guvern_Guvernul a decis în ședința de miercuri prorogarea (amânatea aplicării) cu un an, până în decembrie 2016, a Legii privind insolvența persoanelor fizice.

„S-a ajuns în această situație deoarece niciunul dintre pașii de implementare prevăzuți în lege nu a fost atins, deși în document se specifică termene concrete. Astfel, Guvernul a fost nevoit, deși nu a dorit, să amâne aplicarea acestei legi până în decembrie 2016. Totodată, avem stabilit un plan de acțiune ca acești pași să fie implementați”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în termen de trei luni de la publicarea Legii în Monitorul Oficial (iunie 2015) trebuia constituită o comisie de insolvență la nivel central. Faptul că această comisie nu a fost constituită a dus la alte întârzieri în lanț.

„Suntem într-un calendar imposibil de implementat. Considerăm legea oportună, dar trebuie să fie funcțională. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa ușor. Planul Guvernului este pe un an, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) trebuie să vină cu raportări trimestriale pentru implementarea acestui plan”, a adăugat Suciu, conform sursei menționate.

Noua lege impune angajarea de personal suplimentar: 180 de persoane în cadrul ANPC și 140 de persoane în comitetele de insolvență. În plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să pregătească încă 600 de judecători și să angajeze 750 de grefieri.

Legea privind insovența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai și publicată în Monitorul Oficial în iunie.

Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Ana Birchall, prevederile noii legi îi ajută pe românii de bună-credință, „sufocați de datorii”.

Textul adoptat spune că datornicii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal și să beneficieze de două proceduri. Una este cea administrativă, care prevede că datornicii se vor putea prezenta în fața unei comisii de insolvență cu un plan de reeșalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani. Acestă variantă duce la supendarea oricărei executări silite și stoparea acumulării de noi datorii, prin dobânzi, în contul datornicilor. A doua procedură presupune lichidarea eventualelor bunuri în fața instanțelor de judecată.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Final provizoriu. Legea falimentului personal SE AMÂNĂ un an

  1. alex spune:

    Si asa nu se declara falit nimeni in conditiile draconice impuse.Mai trebuiau sa puna in legislatia aia sa declari ce cantitate de materii fecale ai eliminat din organism cand te-ai dus la baie si la ce ora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top