government_controlled_mediaÎn minunatul nostru land mioritic nimic nu e ceea ce pare, precum în Ţara Pălărierului Nebun, vizitată de Alice prin oglindă.

Avem peste 550 de aleşi cu mandat reprezentativ dar câteva zeci din actuala legislatură sunt nişte borfaşi vizaţi de diverse stadii ale acţiunii penale, unii trimişi în judecată, alţii condamnaţi definitiv, şi care n-au reprezentat, niciodată, pe altcineva în afară de ei, de neamurile lor insaţiabile şi de partidul în numele căruia au candidat.

Avem o creştere economică miraculoasă, „realizată” în condiţiile unui deficit de cerere şi care ne-a umflat buzunarele cu – exact, aţi ghicit – aer.

Avem un premier atât de performant şi de onest – un adevărat ascet al adevărului şi respectului faţă de cetăţeni – încât a ajuns să-mi fie greu să mai scriu o virgulă în plus faţă de cât am scris deja despre el, de teamă că cititorii Reporter Virtual şi ai Paginii de Politică vor considera că am o fixaţie cu Victor Ponta şi guvernul său.

Totuşi, porcăria de miercuri, 10 iunie, e suficient de mare încât o să-mi asum acest risc.

Mai întâi, textul guvernamental, cu precizarea că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă. De foarte mare urgenţă, drept dovadă că n-a stat niciun minut în dezbatere publică.

Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanță de Urgență, unele măsuri pentru susținerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc și difuzează emisiuni cu specific de informare, educare și cultural de interes public. În acest scop, Guvernul a decis că operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanțare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărui buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită. Schema de ajutor de stat se va elabora în conformitate cu legislația europeană în materie de ajutor de stat și va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor (…)”

Citatul este decupat dintr-un comunicat difuzat în urma şedinţei Executivului de miercuri, 10 iunie.

Dacă verbozitatea birocratică a comunicatelor guvernamentale vă dă bătăi de cap, iată în continuare varianta degrevată de balast lexical:

1) Guvernul anunţă că are chef să dea cel puţin 15 milioane de euro, pe parcursul a trei semestre, până în decembrie 2016, televiziunilor şi radiourilor. De fapt, hai să fim serioşi, aici e vorba în principal, dacă nu exclusiv, de televiziuni. 2016 este an electoral. 2015 începe să semene, şi el, cu un an electoral.

2) Destinatarii ajutoarelor sunt companiile media care produc emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public. Sintagma-cheie este „emisiuni cu specific de informare”. Bătălia electorală se dă pe televiziunile de ştiri. Ne-a reconfirmat-o din plin spectacolul greţos de anul trecut, în care patologii psihotice şi homunculi ai jegului moral au dat năvală în casele oamenilor prin cablul TV, întru infectarea celor rămaşi în toate minţile. Din fericire, contraponderea internetului a fost salvatoare.

3) Nu se ştie cum va arăta schema de ajutor, care vor fi criteriile de eligibiliate. Acestea vor fi aprobate printr-o Hotărâre de Guvern ulterioră, trimisă – pariu? – cu maximă celeritate la Monitorul Oficial, jucăria pe care Guvernul şi-a agăţat-o la rever cu ocazia sinistrei ofensive instituţionale din vara lui 2012.

Acum, două vorbe despre contextul în care intervine această generozitate financiară a Cabinetului Ponta faţă de televiziuni. Multe companii imporante din piaţa locală, începând cu televiziunile generaliste şi continuând cu cele de ştiri, au raportat pierderi în 2014 (detalii aici).

Nefiind specialist al fenomenului, nu mă voi întreba cum dracu au venit aceste pierderi sau cum de s-au accentuat pierderile unora taman într-un an electoral, când sunt mai mulţi bani decât de obicei în piaţa media, fie ocult, fie la vedere.

De reţinut, totuşi, că Realitatea TV şi-a triplat pierderile (18 milioane de euro) faţă de 2013. B1TV a intrat pe pierderi (900 de mii de euro) după un profit (modest, dar profit) în 2013. RTV a continuat să înregistreze pierderi dar şi le-a redus la 1,3 milioane de euro, comparativ cu 2,4 milione în 2013, pe compania care deţine licenţa. Pe compania care derulează operaţiunile România TV, pierderile sunt „staţionare” – 2, 4 milioane. Antena 3 a raportat o uşoară creştere de profit în raport cu anul anterior, fiind singura staţie din această categorie cu bilanţ pozitiv în 2014.

Aşadar, foame de bani în piaţa media există. Nu e greu de bănuit care va fi conduita editorială a unei staţii TV, fericită câştigătoare a unei ţâţe din ugerul ajutorului de stat.

censorshipCa punct de plecare, putem să examinăm cum şi-a modificat comportamentul un post de televiziune în absenţa ajutorului de stat. Un studiu de caz, pe bucăţi, aici, aici şi aici. Dacă punem la socoteală şi efectul ordonanţei asupra pieţei, nu mai rămâne loc pentru surprize: „în genunchi” este expresia care rezumă cel mai bine, în opinia autorului, raportul cu Guvernul pentru orice companie care „prinde” o bucăţică de ajutor.

Mai rămâne se ne exersăm neuronii imaginându-ne către cine va fi sifonat acest ajutor de stat dar deja peisajul este hiper-deprimant.

În general, să dai tu, stat, bani într-un sector în care ar trebui să funcţioneze doar legile pieţii e o porcărie. În România, porcăria este amplificată de faptul că, din start, televiziunile de ştiri n-au fost croite să funcţioneze după legile pieţii, ci în calitate de măciucă în slujba intereselor non-media ale patronilor.

Din start, relaţia civilizată, bazată pe încredere, cu publicul, n-a contat. Din start, manipularea publicului prin metode oricât de infecte a fost primordială.

Cât timp patronii de televiziuni au câştigat din înfrăţirea cu politicienii din Sistem, pierderile televiziunilor au fost tolerate de stăpâni (pentru că, oameni buni, televiziunile au dat pierderi şi în anii din urmă! Realitatea TV, pe vremea lui Vîntu, funcţiona ca spălătorie de bani! Această completare este făcută şi în calitatea autorului de fost angajat al Realitatea Media, până către finele lui 2010.)

RIPDe când DNA-ul a început să-i mai cazeze pe moguli şi pe politicienii „sistemici” prin resort-urile cu gratii, afacerile s-au gripat iar toroipanele mediatice au intrat într-o foame clinică, simptom ce ar trebui să prefigureze o binemeritată moarte clinică.

Aşa că, atunci când un membru CNA (metaforfozat aşa de bine în sursă de inspiraţie pentru ordonanţele guvernamentale, că te miri cum de încă umblă fără carnet de membru PSD la el) vorbeşte de un beneficiu adus democraţiei prin furajarea televiziunilor cu bani publici, despre ce democraţie vorbim?

Cumva despre asta? RTV1

Sau despre asta?

RTV2

Ori poate asta?

B1_1

Scriam acum două zile că refuzul urmăritului penal Victor Ponta de a-şi da demisia nu e un motiv de ieşit în stradă. Şi mai scriam atunci că schimonosirea, maimuţărirea legilor în batjocura oamenilor şi în beneficiul prezervării libertăţii ori bunăstării politicienilor penali REPREZINTĂ UN BUN MOTIV de ieşit în stradă.

Dacă se pune problema să-i plătesc – via Guvern – salariul lui Ciutacu sau lui Striblea sau chiar întruchipării lui Napoleon pe pământ în studioul Realitatea TV (vă las să ghiciţi la cine mă refer), mă declar dispus să ies în stradă. Cu două bâte susţinătoare ale unui cearşaf pe care am să las să fluture un solgan non-violent.

Voi?begging_for_money

 

PS: Trag nădejde că reacţiile oamenilor normali la cap din presa română faţă de porcăria de miercuri vor suna ca un apel la 112 pentru organismul abilitat la nivelul Comisiei Europene iar aşa-zisul ajutor de stat nu va fi aprobat. Pentru că, în cazul de faţă, un apel la 911 nu ajută.

PPS. Am scris la nervi acest material, dar nu regret o virgulă din el şi constat, post-publicare, că Răzvan Corneţeanu a scris, pe aceeaşi temă, o analiză bine aplecată asupra probabililor beneficiari de milostentie guvernamentală. V-o recomand.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to În genunchi, bă, televiziune! Electorat, cui din TV vrei să-i plăteşti leafa?

 1. Valentin Iclozan spune:

  Malone, Nadia, Alexul, Oblio,
  Multumim pentru comentarii. Imi permit sa-i contrazic pe unii dintre voi: cativa oameni normali la cap din presa au luat deja atitudine.

  Hotnews (C. Pantazi) a luat atitudine: http://bit.ly/1e4ZY5z
  Corneteanu a luat atitudine: http://bit.ly/1MKRmN0
  Organizatiile de media, cate mai sunt, au luat atitudine: http://bit.ly/1S73eM6

  S-ar putea sa mai ia atitudine si altii.

  In ultima instanta, schema de ajutor de stat trebuie aprobata de Bruxelles, asa ca vocile din presa, chiar daca putine, au o sansa sa fie luate in serios daca argumentele sunt pertinente.

 2. Bun articol Răzvan Corneţeanu
  Cred că pe baza unor astfel de articole , în următorii 10-15 ani se poate scrie istoria postdecembristă a României.

 3. Alexul spune:

  Sunt curios totuși ce va face reîntruchiparea lui Napoleon pe pământ, când se trezește cu datoriile plătite de la guvernul lu ponta, dacă e băețaș și într-adevar e trimisul din cer pe pământ, ar putea spune nu și să țipe că nu are nevoie de mită de la ponta ca să latre în continuare…acum om trăi și om vedea…Văd că și la nervi tot ai cel mai dezvoltat vocabular din a tăi colegi…mă face să mă îndoiesc de calitățile lor de ”jurnaliști”…. spor la scris articole 😉

 4. nadia nitov spune:

  nu cred ca vreun om din presa, normal la cap, va lua atitudine. 🙁 asa a fost si sub nastase si de atunci tot asa e si asa va fi in tara asta unde hotii fac legea si toti se inghesuie sa-i ridice in slavi pentru o friptura. 🙁 cateva voci clare, pertinente sunt auzite doar de cateva minti clare si pertinente. in rest, e o devalmasie inimaginabila in creierii romanilor care nu mai pot, de pe vremea impuscatului, sa deosebeasca binele de rau. va respect mintea clara.

 5. oblio spune:

  bleah, ti se face scarba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top