Bruxelles-ul a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro pentru abuzul dominării în zona de căutări online, iar decizia ar putea avea un impact major asupra sectorului de tehnologie, dar și asupra relațiilor și așa tensionate dintre Uniunea Europeană și America, potrivit Financial Times.

Comisia Europeană a finalizat o investigație de șapte ani, în urma căreia a concluzionat că Google a abuzat de poziția de monopol aproape total în zona de căutări electronice pentru a favoriza propriul serviciu de cumpărături.

Comisarul pentru Competiție, Margrethe Vestager, a declarat că Google „nu a dat nicio șansă alte companii să facă parte din competiție” și a lăsat consumtatorii „fără o alegere autentică”. Comisarul a spus că practica Google a încălcat reglementările UE în privința competiției.

Compania americană are 90 de zile la dispoziție să înceteze practicile ilegale. Google a spus că ar putea face apel la decizia CE.

„Când faci cumpărături online, vrei să găsești produsele pe care le cauți rapid și ușor. Iar companiile vor să facă reclamă la aceleași produse. Din acest motiv, Google arată reclame la cumpărături, conectând utilizatorii cu mii de companii care își fac reclamă, mari sau mici, într-un mod care este folositor pentru ambii”, a precizat Google.

Amenda de 2,4 miliarde de euro a fost calculată ca un procent de 30% din veniturile platformei Google Shopping, multiplicat cu anii de practică ilegală, fiind inclusă o limită superioară de 9 miliarde de lei. Plafonul maxim al amenzii îl reprezintă procentul de 10% din cifra de afaceri a grupului Alphabet, compania care deține Google.

Comisia Europeană mai cercetează Google pentru modul în care ar fi interzis competitorii de pe website-uri care îi foloseaua bara de căutare, dar și pentru cum plătește și limitează furnizorii de telefoane mobile care folosesc sistemul de operare Android și platforma digitala Play app store.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top