marrPremierul britanic David Cameron și-a exprimat speranța în încheierea unui acord cu liderii celorlalte state din UE în luna februarie, urmând ca, într-o astfel de perspectivă, să convoace, posibil chiar în vara acestui an, referendumul prin care se pune la vot rămânerea țării în blocul comunitar, a transmis BBC duminică.

Cameron a spus că nu crede că Brexit-ul (ieșirea Marii Britanii din UE) este „răspunsul corect” dar s-a angajat, pe de altă parte, să facă tot posibilul pentru a transpune în practică un astfel de scenariu, dacă el va fi validat prin votul popular.

Angajamentul premierului este că referendumul va avea loc cel mai târziu la finele anului viitor.

Întrebat de BBC asupra unui referendum la mijlocul anului, șeful guvernului de la Londra a spus:

„Asta mi-aș dori să văd, un acord (asupra reformelor propuse) în februarie, apoi să urmeze referendumul”. În cazul în care nu se ajunge la un acord, referendumul va avea loc „mai târziu”, a completat prim-ministrul, menționând că nu are intenția să demisioneze în eventualitatea unui vot majoritar pentru Brexit.

Reformele propuse de Londra în relația sa cu UE vizează, între altele, limitarea accesului străinilor la beneficiile sociale sau lucrative. Una dintre măsuri presupune înghețarea pe patru ani a așa-numitelor beneficii adiționale în cazul migranților. Aceste sume sunt compensații care se adaugă la salariul angajaților.

Londra mai dorește o recunoaștere oficială a faptului că euro nu e singura monedă a UE și garanții că nu va fi nevoită să participe la un bailout (plan de salvare) pentru vreo țară din eurozonă.

De asemenea, guvernul britanic vrea să-și păstreze opțiunea ieșirii din Uniune pentru a evita integrarea politică și mai multă putere pentru Parlamentele naționale, pentru a putea bloca legislația comunitară.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top