Al-Nimr_posterIranul a avertizat, sâmbătă, că execuția șeicului șiit Nimr al-Nimr în Arabia Saudită va atrage consecințe asupra acestei țări majoritar sunnite, relatează presa internațională.

Al-Nimr a fost condamnat la moarte în 2014, sentința sa fiind confirmată de două instanțe saudite, în ciuda apelului făcut de liderii religioși din Iran și Irak (țări majoritar șiite) la nepunerea în practică a execuției.

„Guvernul saudit sprijină, pe de o parte, mișcările teroriste și extremiste și, pe de altă parte, folosește limbajul reprimării și pedeapsa cu moartea împotriva oponenților din interior (…) Guvernul saudit va plăti un preț ridicat pentru aceste politici”, a declarat sâmbătă Hossein Jaber Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Născut în provincia majoritar șiită Ash Sharqiyah, cea mai extinsă din Arabia Saudită și de unde provine majoritatea petrolului din această țară, Al-Nimr s-a mutat în Iran în 1980, unde a rămas timp de aproape 10 ani pentru a studia Islamul.

După întoarcerea în Arabia Saudită, a devenit popular printre coreligionari datorită discursurilor sale înflăcărate în care acuza guvernul sunit de discriminare împotriva minorității șiite din țară. Al-Nimr a cerut drepturi sporite pentru minoritatea șiită, ce reprezintă circa 15% din populația saudită, majoritar sunită.

El a susținut, de asemenea, protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, izbucnite în contextul revoltelor populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă.

A fost arestat de mai multe ori pentru activismul său antiguvernamental, încarcerarea sa în 2012 determinând proteste violente în orașul natal, Qatif. „Sunt convins că detenția sau moartea mea vor fi motiv de acțiune„, ar fi spus el într-o predică rostită într-o moschee, înainte de arestarea sa.

a-NimrȘeicul șiit a fost executat sâmbătă, alături de alte 46 de persoane găsite vinovate pentru „terorism”.

În Irak, politicieni membri ai coaliției la guvernare precum parlamentarul Mohammed al-Sayhud au comentat că execuția lui al-Nimr „are ca menire să reaprindă regiunea, să provoace lupte religioase între suniți și șiiți”.

De asemenea, ayatollahul Ahmad Khatami, un important lider religios cu legături în conducerea Iranului a declarat că „sângele lui al-Nimr va mânji Casa Saud (la putere în Arabia Saudită) și o va șterge din paginile istoriei”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Execuția șeicului șiit al-Nimr în Arabia Saudită, motiv de război în lumea arabă

  1. […] Trump, vedetă într-un film de propagandă islamist Al-Shabab, grupare afiliată Al Qaida • Execuția șeicului șiit al-Nimr în Arabia Saudită, motiv de război în lumea arabă • 10 mari probleme NEREZOLVATE în România în 25 de ani | Gandul.info • Ministrul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top