu mi le acord eu. Șansele mi le acordă gălățenii mei, dar pentru asta trebuie să fie convinși că vreau să câștig.

Cătălin Cristache: De 25 de ani, trei partide țin un întreg oraș ostatic: PSD, PC, PNL. Tot peisajul politic gălățean este o butaforie pusă în scenă pentru a ascunde interesele câtorva persoane: Eugen Durbacă, Dan Nica, Victor Paul Dobre și Mircea Toader. Aceștia sunt cei patru capi ai ”famigliilor” politice gălățene, cei care conduc împreună orașul luând pe rând puterea, în bună înțelegere, protejându-și reciproc interesele și teritoriile de influență, infiltrându-și soldații de partid în toate instituțiile, conducându-ne, sărăcindu-ne, îngenunchindu-ne. Sub conducerea acestor oameni, pentru Galați nu au existat perioade bune și rele, ci doar o lungă și agonizantă boală, o decădere lentă și profundă, un cancer care ne-a stors până la os. De 25 de ani, în Galați s-au îngrășat doar șobolanii. În 2016 avem şansa reală ca împreună să sfârşim această boală, trimiţându-i definitiv în uitare pe cei ce ne-au adus-o, refuzându-le ofertele, inclusiv acele ”oferte care nu se pot refuza”. În Galați sunt prea mulţi oameni buni, cinstiţi, muncitori, pregătiţi, ca să se mai lase călcaţi în picioare şi vănduţi ca oile între samsari. În 2016, fiecare dintre noi vom spune: EU DERATIZEZ PRIMĂRIA!

PaginadePolitică.ro: La nivelul organizației județene Galați, ce procent are PMP și, personal, cât considerați că veți înregistra la alegerile de anul viitor?

Cătălin Cristache: Las procentele și sondajele în seama analiștilor, chibiților sau amatorilor de pariuri. Obiectivul meu este să câștigăm alegerile locale din Galați, nu cu 20%, nici cu 70% ci exact cu atât cât va fi necesar.

PaginadePolitică.ro: Moțiunea de cenzură a liberalilor a picat marți în Parlament, pentru că nu a atras suficiente voturi. Cum apreciați inițiativa PNL?

Cătălin Cristache: Absolut previzibil. Această moțiune a mimat opoziția, dar a fost construită pentru a fi respinsă. În felul acesta, PNL a asigurat practic continuitatea guvernării PSD până în 2016. A fost încă o dovadă a faptului că blatul USL-ist funcționează. Am convingerea ca românii au înțeles bine ce s-a întâmplat și vor rasplăti disprețul afișat astăzi de PNL așa cum se cuvine, la alegerile viitoare. Dacă 2014 a fost anul în care Victor Viorel Ponta și-a primit lecția electorală, 2016 va fi anul decontului liberal și finalul USL-ismului în România. Aveți încredere în popor. A demonstrat că este mult mai înțelept decât politicienii.

PaginadePolitică.ro: Parlamentarii liberali prin vocea Alinei Gorghiu au anunțat că vor intra de lunea viitoare în grevă japoneză, pentru adoptarea votului prin corespondență. Considerați că proiectul de Lege privind votul prin corespondență și votul electronic va fi adoptat în termen util pentru ca Diaspora să beneficieze de dispozițiile acestei Legi în 2016?

Cătălin Cristache: Pe undeva ideea cu greva japoneză este bună, nu de alta, dar mulți români erau convinși că PNL este deja în grevă din 2012, de când nu mai fac nimic. Este, deci, un element de utilitate publică un astfel de anunț, declararea unei greve parlamentare ”normale” riscând să treacă neobservată. Dacă n-ar fi din Tecuci, aș spune că Alina Gorghiu o-ntoarce ca la Ploiești când e vorba de votul prin corespondență. Președintele Mișcării Populare, deputatul Eugen Tomac a depus proiectul de lege privind votul diasporei încă de anul trecut, dar proiectul a fost respins exact de greviștii de astăzi. Dacă și-ar fi dorit ca această lege să fie dezbătută și votată în parlament, în loc să respingă acel proiect, l-ar fi amendat, l-ar fi îmbunătățit și aveam o bază serioasă de pornire, cu un rezultat ce putea fi obținut în timp util. S-au asigurat însă, că o astfel de lege va fi întărziată suficient de mult, astfel încăt să nu producă efecte în 2016. Eu am însă toată încrederea că demersul Alinei Gorghiu nu va trece neobservat, cu atât mai mult, cu cât va purta și banderolă, iar în 2016 oamenii vor ști exact cum să răspundă gestului său, care poate ține de exprimarea unui trend vestimentar, nicidecum a unei atitudini politice. V-am spus că am încredere în popor.

PaginadePolitică.ro: Cum vedeți acțiunile președintelui Klaus Iohannis în chestiunea refugiaților?

Cătălin Cristache: Am convingerea că ne aflăm doar la începutul unei crize majore, care va începe să-și arate adevărata magnitudine abia de anul viitor. Domnul președinte Iohannis a greșit, crezând că poate să se strecoare cumva neobservat și a adoptat politica struțului, înfingând capul în nisip și sperând că nimic nu se întâmplă dacă domnia sa nu vede. E drept că a primit și asigurările unui mare strateg, generalul cu patru stele Gabriel Oprea, informat probabil de la popotă că valul de migranți va ocoli România; uite că dacă ne-a ocolit valul, ni-l livrează partenerii europeni cu cisterna. Ceea ce mi se pare simptomatic pentru comportamentul domnului președinte, este faptul că, la nici un an de la instalarea în funcția de președinte, începe să trădeze același comportament ca rivalul său electoral, Victor Viorel Ponta. Adoptă un limbaj în afara țării, hai să nu-i spunem umil ci doar irelevant, iar acasă minte și vorbește țâfnos despre cum a dat el cu pumnu-n masă și a refuzat să se plece în fața abuzivei Europe. Într-o primă fază, ne explică cum România, datorită poziției ferme adoptate de domnia sa, nu va primi mai mult de o mie șapte sute ”și ceva” de refugiați, ”das ist es, das ist alles”, iar după două săptămâni ne livrează și precizarea că acel ceva înseamnă încă vreo cinci mii de suflete. Și când te gândești că nemții erau renumiți prin exactitate…

PaginadePolitică.ro: Fostul președinte Traian Băsescu a criticat modul în care Președinția și Guvernul au gestionat situația imigranților. Cum credeți că ar fi acționat Traian Băsescu în această chestiune?

Cătălin Cristache: Nu am să vă spun eu cum sau ce ar fi făcut domnul Președinte Traian Băsescu. Sunt însă convins, că s-ar fi implicat direct în rezolvarea acestei crize la nivel european așa cum a făcut-o de fiecare dată, când Uniunea s-a aflat în momente dificile. Și sunt și mai convins, că înainte de orice și în afara oricărei negocieri, ar fi pus interesul României, securitatea poporului său și Constituția țării.

PaginadePolitică.ro: Credeți că România va face față în criza refugiaților?

Cătălin Cristache: M-aș întreba mai degrabă dacă Europa, cu România cu tot, poate face față valului de migranți. Așa cum gestionează acum această criză, nu prea dă semne. Nu acesta este adevăratul val, ci doar un preambul și dacă vreți un test. Mă uit cu îngrijorare spre cele câteva milioane de refugiați din Turcia, care așteaptă doar să vadă cât de convinsă este Europa că trebuie să-și apere frontierele, bunăstarea și securitatea propriilor cetățeni. Dacă Europa, din care România face parte, nu va da semne clare că poate rezista unei asemenea presiuni și nu va arăta hotărâre și determinare în a bloca acest exod la sursă, prin implicarea directă, politică, umanitară dar și militară în zonele de instabilitate care generează acest fenomen, Europa așa cum o știm astăzi, va înceta să existe și toată civilizația occidentală va fi radical și ireversibil transformată. Aici nu mai este vorba dacă ai sau nu paturi corturi sau gamele, ci dacă propria construcție socială clădită în milenii poate suporta o alterare atât de masivă a elementelor de identitate culturală, etnică sau religioasă, într-un timp atât de scurt. Nici România și nici o altă țară, nu cred că poate fi pregătită pentru așa ceva. Eu cred că Uniunea Europeană trebuie să găsească mijloacele și resursele prin care să-și proiecteze vectorii de forță în afara frontierelor sale, încercând rezolvarea problemei la originile sale, decât să încerce să cheltuiască energii infinit mai mari în interiorul propriilor granițe, printr-o operațiune care ține mai mult de controlul pagubelor decăt de rezolvarea crizei.

andreea-pocolMaterial realizat de Andreea POCOL – corespondent PaginadePolitica.ro

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 2,33 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to INTERVIU. Cătălin Cristache (PMP Galați): Finalul „USL-ismului” vine în anul 2016

  1. costel spune:

    In Galati de 25 de ani guverneaza PSD-ul!!In Galati in aceasta perioada orasul a pierdut Combinatul siderurgic si a adus orasului 40.000 de someri,in aceasta perioada populatia municipiului a scazut cu circa 60.000 de persoane,in aceasta perioada apa rece,caldura si apa calda au ajuns printre cele mai scumpe din tara,in aceasta perioada orasul este invadat de ciini vagabonzi si gunoaie,in aceasta perioada industria locala a fost distrusa,in aceasta perioada a fost dat gratis vasul LIBERTATEA iar noul proprietar cistiga SAPTAMINAL 100.000 de lire sterline,in aceasta perioada faleza a inceput sa alunece in Dunare cu tot cu constructii si nimeni nu a luat nicio masura ETC.ETC.In urma unor sondaje rezulta ca romanii vor vota PSD si PNL,adica USL!!Galatiul mai are putin si ajunge in epoca de piatra!!SUCCES GALATENI!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top