Europa are cel mult două luni pentru a aduce sub control criza refugiaţilor, în caz contrar spaţiul intracomunitar de liberă circulaţie fiind, cel mai probabil, condamnat la dispariţie.

Perspectiva a fost evocată de premierul olandez Mark Rutte. Anterior, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel au invocat scenarii asemănătoare, având ca finalitate inclusiv dispariţia monedei unice.

„Avem la dispoziţie între 6 şi 8 săptămâni”, a afirmat Rutte la o discuţie despre Europa în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

RutteEl a apreciat că spaţiul Schengen va putea fi salvat, dar liderii ţărilor din blocul comunitar trebuie să convină asupra unui mecanism care să înlocuiască sistemul Dublin. Acesta impune ca migranţii să ceară azil în prima ţară din Uniunea Europeană în care intră.

Ţările „din prima linie” pe ruta traficului de migranţi, în primul rând Grecia, urmată de Italia, sunt cel mai afectate de această prevedere. De multe ori, autorităţile „închid ochii” la situaţiile în care transfugii refuză înregistrarea şi îşi continuă ilegal parcursul pe continent, având ca destinaţie Germania sau statele din nordul Europei.

În paralel cu perpetuarea fluxului migrator şi în acest început de an, autorităţile din Berlin intenţionează să transforme fostul aeroport Tempelhof din capitala germană în cel mai mare centru de primire pentru refugiaţi.

Agerpres notează că acest plan controversat urma să fie luat în dezbatere, joi, de autorităţile din Berlin. Momentan, 2000 de refugiaţi sunt găzduiţi în hangarele aeroportului în timp ce agenţia berlineză responsabilă cu înregistrarea migranţilor se luptă să facă faţă sutelor de sosiri zilnice, în contextul temperaturilor sub 0 grade.

migrants_THNoul plan prevede construirea de noi adăposturi pe cele 380 de hectare ale fostului aeroport, capacitatea de cazare urmând să ajungă la 7000 mii de persoane.

Mai mulţi politicieni şi locuitori ai capitalei germane se opun însă acestor planuri, despre care afirmă că nu ţin cont de referendumul din 2014, la care s-a votat stoparea oricăror dezvoltări imobiliare pe terenurile aferente.

Fostul aeroport Tempelhof are puternice semnificaţii în istoria recentă a Germaniei. În timpul Războiului Rece, aeroportul a fost o punte de legătură cu restul lumii pentru locuitorii din Berlinul de Vest, izolaţi prin blocada impusă de sovietici. După dărâmarea Zidului Berlinului, spaţiul a fost folosit pentru organizarea de festivaluri şi prezentări de modă, dar şi pentru filmările din seria „Hunger Games”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top