price_cutFondul Monetar Internaţional (FMI) a redus prognoza de creştere economică globală pentru anul în curs şi pentru anul viitor.

FMI anticipează în prezent un avans al economiei globale de 3,5% în 2015, faţă de precedenta prognoză, de 3,8%.

Pentru 2016, anticipările de creştere sunt de 3,7%.

Diminuarea prognozelor vine pe fondul scăderii preţurilor petrolului, fenomen care în multe ţări are efecte pozitive. Totuşi, Fondul se aşteaptă ca factorii negativi şi în special investiţiile slabe să compenseze eventualele beneficii ale unui ţiţei mai ieftin.

Această ultimă estimare FMI reflectă aşteptările reduse în ceea ce priveşte mai multe ţări dezvoltate sau în curs de dezvoltare. În cazul acestora, o creştere mai slabă afacerilor înseamnă mai puţine oportunităţi de a vinde bunuri şi servicii şi mai puţine stimulente pentru investitori.

La nivelul zonei euro, recuperarea economică va continua, dar nu în forţă. Statele cu monedă unică vor înregistra probabil un avans mediu de 1,2% în 2015 şi 1,4% în 2014. Însă prioritatea Băncii Centrale Europene este deflaţia – fenomenul scăderii preţurilor la bunuri şi produse, pe fondul scăderii investiţiilor sau cheltuielilor statelor.

Deflaţia este îngrijorătoare, dar nu mortală. Ea singură nu va compromite recuperarea economică”, a spus Olivier Blanchard, economistul şef al FMI, conform BBC.

El admite însă că deflaţia ar putea resuscita criza datoriilor. Scăderea preţurilor este o problemă când datornicii, fie ei companii sau guverne, înregistrează scăderi de venituri ca o consecinţă a scăderii preţurilor.

chart

China este una dintre marile economii unde creşterea încetineşte iar acest fapt a influenţat prognoza globală a FMI.

Datele oficiale indică un avans al economiei chineze de 7,4% în 2014, în scădere faţă de 7,7% cu un an înainte. FMI vede o creştere de 6,3% în China, în timp ce avansul mediu anual al economiei acestei ţări vreme de decenii a fost, până în 2010, peste 10%.

Cea mai semnificativă scădere a progonzei FMI este cea referitoare la Rusia: criza ucraineană, sancţiunile Occidentului şi prăbuşirea preţurilor ţiţeiului vor provoca o contracţie de 3% anul acesta şi de 1% în 2016.

Pentru SUA, FMI a revizuit în sus prognozele, la 3,6% în 2015 şi 3,3% anul viitor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to FMI: Doi ani de recesiune în Rusia. Creşterea economiei mondiale încetineşte

  1. […] anul acesta cu recesiunea. Guvernul rus a prognozat recent o contracţie economică de 3 la sută, la fel ca FMI. Alte estimări, corelate cu evoluţia cotaţiilor petroliere, arată o posibilă scădere de 4% sau […]

  2. […] anul acesta cu recesiunea. Guvernul rus a prognozat recent o contracţie economică de 3 la sută, la fel ca FMI. Alte estimări, corelate cu evoluţia cotaţiilor petroliere, arată o posibilă scădere de 4% sau […]

  3. […] anul acesta cu recesiunea. Guvernul rus a prognozat recent o contracţie economică de 3 la sută, la fel ca FMI. Alte estimări, corelate cu evoluţia cotaţiilor petroliere, arată o posibilă scădere de 4% sau […]

  4. […] anul acesta cu recesiunea. Guvernul rus a prognozat recent o contracţie economică de 3 la sută, la fel ca FMI. Alte estimări, corelate cu evoluţia cotaţiilor petroliere, arată o posibilă scădere de 4% sau […]

  5. […] anul acesta cu recesiunea. Guvernul rus a prognozat recent o contracţie economică de 3 la sută, la fel ca FMI. Alte estimări, corelate cu evoluţia cotaţiilor petroliere, arată o posibilă scădere de 4% sau […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top