Russia's former Finance Minister Alexei KudrinGuvernul Rusiei a împins ţara în criză economică pentru că nu a reacţionat suficient de rapid la problemele financiare iar efectele vor fi resimţite din plin anul viitor.

Opinia aparţine fostului ministru rus de Finanţe Alexei Kudrin (foto), care a deţinut acest portofoliu timp de peste 11 ani, începând din anul 2000.

Kudrin, căruia i se atribuie meritul de a fi creat fondurile suverane ruseşti de investiţii în valoare de 170 de miliarde de dolari, consideră că sancţiunile occidentale impuse drept răspuns la conflictul din Ucraina stau în spatele deprecierii rublei mai mult decât scăderea cotaţiilor internaţionale la petrol.

„Astăzi, pot spune că am intrat sau suntem pe cale să intrăm într-o criză economică în toată puterea cuvântului. Anul viitor o vom simţi în mod clar. Guvernul nu s-a mişcat suficient de rapid (…) Încă aştept evaluarea sa asupra acestei situaţii”, a precizat fostul oficial, la câteva zile după ce preşedintele Putin a dat vina pe „factorii externi” pentru „vremurile grele” pe care le traversează Rusia.

Cunoscut drept unul dintre criticii liderului de la Kremlin, Kudrin şi-a încheiat cariera în guvern printr-o demisie în 2011, la cererea lui Dmitri Medvedev, preşedintele ţării în acel moment. Kudrin îşi exprimase anterior protestul faţă de propunerea de creştere a cheltuielilor în domeniul apărării.

Conform Reuters, se crede că fostul ministru şi actualul preşedinte rus au rămas în relaţii apropiate, în ciuda diferenţelor de opinie.

În termeni cantitativi, Kudrin estimează că între 25 şi 35 la sută din declinul rublei poate fi pus pe seama sancţiunilor. Restul poate atribuit unui cumul de factori, între care întărirea dolarului şi lipsa încrederii investitorilor străini în autorităţile ruse.

În condiţiile în care agenţiile de rating au plasat anul acesta Rusia cu o gradaţie deasupra catergoriei nerecomandate investiţiilor („junk”), fostul membru al guvernului rus crede că în 2015 ţara va fi retrogradată şi va intra pe „teritoriul” junk.

Chiar dacă rubla va reuşi să se stabilizeze în primul trimestru al lui 2015, deprecierea sa – de circa 45% faţă de dolar în 2014 – va împinge inflaţia la nivele de 12 – 15 la sută, estimează Alexei Kudrin, în contradicţie cu prognozele Băncii Centrale, care „vede” o inflaţie de doar 8%.

În schimb, şi el, şi oficialii instituţiei de politică monetară consideră că PIB-ul Rusiei – a cărei economie depinde puternic de veniturile din petrol – va scădea în contextul actualelor preţuri internaţionale ale ţiţeiului. Astfel, la 60 de dolari pe baril, PIB-ul va pierde 4% sau mai mult iar la 80 de dolari pe baril, contracţia va fi peste 2%.

Măsurile specifice crizei sunt anunţate de la o zi la alta de autorităţile de la Moscova dar nu se ştie, deocamndată, cu ce rezultat. Astfel, după decizia fără precedent a Băncii Centrale, de creştere a ratei dobânzii-cheie de la 10,5 la 17 la sută, luni a fost anunţată o taxă pe exporturile de grâne, menită să le descurajeze.

2207_Putin3Reuters remarcă faptul că exporturile ruseşti de cereale au luat avânt pe fondul deprecierii monedei naţionale, pentru că marfa rusească are acum un preţ mai scăzut în valută. Presa rusă relatează, în context, că şeful guvernului, Dmitri Medvedev, a vorbit la o întâlnirie cu mai mulţi oficiali despre nevoia ca ţara să se bazeze pe rezerve.

De asemenea, Banca Centrală a menţionat că trebuie să aloce 30 de miliarde de ruble (circa 545 de milioane de dolari) pentru a salva de la prăbuşire Trust Bank, o bancă de mărime mijlocie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Fost ministru al lui Putin: Rusia, ÎN CRIZĂ DEPLINĂ. Guvernul, vinovat

  1. […] Afectată de preţul în scădere al petrolului şi de sancţiunile impuse de SUA şi UE, Rusia ar urma să se confrunte anul acesta cu recesiunea. Guvernul rus a prognozat recent o contracţie economică de 3 la sută, la fel ca FMI. Alte estimări, corelate cu evoluţia cotaţiilor petroliere, arată o posibilă scădere de 4% sau chiar mai mult. […]

  2. […] se estimează că va atinge o rată anuală de 9,4%. În plus, un fost ministru de finanţe rus a estimat că ţara va suferi „din plin” efectele recesiunii în […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top