LBotaPaginadePolitică.ro: Doamna Laura Bota, aţi fost preşedinta PMP Satu Mare o perioadă scurtă de timp. În urma alegerilor prezidenţiale de anul trecut, organizaţia pe care aţi condus-o a fost desfiinţată. Candidatul PMP la prezidenţiale Elena Udrea a hotărât dizolvarea filialei Satu Mare?

Laura Bota: Nu pot spune cu certitudine că doamna Elena Udrea a decis dizolvarea Organizaţiei Judeţene PMP Satu Mare. A fost o decizie a conducerii de atunci a partidului, de necomentat, iar eu, ca un soldat credincios, m-am conformat pentru binele comun, să spun aşa…Singurul meu regret a fost legat de destructurarea echipei PMP de la Satu Mare, deoarece am reuşit într-un timp relativ scurt să închegăm un grup unit, cu oameni devotaţi, buni profesionişti în meseriile lor, majoritatea aflaţi la prima experienţă politică şi care şi-ar fi dorit cu adevărat să contribuie la schimbarea percepţiei generale a populaţiei la adresa politicienilor, partidelor şi clasei politice, în general. Lor li s-au frânt aripile printr-o decizie arbitrară, nefondată şi, consider eu, exagerată!

PaginadePolitică: Dar înainte de a intra în PMP aţi fost în PD-L. Mai sunteţi un politician activ?

Laura Bota: Am intrat în politică după ce m-am realizat profesional, din dorinţa de a ajuta cât mai mulţi oameni şi, implicit, cu speranţa unei vieţi mai bune pentru noi şi copiii noştri. Am activat timp de zece ani în PDL, fiind preşedintele Organizaţiei judeţene de femei Satu Mare, dar şi responsabil regional. Am plecat, însă, în semn de solidaritate cu preşedintele Traian Băsescu, în momentul în care PDL nu a mai dorit acest parteneriat. Ulterior, am fost ferm convinsă că România are nevoie de PMP pentru a continua reformele şi viziunea şefului statului, mai ales cele referitoare la respectarea statului de drept, buna funcţionare a instituţiilor, lupta anticorupţie şi dezvoltarea economică armonioasă şi corectă, bazată pe realităţi, nu pe cifre statistice eronate, aşa cum ne prezintă actualii guvernanţi. Sunt sigură că sătmărenii care cunosc munca mea în fruntea PMP au apreciat ceea ce au văzut! Revenind la întrebarea dvs., răspunsul este nu! În acest moment nu mai sunt un politician activ, însă un astfel de statut nu este implicit un pas înapoi! Cred că oricine din ţara asta are posibilitatea de a-şi putea spune punctul de vedere! Ne-am câştigat acest drept!

PaginadePolitică.ro: Între timp, aţi primit oferte de la alte formaţiuni politice? Sunteţi tentată să vă alăturaţi unei alte doctrine şi care ar fi aceasta?

Laura Bota: Nu pot să ascund că, într-adevăr, am primit foarte multe oferte de a mă înscrie în alte partide, unele oferte venind cu promisiunea unor funcţii importante. Până acum, nu am dat curs acestor invitaţii, deoarece am avut nevoie de o perioadă de linişte, de reflecţie, m-am dedicat carierei şi familiei. Sincer, este greu să vorbim despre clarificări doctrinare în politica românească, deoarece, după cum ne demonstrează permanent evoluţiile, doctrinele nu prea au valoare la noi! Nimeni nu pune preţ pe definirea unor curente şi doctrine explicite, din care electoratul să poată înţelege ceva. Astfel se explică şi avalanşa de alianţe, mezalianţe, coabitări şi fuziuni care se petrec pe eşichierul nostru politic. În aceste condiţii, e normal ca românii să nu mai înţeleagă mare lucru din fenomenul politic, fapt ce are drept efect imediat diminuarea perpetuă a încrederii în actorii scenei politice de la noi, pe de o parte, şi îndepărtarea potenţialilor oameni valoroşi de politică, de cealaltă parte.

PaginadePolitică.ro: Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat oficial că se va înscrie în PMP. Cum dumneavoastră sunteţi „băsistă”, veţi reveni în Mişcarea Populară? Este nevoie de Traian Băsescu în politica românească?

Laura Bota: Nu vă ascund că am  crezut cu toată fiinţa mea în proiectul Partidului Mişcarea Populară, am fost dedicată total acestuia, în perioada în care am condus Organizaţia Judeţeană Satu Mare. Am avut ca obiectiv însănătoşirea vieţii politice, promovarea tinerilor şi a celor care nu au mai făcut politică, fapt ce ar fi însemna implicit o evoluţie pozitivă – şi pentru politică, şi pentru români – deoarece s-ar fi creat o concurenţă benefică din care oamenii ar fi avut de câştigat, prin diversificarea opţiunilor lor. Acum, după cum vedem, au mai rămas vreo două partide în România, care parcă sunt condamnate să alterneze la putere, cu aceeaşi oameni bine ştiuţi de 25 de ani… Referitor la Traian Băsescu, da, cred cu tărie că trebuie să continue demersurile de succes avute în timpul mandatelor de preşedinte al României! Mai ales lupta împotriva corupţiei şi reformele sale instituţionale, pentru însănătoşirea societăţii româneşti şi crearea unui spaţiu european în care să domine competenţa şi meritocraţia. PMP este creaţia sa, este ceva firesc să fie membru cu drepturi depline, chiar să conducă partidul! Cât despre mine, nu cred că aş putea fi etichetată ca fiind neapărat «băsistă»! Este o formulare nepotrivită pentru mulţi români, catalogaţi astfel doar pentru că îl preferau pe Traian Băsescu în detrimentul altor politicieni. Nu ştiu dacă voi reveni în politică, şi da, România haotică de acum încă mai are nevoie de Traian Băsescu în politică! Măcar pe post de observator avizat!

PaginadePolitică.ro: Ca şi om implicat în politică vreme de câţiva ani, bănuim că nu puteţi sta departe de această zonă. Vă gândiţi să candidaţi la alegerile de anul viitor?

Laura Bota: Sincer, încă nu m-am gândit la această posibilitate. Nu ştim ce ne aduce ceasul, aşa cum e prematur să preconizez ceea ce se va întâmpla anul viitor! Sunt însă o persoană implicată, căreia i-a plăcut politica în ideea de a face fapte bune pentru oameni, mai ales pentru cei cu probleme şi nebăgaţi în seamă, astfel încât nu exclud nicio posibilitate de a mă reîntoarce în prim-plan. Dacă voi identifica o grupare politică care să îmi permită să îmi duc la bun sfârşit proiectele mele, atunci cu siguranţă voi putea să revin şi, de ce nu, să candidez la alegerile de anul viitor.

PaginadePolitică.ro: Cum apreciaţi salariile angajaţilor de la Cotroceni şi Guvern care au crescut cu 70%?

Laura Bota: În «buna» tradiţie românească, cu ghilimele de rigoare, întotdeauna punem carul înaintea boilor! Am asistat la o decizie politicianistă, la un fel de troc de iarmaroc, încheiat între decidenţii conducerii statului. Pentru a vă corecta puţin, cu permisiunea dvs., nu este vorba despre angajaţii celor două palate, care au salarii destul de modeste! Majorarea s-a aplicat doar demnitarilor de rang înalt, nu şi salariaţilor obişnuiţi. Cred că mult mai corect şi logic ar fi fost să se ia o hotărâre unitară pentru tot personalul din sectorul bugetar, prin reconsiderarea Legii salarizării din sistem, şi abia apoi să se treacă la etapa a doua, cu majorarea salariilor demnitarilor. În Primării sunt salarii de mizerie, în administraţie, fie ea locală sau centrală, sunt venituri infime raportat la munca depusă, şi, mai ales, la responsabilitate. Şi din această cauză, asistăm la avalanşa de funcţionari publici cercetaţi şi condamnaţi pentru corupţie! Întotdeauna există tentaţii malefice atunci când ai probleme cu banii! Consider că de aici ar fi trebuit să se înceapă o reformă salarială! De jos în sus, nu de sus în jos! Este foarte adevărat, pe de altă parte, că veniturile demnitarilor erau, anterior majorării, mult sub media europeană. Toţi ne dorim un stat cu oameni satisfăcuţi şi fericiţi. Şi demnitarii sunt oameni, dar, aşa cum spunea, jenant, un parlamentar, ei sunt „mai presus de românul obişnuit”. Eu spun că mai avem mult de muncă, la mentalitate, bun simţ, educaţie, caracter, simţ de răspundere. Nu cred că un deputat care nu a vorbit nimic timp de trei ani în Parlament este peste mintea şi capacitatea unui medic eminent sau a unui profesor emerit! Numai în România se poate întâmpla aşa ceva, deoarece scara valorilor e inversată, iar ierarhiile sunt călcate în picioare.

PaginadePolitică.ro: Credeţi că premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze şi din fruntea Executivului, iar PSD să se retragă în opoziţie înaintea alegerilor, aşa cum a făcut şi în anul 2009? Aţi recomanda o astfel de strategie?

Laura Bota: Aş recomanda, înainte de toate, ca toţi cei implicaţi în politică, mai ales cei care ocupă înalte demnităţi publice, să îşi facă bine treaba în interesul cetăţeanului, indiferent de partidul din care fac parte. Ponta la Guvern, preşedintele la Cotroceni, miniştrii, deputaţii şi senatorii la locurile lor de muncă, toţi să muncească acolo unde au fost aleşi sau numiţi! Cred că românii s-au îndepărtat atât de tranşant de politică mai ales din cauza îndepărtării politicienilor de ei! Vedem cu toţii că între campaniile electorale oamenii nu mai sunt băgaţi în seamă, nu-i mai vizitează nimeni, nici măcar parlamentarii aleşi uninominal, pe colegiile respective! Cred că şi această meteahnă păguboasă a oamenilor politici trebuie corectată, pentru că pe români îi interesează să aibă locuri de muncă bine plătite, servicii publice de calitate, infrastructură pusă la punct, etc., şi mai puţin cine conduce Guvernul sau Parlamentul.

PaginadePolitică.ro: Corupţia pare a se fi penetrat până în meandrele tuturor formaţiunilor politice. Cum vedeţi scandalul din jurul premierului Victor Ponta? Demonstrează

Laura Bota: Nu sunt adepta comentariilor de pe margine, aşa cum se practică din păcate la noi, unde toţi ne pricepem la toate! Corupţia este un flagel care macină România, iar acest lucru are efecte negative nu numai în interior, prin decredibilizarea clasei politice, dar şi în exterior, prin îndepărtarea potenţialilor investitori. Situaţia României din punctul de vedere al guvernării, cu un prim-ministru cercetat pentru fapte de corupţie, este mai îngrijorătoare decât pare la prima vedere. Mi-aduc aminte ce spunea mai demult Traian Băsescu, că „Victor Ponta este un premier profund corupt!”. S-a dovedit că a avut dreptate! Este inadmisibil ca o ţară europeană să fie lăsată în mâninile unui om inculpat pentru corupţie. Repet, sunt lucruri care numai la noi se pot întâmpla, fapt de denotă şubrezenia statului de drept, neglijenţa societăţii, dar şi lipsa unor oameni bine pregătiţi pentru a se implica în politică! Normal că, în aceste condiţii, şi cei care mai au de gând să facă politică renunţă cu uşurinţă la această idee, deoarece un mediu politic corupt este de natură să corupă şi individual. Pe de altă arte, este îmbucurător că Justiţia îşi face foarte bine treaba, dar nu mi se pare firesc ce se întâmplă ulterior condamnării acestor personaje. Mă refer la faptul că făptuitorii din politică sunt arestaţi preventiv, condamnaţi, închişi în închisori sau arestaţi la domiciliu iar după un timp, graţie faptului că devin excelenţi scriitori peste noapte şi se poartă bine, ei revin bine-mersi în libertate, putrezi de bogaţi, fără ca prejudiciile faptelor lor de corupţie să fie recuperate. Acesta este cel mai mare pericol şi vă spun cu certitudine că românii îşi doresc mult mai mult recuperarea milioanelor de euro furaţi din bugetul naţional, decât condamnarea unuia sau altuia dintre politicieni. România este săracă, fără resurse şi fără viitor, pentru că a fost jefuită de politicieni! Când cel puţin o mică parte din ceea ce s-a prădat va fi recuperată, abia atunci vom putea vorbi de dreptate şi de funcţionarea corectă a instituţiilor statului.

PaginadePolitică.ro: Traian Băsescu a fost foarte prezent în spaţiul public pe parcursul celor două mandate, însă preşedintele Klaus Iohannis intervine doar atunci când consideră necesar, motiv pentru care atât românii din Diaspora, cât şi cei din România, l-au criticat. Cum explicaţi această lipsă de reacţie dar şi cele nouă luni de mandat prezidenţial?

Laura Bota: Cred că preşedintele Iohannis are o strategie coerentă, pe termen lung, şi, riguros cum îl ştim, nu se abate de la principiile sale consacrate. Rolul domniei sale este cel de a reprezenta România cu cinste şi onoare în străinătate, iar acest lucru l-a făcut din plin de la preluarea mandatului. De asemenea, trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului, să fie mediator, să intervină atunci când treaba nu merge bine! Personal, cred că preşedintele ar fi putut insista mai mult pe tema inculpării premierului Ponta, ar fi putut să-i ceară demisia în fiecare zi, de exemplu, sau să forţeze o cădere a Guvernului, aşa cum a reuşit să îşi impună punctul de vedere atunci când a fost vorba despre majorarea salariului domniei sale! Totodată, aşa cum spuneaţi, modul său de comunicare cu românii mi se pare nu numai defectuos, dar şi ineficient, ba chiar uneori dispreţuitor! O recentă statistică arată că suntem codaşi la calculatoarele existente în gospodăriile României, raportat la numărul acestora. În consecinţă, acei oameni nu au nici acces la reţelele de socializare folosite de şeful statului! Klaus Iohannis exagerează cu folosirea Facebook-ului, probabil aşa este sfătuit, după modelul campaniei electorale din toamnă! Campania însă s-a încheiat demult şi ar fi cazul ca domnul preşedinte să se apuce de treabă. Dacă se poate, l-aş ruga să mai vorbească şi direct cu românii care i-au dat voturile şi încrederea, nu numai pe prompter şi pe Facebook!

PaginadePolitică.ro: În opinia dvs., imigranţii care vor ajunge pe teritoriul României pot constitui un pericol populaţie? Ce măsuri ar trebui să ia Preşedinţia şi Guvernul?

Laura Bota: Am spus într-o recentă intervenţie că imigranţii care vor ajunge pe teritoriul României pot constitui un pericol iminent pentru starea de sănătate a populaţiei. Apariţia în proximitatea cetăţenilor români a unor imigranţi veniţi din ţările arabe trebuie atent analizată, mai ales din punctul de vedere al sănătăţii viitorilor refugiaţi. Pe această cale, fac un apel public la instituţiile abilitate ale statului, respectiv Ministerul Sănătăţii şi structurile sale din teritoriu, să procedeze la un control riguros al viitorilor imigranţi ce vor fi repartizaţi României în conformitate cu tratatele internaţionale încheiate la nivelul Uniunii Europene. Consider că nu putem risca apariţia unor focare sau chiar epidemii de boli grave sau rare în România, din cauza faptului că refugiaţii ar putea fi cantonaţi şi integraţi în societatea noastră fără a fi examinaţi din punct de vedere medical. Trebuie să fim foarte atenţi la acest aspect, deoarece imigranţii vin din zone diferite, iar în majoritatea acestora unele boli înregistrează un indice crescut şi o răspândire pe suprafeţe mari, precum poliomielita în zona Siriei. În aceste condiţii, cred că trebuie să avem grijă în primul rând de starea sănătăţii românilor, iar prima condiţie necesar a fi îndeplinită în acest sens este verificarea amănunţită a sănătăţii viitorilor noştri conlocuitori.

Interviu realizat de Andreea POCOL, coresponent Pagina de Politică Andreea Pocol

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 1,67 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to INTERVIU | Laura Bota (ex-PMP): Iohannis exagerează cu Facebook-ul. Imigranţii, pericol pentru SĂNĂTATEA românilor

  1. Lula Bula cu Fiat spune:

    Hahaha, asta-i fosta ţiitoare a lui Cristescu de la PMP! – CÂT DE PROASTĂ POŢI FI DACĂ TE BABARDEŞTI CU CAP DE BOU CRISTESCU? ….. MAI BINE TE BABARDEŞTI CU CARTIANU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top