Paris2O ceremonie în memoria victimelor atentatelor teroriste din ianuarie anul trecut a avut loc la Paris, duminică, notează France Info, care adaugă că numărul participanților – câteva mii –  a fost mult mai mic decât la uriașul marș de solidaritate din 11 ianuarie 2015, ce a reunit peste un milion de persoane.

Președintele Francois Hollande a depus o coroană de flori în Piața Republicii și a dezvelit o inscripție comemorativă alături de Anne Hidalgo, primarul Parisului.

Placa a fost amplasată, simbolic, la rădăcina unui stejar. Muzicianul Johnny Hallyday a interpretat „O duminică de ianuarie” alături de corul armatei franceze.

Ceremonia de duminică marchează finalul unei săptămâni de momente comemorative dar și de incidentul în care un musulman radicalizat, care a locuit o vreme într-un centru de azilanți din Germania, a fost ucis în tentativa de atac de la un comisariat de poliție.

Într-un demers menit să atenueze sentimentele anti-musulmane în creștere, sute de moschei din Franța și-au deschis porțile publicului la sfârșitul săptămânii. Chiar președintele Hollande s-a dus, în vizită la Marea Moschee din Paris după ceremonia din Piața Republicii, după cum relatează AFP, citată de Agerpres. De asemenea, ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, a fost invitat sâmbătă să bea „ceaiul fraternității” la o moschee dintr-o suburbie pariziană, adaugă sursa citată.

Paris3Atentatele din ianuarie 2015, cărora le-au căzut victime 12 oameni la redacția Charile Hebdo, patru la magazinul evreiesc și o polițistă, au fost comise de trei teroriști francezi născuți în familii musulmane originare din Africa de Nord. Cei trei au fost la rândul lor uciși de poliție.

ISIS și Al Qaida au revendicat cu întârziere atacurile dar revendicările au fost primite cu suspiciune, dată fiind rivalitatea acerbă dintre cele două grupări jihadiste.

Teroristul Amedy Coulibaly a încercat, într-un mesaj difuzat post-mortem, să acrediteze aceeși idee – că a colaborat, ca adept al ISIS, cu frații Kouachi, pretinși executanți ai Al Qaida în Yemen.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top