PANOU - GRANITA - TINUT SECUIESCRise Project publică un memorandum pe care consiliile locale din Harghita, Covasna și Mureș îl votează pe bandă rulantă și prin care unitățile administrativ-teritorile se organizează în entități de sine stătătoare pe teritoriul României. Hotările consiliilor locale sunt ulterior remise Parlamentului și Guvernului. Documentele ajung și pe masa Consiliului Europei, pe cea a Comitetului Regiunilor din UE, dar și în Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU.

Acțiunea este coordonată de la nivelul Consiliului Național Secuiesc (CNS), al cărui președinte este Izsak Balazs, un secui din Mureș. El susține că peste 30 de localități au votat astfel de documente. (…)

În memorandum, cum este și cel votat de autoritățile din comuna Ghindari, județul Mureș, autoritățile locale cer ca „statul să trateze cu înțelegere dacă o comunitate etnică cu tradiții istorice solicită autodeterminare”, iar mai apoi „să creeze o regiune administrativă a României, care să fie denumită Ținutul Secuiesc”. (…)

Prefectura Mureș a atacat în contencios administrativ la Tribunalul Mureș Hotărârea Consiliului Local Ghindari, iar primul termen al procesului este programat pentru luna noiembrie a acestui an.

Marton Zoltan, primarul din Ghindari spune, însă, că nu face altceva decât să reprezinte interesele cetățenilor care l-au votat: „Demersul nostru n-are nici o problemă. Ne-a dat în judecată Prefectura, dar asta nu e o problemă pentru că vrem autonomie și o vom avea, cred eu”. (…)

În legătură cu același demers, Gazda Zoltan, președintele CNS Sf. Gheorghe, declara corespondentului Mediafax că a notificat toate cele 153 de Consilii Locale din Covasna, Harghita și Mureș să introducă pe ordinea de zi același act administrativ pentru a fi votat de către politicienii locali din cele trei județe”, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to IGEN pentru înființarea Ținutului Secuiesc… pe sub masă

 1. oblio spune:

  Atunci cand guvernele Romaniei (2, diferite) au venit cu harta regionalizarii tarii care cuprindea Har-Cov intr-o singura regiune cu romanii din centrul Ardealului, maghiarii (care secui?) s-au opus, aducand un argument solid, peste care nimeni nu poate trece: legislatia internationala interzice modificarea regiunilor administrative, in asa fel incat sa se schimbe raportul dintre etniile locale. E un lucru frumos si au fost aplaudati la scena deschisa.
  In fapt, maghiarii majoritari in Harghita si Covasna, deveneau minoritari in noua regiune proiectata de admnistratia romaneasca.
  Dar iata ca acum, maghiarii fac exact acelasi lucru cu romanii din judetul Mures. Daca in Harghita si Covasna maghiarii au majoritate ettnica, in judetul Mures majoritari sunt romanii, care au 53% din populatie. Maghiarii au doar 37%, restul fiind germani si rromi. Prin urmare, atragerea judetului Mures in regiunea autonoma maghiaro-secuiasca schimba raportul dintre etniile zonei. (Romanii din Mures vor deveni minoritari in noua zona.)
  Pai ce facem, domnilor maghiari? Una spunem si alta facem? Pe romani ii judecam intr-un fel, pe secui (care secui?) altfel? Romanii din judetul Mures au fost intrebati daca sunt de accord cu aceasta modificare administrativa?
  Pe de alta parte, in Evul Mediu, secuii au avut o zona in care au locuit, fara a avea majoritatea etnica absoluta. Ei aveau doar autonomie, in schimbul serviciului militar de frontiera. Niciodata nu au avut o „zona” sau „tara” sau „tinut” al lor. (De altfel termenul „Tinut” este explicat clar de DEX. Este numele unei unitati administrative-teritoriale din Moldova medievala, echivalenta judetului din Tara Romaneasca…) Iar autonomia secuiasca a fost ridicata de chiar liderii maghiari ai Transilvaniei, incepind cu a doua jumatate a sec. XVI… Ca realitate depasita. Nu a fost activata nici sub Habsburgi, nici sub Austro-Ungaria. Ce vor ei, de fapt?
  Dorinta de a reface o realitate medievala este ridicola, in ziua de azi. (Vezi si sarbii ce tanjeau dupa Kosovo. Leaganul istoric al formarii lor, ocupat in ziua de azi de albanezi…)
  Daca ei vor sa se intoarca in trecut, sa acceptam! Dar nu ne oprim in Evul Mediu ci in antichitate, cand toata Pannonia era sub sceptrul lui Burebista si locuita de daci! Va convine?

 2. DANYELA spune:

  NU I-I INTELEG CE TOT VOR AU ACELEASI DREPTURI CA SI NOI POATE CHIAR SI MAI MULT EI SUNT IN MIJLOCUL TARI SI VOR GRANITE ,DACA SUNT ASA DE NE INDREPTATITI SA MEARGA IN UNGARIA UNDE SUNT DESTUL DE PROST PRIMITI,EI VOR STAT IN STAT,ATUNCI FIECARE ETNIE VREA AUTONOMIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top