iliesiuDacă în trecut ținea să precizeze cu orice prilej că a inițiat apelul care a condus la condamnarea comunismului de către președintele Traian Băsescu în anul 2006, acum Ilieșiu spune că ar trebui să aibă loc o nouă condamnare a regimului de dinainte de 1989.

În acest sens, Ilieșiu i-a adresat luni premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă în care îi solicită acestuia să sprijine adoptarea în Parlament a unui nou Raport de condamnare a comunismului, care să fie elaborat „sub egida Academiei” și să înlocuiască ceea ce Ilieșiu numește Raportul „Băsescu-Tismăneanu”.

Ilieșiu se leagă în scrisoarea adresată lui Ponta de recentul mesaj postat de acesta pe Facebook. „Domnule prim-ministru, acum câteva zile ați subliniat că „trebuie să punem capăt tranziției de la societatea comunistă spre o țară europeană”. Pentru a pune cu adevărat capăt acestei tranziții, trebuie să facem măcar acum, la 25 de ani de la căderea comunismului, un act de o extraordinară semnificație politică și morală: condamnarea crimelor totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului în baza unui raport elaborat sub egida Academiei Române. Noul raport trebuie să fie edificator, incontestabil, pe-nțelesul tuturor, concentrat în 50-80 de pagini, spre deosebire de contestatul Raport „Băsescu-Tismăneanu”, de 880 de pagini. S-ar cuveni ca la 25 de ani de la căderea comunismului, rezumatul noului raport să fie oferit gratuit de statul român fiecărei familii de români din România și din afara granițelor ei”, afirmă Ilieșiu.

Senatorul a fost membru al Comisiei care a elaborat ceea ce acum numește „contestatul Raport Băsescu-Tismăneanu”. Ilieșiu ajunge chiar să se dezică de propriile fapte, afirmând că ceea ce s-a întâmplat în 2006 a fost „o farsă” „România are nevoie de o adevărată condamnare a totalitarismului comunist pentru că, spre dezonoarea noastră, a tuturor, România a avut parte, în 2006, de o farsă a acestei condamnări, în condițiile în care poporul nostru a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa postbelică”, arată Ilieșiu în scrisoarea către Ponta.

Pentru a-i face pe plac „andrisantului”, senatorul tăricenist nu-l uită nici pe Crin Antonescu, fostul său șef de partid. „Spre necinstea lui, d-l Crin Antonescu, președintele unui partid istoric cu zeci de mii de membri martirizați de regimul comunist, a refuzat să dea curs acestui apel lansat anul trecut, doar pentru a nu-l supăra pe noul său aliat, domnul Băsescu, care și-a dat seama că astfel va intra în istorie ca cinicul farsor al condamnării comunismului. Menționez că inclusiv din cauza acestui refuz i-am cerut d-lui Antonescu să facă un pas înapoi în favoarea d-lui Tăriceanu, singurul politician care a răspuns cu bună credință dezideratelor Proclamației pentru România din 2005, înființând, în calitate de prim-ministru, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Spre cinstea domniei sale, noul președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu este de acord să dea curs acestui apel”, scrie Ilieșiu, care încheie mai mult decât reverențios:

„Domnule prim-ministru, am credința că atât dvs cât și președintele Camerei Deputaților veți fi de acord să dați curs acestui apel. Am încredere în vârsta dvs tânără, în vocația dvs justițiară, în spiritul dvs reformator și antitotalitar. Rușinoasa condamnare făcută de domnul Băsescu (sic!) nu trebuie să rămână în istorie ca singura formă de dezavuare a totalitarismului comunist de care a fost în stare clasa politică românească. Viitorul raport trebuie să pornească de la premiza că nu noi, românii, am inventat comunismul. Nu noi l-am instaurat cu forța, în mod ilegitim și criminal. În schimb, noi am fost condamnați să-l trăim și să-i îndurăm fărădelegile și crimele, în timp ce căutam soluții prin care să ne salvăm limba, cultura și țara, să ne salvăm ființa națională de la desființare. Această salvare a fost meritul poporului român, inclusiv al unora dintre liderii comuniști”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to Ilieșiu se dezice de el însuși: Îl roagă pe Ponta să înlocuiască „Raportul Tismăneanu”

 1. […] meu, cineastul Sorin Ilieșiu pregătește un remake – Condamnarea Netrucată a Comunismului (aici). Totuși, cine și ce a trucat în cealaltă condamnare a comunismului, fiindcă tot Sorin […]

 2. […] meu, cineastul Sorin Ilieșiu pregătește un remake – Condamnarea Netrucată a Comunismului (aici). Totuși, cine și ce a trucat în cealaltă condamnare a comunismului, fiindcă tot Sorin […]

 3. […] meu, cineastul Sorin Ilieșiu pregătește un remake – Condamnarea Netrucată a Comunismului (aici). Totuși, cine și ce a trucat în cealaltă condamnare a comunismului, fiindcă tot Sorin […]

 4. Dorel Maries spune:

  ce idiot! si am lucrat impreuna la diverse smenuri chiar cu Basescu!

 5. s spune:

  mare curva politica acest sorin iliesiu.
  si extrem de flamind!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top