UPDATE: Informația referitoare la anchetarea a 19 state europene pentru nereguli privind tratarea migranților a fost confirmată de vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, înaintea summit-ului extraordinar de miercuri, de la Bruxelles.

Timmermans (foto central) susține că foarte puține state au aplicat corect legislația privind azilanții, în conformitate cu așa-numitul „Regulament Dublin” (care obligă la procesarea cererii de azil în prima țară UE în care ajunge solicitantul).

Timmermans

Sistemul comunitar în privința azilului poate funcționa doar dacă toată lumea respectă regulile. De aceea, luăm măsuri pentru a ne asigura că statele membre respectă ce s-au angajat să facă. Îmi pare rău să o spun, dar doar cinci dintre membrii UE au implementat și aplicat corespunzător legislația referitoare la azil”, a spus Timmermans, citat de BBC.

 

Comisia EuropeanaComisia Europeană va deschide o anchetă pentru 40 de încălcări ale dispozițiilor comunitare referitoare la dreptul la azil. Sunt vizate 19 țări, între care figurează – aparent surprinzător – Austria, Franța și Germania dar și Italia, Olanda, Spania și Ungaria, a scris cotidianul german Die Welt, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu sunt vizate, întrucât tratatele europene le permit acestor țări aplicarea opțională a deciziilor comunitare ce țin de domeniul Justiție și Afaceri Interne.

Die Welt mai scrie că Executivul european consideră că statele care vor fi investigate nu au transpus în legislația națională acquis-ul comunitar referitor la refugiați, normele minime de procedură pentru recunoașterea dreptului la azil și condițiile de primire pentru solicitanții de azil.

„Nu are niciun rost să discutăm la summit-uri despre noi norme de politică de migrație în timp ce legislația în vigoare nu se aplică așa cum trebuie”, a declarat pentru ziarul german o sursă europeană la adăpostul anonimatului.

Procedura implică trimiterea unui aviz motivat statelor vizate. Acestea au la dispoziție două luni pentru a răspunde. Dacă în acest interval de timp statele membre nu-și armonizează legislația la dreptul comunitar, ele pot fi aduse în fața Curții de Justiție a UE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top