cristian-diaconescu-450x265Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, susține că gestul Rusiei de a declara 89 de europeni indezirabili, printre care cinci români, nu are niciun fundament în dreptul internațional, iar Moscova a reacționat doar pentru că s-a simțit „lezată” de comentariile acestor oameni.

Mai mult, fostul șef al Cancelariei Prezidențiale  a mai spus că lideri politici extremiști din Uniunea Europeană nu au fost pomeniți în acest document, adăugând că blocul european are nevoie de solidaritate în ziua de azi.

”Cred că acest gest al Moscovei va fi înțeles corect la nivelul Uniunii Europene, mai ales că, în perioada imediat următoare, regimul de sancțiuni va trebui să fie discutat la nivelul organizațiilor europene și la nivelul UE în special. Am văzut tot soiul de puncte de vedere și cred că, astăzi, mai mult decât oricând solidaritatea la nivelul UE va trebui să devină o realitate; pentru că, astăzi când vorbim, această solidaritate nu există și au apărut tot felul de nuanțe (…). Văd că partide extremiste sau politicieni extremiști din europa nu „beneficiază” de acest regim restrictiv. Cred că este o lecție și un semnal pe care UE nu-l poate ezita de această dată”, a spus Diaconescu pentru PaginadePolitica.ro.

Diaconescu a mai spus că din cetățenii declarați indezirabili ar fi condamnat anumite acțiuni ale Kremlinului.

”Decizia  este  explicită prin ea însăși. Din câte înțeleg, acești români, cetățeni europeni mulți dintre ei, au comentat, au exprimat un punct de vedere, au condamnat diverse acțiuni ale Federației Ruse”.

Întrebat în calitate de fost ministru de Externe, ce fundament juridic are acestă decizie, Diaconescu a spus:

”Nu există un fundament , este o atitudine a unui stat față de cetățenii unui alt stat, pentru că, la un moment dat, instituțiile statului respectiv s-au simțit lezate de anumite comentarii. Deci, mai bine nu făceau aceste comentarii sau trebuia să facă comentarii ca să laude, să ridice în slăvi încă tocmai încălcarea dreptului internațional; așa că, dreptul internațional n-are nicio legătură cu ce se întâmplă în ce privește acești cetățeni europeni”.

Ministrul olandez de Externe a anunțat vineri că a primit din partea Moscovei o listă cu aproximativ 80 de oficiali din statele membre ale Uniunii Europene care au fost declarați indezirabili în Rusia, printre care se numără și cinci români, că au și apărut reacții din rândul politicienilor români.

Românii aflați pe „lista neagră” a Kremlinului sunt  Eugen Tomac – președintele PMP, Adrian Cioroianu – fost ministru de Externe și ambasador desemnat pe lângă UNESCO, Iulian Chifu – fostul consilier prezidențial pentru Securitate și Politică Externă al lui Traian Băsescu, Tiberiu Liviu Chondon – șeful Statului Major al Forțelor Navale și Gheorghe Hațegan – director general adjunct al companiei de stat, Transgaz.

andreea-pocolMaterial realizat de Andreea POCOL – corespondent PaginadePolitica.ro.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Ex-ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, despre lista lui Putin: Văd că politicienii extremiști din UE nu sunt indezirabili pentru Moscova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top